Ειδήσεις

Ν. Καρδούλας: Εβδομαδιαίο Παρατηρητήριο κορωνοϊού Θεσσαλίας – Ανάκαμψη Τρικάλων και έξαρση Καρδίτσας


Την εβδομάδα 1-7 Οκτωβρίου παρατηρείται ότι η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλίας είναι οριακά βελτιωμένη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα 24-30 Σεπτεμβρίου και στους 4 Νομούς της Θεσσαλίας, τα Τρίκαλα παρουσιάζουν καθοδική πορεία, ενώ οι 3 άλλοι Νομοί παρουσιάζουν άνοδο.

Στον παρακάτω πίνακα αποτυπώνεται η εκτίμηση του μέσου όρου του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής Rtτου κορωνοϊού στο χρονικό διάστημα 1-7 Οκτωβρίου στη Θεσσαλία και στους 4 Νομούς της, η διακύμανση των τιμών του Rt, η εκτίμηση του Rt στις 7 Οκτωβρίου, η αποτελεσματικότητα των μέτρων στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού και η εκτίμηση του μέσου όρου του αριθμού Rt την προηγούμενη εβδομάδα 24-30 Σεπτεμβρίου, χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο EpiEstim του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Τα συμπεράσματα για την εβδομάδα 1-7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον πίνακα είναι:

  • Ο μέσος όρος του αριθμού Rt στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι είναι 1,10.
  • Ο Rt στη Θεσσαλία στις 7Οκτωβρίου εκτιμάται ότι είναι 1,01.
  • Από διακύμανση των τιμών του Rt στη Θεσσαλία που κυμαίνονται από 1,01 έως 1,17 συμπεραίνεται ότι η επιδημία διατηρείται, δείχνοντας σημάδια ελέγχου.
  • Το ποσοστό της αποτελεσματικότητας των μέτρων της κυβέρνησης στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού στη Θεσσαλία εκτιμάται ότι είναι 66%.
  • Τον καλύτερο μέσο όρο Rt έχουν τα Τρίκαλα με 0,88 και ακολουθούν η Λάρισα,η Μαγνησία και η Καρδίτσα, η οποία βρίσκεται μεταξύ μετρίου και υψηλού επιδημιολογικού κινδύνου.
  • Τον καλύτερο Rt στις 7Οκτωβρίου και τα υψηλότερα ποσοστά αποτελεσματικότητας των μέτρων έχουν τα Τρίκαλα και ακολουθούν η Λάρισα, η Καρδίτσα καιη Μαγνησία.
  • Σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα,η επιδημιολογική εικόνα της Θεσσαλίας είναι οριακά βελτιωμένη και όσον αφορά τους Νομούς,μόνο τα Τρίκαλα παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης.

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία,  Συνταγματάρχης ε.α. και Αναπληρωτής Γραμματέας Οργανωτικού ΝΔ Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Δημιουργία ΕΠΑΛ στις φυλακές Λάρισας
Επόμενο άρθρο Αίτημα για αποπομπή της εγκληματικής Χ.Α από την περιφέρεια