Ειδήσεις

Ν. Καρδούλας: Έναρξη ολικής ή μερικής άρσης του lockdownστις 14 Δεκεμβρίου με υψηλή ασφάλεια


Πυκνώνουν όλο και περισσότερο τις τελευταίες ημέρες οι επιστημονικές και δημοσιογραφικές αναφορές για έναρξη μερικής ή ολικής άρσης του καθολικού lockdown στις 14 Δεκεμβρίου, το οποίο σύμφωνα με δηλώσεις επιστημόνων και δημοσιεύσεων των ΜΜΕ είναι το επικρατέστερο σενάριο, γεγονός που είχε προβλέψει το μαθηματικό μου μοντέλο από τις 9 Νοεμβρίου.

Την περασμένη εβδομάδα 23-29 Νοεμβρίου παρατηρήθηκε δραστική μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων, καθώς και του ποσοστού θετικότητας των τεστ, σε σχέση με την προ-προηγούμενη εβδομάδα 16-22 Νοεμβρίου, όπως:

  • Τα ημερήσια κρούσματα μειώθηκαν κατά 27,5%, αφού ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας ήταν 1.807, ενώ της προ-προηγούμενης εβδομάδας ήταν 2.492, γεγονός που είχε προβλεφθεί με την προσομοίωση του μοντέλου στις 22 Νοεμβρίου.
  • Τo ποσοστό θετικότητας των τεστ μειώθηκε κατά 21,5%, αφού ο μέσος όρος του ποσοστού θετικότητας των τεστ της προηγούμενης εβδομάδας ήταν 9,9%, ενώ της προ-προηγούμενης εβδομάδας ήταν 12,6%.

Το επί 28 συνεχόμενες ημέρες αλάνθαστο μαθηματικό μου μοντέλο, είχε προβλέψει για την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται από 1604 έως 2407 κρούσματα και ότι την Κυριακή 29 Νοεμβρίου ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας θα ξεπεράσει τις 100.000, γεγονότα που συνέβησαν αφού ο μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων της προηγούμενης εβδομάδας ήταν 1.807 και ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας την Κυριακή 29 Νοεμβρίου ήταν 104.227 κρούσματα.

 

Περαιτέρω δραστική υποχώρηση των κρουσμάτων και του ποσοστού θετικότητας των τεστ την τρέχουσα εβδομάδα

Πραγματοποιώντας στις 29 Νοεμβρίου νέα προσομοίωση με το μαθηματικό μου μοντέλο, φαίνεται ότι την τρέχουσα εβδομάδα θα υπάρξει μία περαιτέρω δραστική υποχώρηση των ημερήσιων κρουσμάτων, αλλά ο εβδομαδιαίος μέσος όρος τους εκτιμάται ότι δεν θα κατεβεί κάτω από 500 ημερήσια κρούσματα, ώστε να μιλάμε με ασφάλεια για μερική ή ολική άρση του lockdown στις 7 Δεκεμβρίου.

Ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των ημερήσιων κρουσμάτων θα κυμαίνεται από946έως1.280 και την επόμενη εβδομάδα από 342 έως 418κρούσματα.  Το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα κυμαίνεται την τρέχουσα εβδομάδα από 7% έως 8%, ενώ την επόμενη εβδομάδα από 2,5% έως 3,5%.

Τα κύρια συμπεράσματα της νέας προσομοίωσης είναι:

  • Τα ημερήσια κρούσματα θα είναι με μεγάλη πιθανότητα (95% επίπεδο εμπιστοσύνης) κάτω από 500 μετά τις 9 Δεκεμβρίου, με απόκλιση ±1 ημέρα.
  • Το ποσοστό θετικότητας των τεστ θα είναι με μεγάλη πιθανότητα (95% επίπεδο εμπιστοσύνης) κάτω από 4%, το οποίο είναι και το όριο ασφαλείας που θέτει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), μετά τις 10 Δεκεμβρίου, με απόκλιση ±1 ημέρα.

Συνοψίζοντας, η εκτίμησή μου είναι ότι μπορεί να αρχίσει η μερική ή η ολική άρση του lochdown από τις 14 Δεκεμβρίου, με υψηλό επίπεδο ασφάλειας.

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π.,  MSc στην Αγγλία και Συνταγματάρχης ε.α.

 

Προηγούμενο άρθρο Διαδικτυακό εργαστήρι για το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe
Επόμενο άρθρο Χορήγηση αναλυτικών στοιχείων από την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας για τa τέστ covid