Ειδήσεις

Προχωρά σε σύμβαση η ενεργειακή αναβάθμιση της 1ης Στρατιάς Λάρισας


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε έγκριση για την υπογραφή της σύμβασης του έργου «Ενεργειακή Αναβάθμιση κτιρίου Στρατηγείου  της 1ης Στρατιάς Λάρισας/EU-OHQ», συνολικού προϋπολογισμού 1.523.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το  ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020. Δικαιούχος και φορέας υλοποίησης του έργου είναι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει διαχρονική, δημιουργική συνεργασία με τις  Ένοπλες Δυνάμεις και την 1η Στρατιά, προκειμένου να παραμείνει στη Λάρισα με αναβαθμισμένο ρόλο και αυξημένες δυνατότητες διοίκησης και επιρροής, όπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα, ευρωπαϊκά κράτη» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Σε συνεργασία με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, επενδύουμε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου του Στρατηγείου. Πρόκειται για ένα έργο ουσίας, στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες του στρατού, που πέρα από τον επιχειρησιακό του ρόλο έχει σημαντική κοινωνική λειτουργία και προσφορά σε  καταστάσεις κρίσης.   Τόσο το έργο ενεργειακής αναβάθμισης της 1ης Στρατιάς όσο και η ενεργειακή αναβάθμιση του 404 Στρατιωτικού Νοσοκομείου που επίσης χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020, έχουν επιλεγεί στα 200 καλύτερα «πράσινα» έργα του Green Deal  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Οι παρεμβάσεις

Το υφιστάμενο κτίριο, Ενεργειακής Κατηγορίας Ζ, αναμένεται να αναβαθμιστεί σε Κατηγορία Α+ με βελτίωση των ενεργειακών χαρακτηριστικών του.

Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου περιλαμβάνει τις εξής παρεμβάσεις:

-Τοποθέτηση θερμομόνωσης στο δώμα.

-Τοποθέτηση συστήματος θερμομόνωσης περιμετρικά του κτηρίου.

-Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέα θερμοδιακοπτόμενα μεταλλικά με διπλό υαλοπίνακα.

-Εγκατάσταση συστήματος κλιματισμού με 14 αντλίες θερμότητας τύπου VRV σε μορφή συστοιχίας, με νέες τερματικές μονάδες δαπέδου.

-Εγκατάσταση συστοιχίας με 2 αντλίες θερμότητας αέρος-νερού συνολικής ονομαστικής ισχύος 32 KW στο χώρο του αμφιθεάτρου και του κέντρου επιχειρήσεων.

-Αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με φωτιστικά τύπου LED.

-Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος συνολικής ισχύος 100 KW.

-Εισαγωγή συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτηρίου (BEMS).

Από την λειτουργία του έργου αναμένεται η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του κτιρίου και η μείωση των εκπομπών CO2 μέσω της αναβάθμισης της Κατηγορίας Ενεργειακής Απόδοσης του κτιρίου, και παράλληλα η αναβάθμιση των συνθηκών θερμικής άνεσης και, κατ’ επέκταση, η ποιοτική βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας του κτιρίου και της διαβίωσης του προσωπικού.

Προηγούμενο άρθρο Συνεχίζονται οι εργασίες της κατασκευής των θυροφραγμάτων στην κοινότητα Νίκης του Δήμου Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Εξακριβώθηκε η δράση εγκληματικής ομάδας που καλλιεργούσε δενδρύλλια κάνναβης