Πρωτοσέλιδο

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας


Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας στη Θεσσαλία, καθώς έχουν γεμίσει με περιστατικά κοροναϊού από νοσοκομεία της Δυτικής και της Κεντρικής Μακεδονίας.

Διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ , ενώ πλέον οι γιατροί αναγκάζονται να επιλέξουν ποιος θα μπει στη ΜΕΘ και ποιος όχι. Όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος «διεκομίσθηκαν αρκετά διασωληνωμένα περιστατικά από τη Θεσσαλία στις ΜΕΘ της Λαμίας και της Χαλκίδος δυναμικότητας 6 κλινών η κάθε μια που γέμισαν και αυτές» και προσθέτει πώς το ηλικιακό όριο των ασθενών πέφτει στις ΜΕΘ επειδή δεν υπάρχει χώρος για όλους τους ηλικιωμένους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας είχε δύο ηλικιωμένους διασωληνωμένους σε κοινούς θαλάμους με αναπνευστήρα. Άδειασε ένα κρεβάτι ΜΕΘ και ετοίμασαν τη διακομιδή του ενός και πρόλαβε ένα νέο άτομο διασωληνωμένο το κρεβάτι που διεκομίσθη από Καρδίτσα.

Τα νοσοκομεία της περιφέρειας Καρδίτσα, Βόλος, Τρίκαλα δεν διαθέτουν μοριακό αναλυτή και θεωρούν θετικά κρούσματα τα περιστατικά που έχουν θετικό rapid test καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, αφού όπως αναφέρει θετικό χαρακτηρίζεται ένα κρούσμα όταν έχει θετικό τεστ από μοριακή ανάλυση.

Η διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας παραδέχθηκε ότι το απόγευμα υπάρχει πρόβλημα με τη σίτιση των ασθενών με κοροναϊο, λόγω ελλείψεων προσωπικού. «Κάποιοι δεν τρώνε. Μας είπαν ότι είναι πολλοί οι νέοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε κλινικές και διασωληνώνονται», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ.

Μάλιστα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο νοσηλεύονται και 4 βρέφη λίγων ημερών ως ύποπτα κρούσματα και δύο βρέφη 20 και 22 ημερών.

Η διοίκηση και οι γιατροί ξεκαθάρισαν ότι δεν υπάρχει προσωπικό για ανάπτυξη άλλων κλινών απλών αλλά και ΜΕΘ κοροναϊού.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ 47 νοσηλευτές και 15 γιατροί νοσούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας με τα συνολικά περιστατικά στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να ξεπερνούν τα 80.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισα  δύο νοσηλευτές νοσηλεύονται στη ΜΕΘ εκ των οποίων η μία διασωληνωμένη. Σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλίας νοσούν πάνω από 250 νοσηλευτές και ιατροί με νέα στοιχεία.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία

Πανεπιστημιακό Λάρισας: Νοσηλεύονται 130 περιστατικά στις κλινικές και 14 διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ στις 14 κλίνες.
Γενικό Λάρισα:  Νοσηλεύει 125 περιστατικά στις κλινικές και 24 στις ΜΕΘ. Μάλιστα μετέτρεψαν την ουρολογική κλινική σε ΜΕΘ με υποτυπώδη εξοπλισμό και χωρίς προσωπικό.
Βόλος: Νοσηλεύουν 90 περιστατικά στις κλινικές και 6 ασθενείς στη ΜΕΘ 8 κλινών αλλά προβλέπεται άμεσα να γεμίσει γιατί υπάρχουν ασθενείς προς διασωλήνωση.
Πάνω από 40 συνάδελφοι νοσούν.
Τρίκαλα: Νοσηλεύονται 50 ασθενείς στις κλινικές και 10 διασωληνωμένα περιστατικά στη ΜΕΘ. Έκαναν αυτοσχέδια ΜΕΘ 4 κλινών στην ουρολογική κλινική που γέμισε, αναφέρει χαρακτηριστικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Καρδίτσα: Νοσηλεύονται 30 ασθενείς στις κλινικές. Άνοιξε ΜΕΘ 5 κλινών και γέμισε αμέσως. Υπήρχαν τρία περιστατικά διασωληνωμένα σε θαλάμους που μπήκαν σε ΜΕΘ και έγινε διακομιδή και ενός από Γρεβενά.

Η ΠΟΕΔΗΝ ζητά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς αστερίσκους για την νοσηλεία περιστατικών κοροναϊού στις κλινικές και στις ΜΕΘ τους.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι και οι ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων έχουν γεμίσει με διασωληνωμένους ασθενείς καθώς γίνονται διακομιδές από τη Δυτική Μακεδονία η οποία πλέον διαθέτει μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ στην Πτολεμαΐδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων γέμισε η ΜΕΘ με 15 διασωληνωμένους στις 16 κλίνες επειδή γίνονται διακομιδές από τη Δυτική Μακεδονία. Η δυτική Μακεδονία διαθέτει μόνο δύο κλίνες ΜΕΘ στη Πτολεμαΐδα.

ΠΗΓΗ: in.gr

Προηγούμενο άρθρο Κρούσματα και αριθμός αναπαραγωγής R για την Περιφέρεια Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο 7,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για κλίνες Covid-19 και προσλήψεις στα Νοσοκομεία