Ειδήσεις

Κέλλας: 100% ζημιά, 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ


«Ο ΕΛΓΑ επιταχύνει τις διαδικασίες και προχωρά, για πρώτη φορά, στην αποζημίωση των παραγωγών σε ποσοστό 100%, από 80% που ήταν μέχρι σήμερα, χορηγώντας, άμεσα, μια “γενναία” προκαταβολή. Και εδώ, κάνω μία σκέψη: μήπως αυτό είναι το ορθό και πρέπει να μείνει μόνιμα στον κανονισμό του ΕΛΓΑ από ’δω και πέρα; Δηλαδή, 100% ζημιά, 100% αποζημίωση;»

Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο γιατρός και αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λαρίσης, Χρήστος Κέλλας, κατά την ομιλία του επί της τροπολογίας του ΥΠΑΑΤ, που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας:

«Στο άρθρο 4 της τροπολογίας προβλέπεται δωρεάν χρηματική ενίσχυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) για αγροτικές εκμεταλλεύσεις, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα και άλλες επιχειρήσεις. Η επιχορήγηση αυτή καλύπτει υλικές ζημιές σε κτιριακές εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, φορτηγά αυτοκίνητα, μέσα παραγωγής και αποθηκευμένα προϊόντα, τα οποία κατεγράφησαν ως κατεστραμμένα. Γι’ αυτό και ζητούμε από τους αρμόδιους υπουργούς να πράξουν αναλόγως, όπως με το 100% της αποζημίωσης του ΕΛΓΑ».

Ο Λαρισαίος πολιτικός τόνισε πως η κυβέρνηση στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου, σημειώνοντας ότι οι ζημιές από τον «Ιανό», που θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι ξεπερνούν τα 100.000.000 ευρώ.

100% ΖΗΜΙΑ ΓΙΑ ΤΑ «ΛΕΡΩΜΕΝΑ» ΒΑΜΒΑΚΙΑ

Ακόμη, ο Χρήστος Κέλλας μετέφερε στη Βουλή την αγωνία των βαμβακοπαραγωγών, υπογραμμίζοντας:

«Υπάρχουν επιμέρους προβλήματα, όπως αυτό που απασχολεί τους βαμβακοπαραγωγούς των Φαρσάλων. Σε πολλά χωράφια υπάρχουν βαμβάκια, τα οποία δεν κατεστράφησαν μεν, αλλά είναι λασπωμένα από την πλημμύρα, με αποτέλεσμα να είναι σχεδόν άχρηστα για τα εκκοκκιστήρια. Και για αυτά το ποσοστό της ζημιάς πρέπει να υπολογιστεί στο 100%».

Προηγούμενο άρθρο Διακοπή νερού στην οδό Υψηλάντου την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθρο Επιδοτούμενο πρόγραμμα Κατάρτισης Εργαζομένων σε μικρές επιχειρήσεις