Ειδήσεις

Τρία νέα έργα για την αντιμετώπιση του covid-19


Τρία ακόμη νέα έργα, συνολικού προϋπολογισμού 1,36 εκατομμυρίου ευρώ για την ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας στην αντιμετώπιση περιστατικών  Covid-19 χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε την ένταξη στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 των έργων:

-Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες της ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας,   προϋπολογισμού 980.548 ευρώ

-Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τις ανάγκες του  ΤΕΠ  του Γ.Ν. Λάρισας, προϋπολογισμού 236.728 ευρώ και

-Προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού για τα Χειρουργεία του Γ.Ν. Λάρισας

προϋπολογισμού 140.000 ευρώ

 

«Με στρατηγικό σχέδιο και γρήγορες διαδικασίες,  σε συνεργασία με την 5η ΥΠΕ, τη διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 επενδύουμε ακόμη  1,36 εκατομμύριο ευρώ για την προμήθεια σύγχρονου και αναγκαίου ιατροτεχνολογικού  εξοπλισμού. Προσφέρουμε στους επαγγελματίες της υγείας όλα τα απαραίτητα όπλα στη μάχη που δίνουν  καθημερινά έναντι του κορωνοιού, ενισχύοντας τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας , το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και τα  χειρουργεία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Μετατρέπουμε την υγειονομική κρίση σε ευκαιρία, με ενισχυμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Θωρακίζουμε τα  Νοσοκομεία μας,  χτίζουμε ένα ανθεκτικό και βιώσιμο δημόσιο σύστημα υγείας, προστατεύουμε ασθενείς  και υγειονομικό προσωπικό. Ο νέος εξοπλισμός πληροί  αυστηρά πρωτόκολλα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση και τον  περιορισμό της διάδοσης του COVID-19» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

 

Ο νέος εξοπλισμός

 

-Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ΜΕΘ ενισχύεται με τον εξής  εξοπλισμό:

ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΣ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας και θα αποτελείται από ενσωματωμένο κρεβάτι με ενσωματωμένο ζυγό και ενσωματωμένο στρώμα αέρος με δυνατότητα εφαρμογής προγραμματιζόμενης κινησιοθεραπείας.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΚΛΙΝΕΣ ΜΕΘ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας. Ο εξοπλισμός θα έχει δυνατότητα εφαρμογής κινησιοθεραπείας και αναπνευστικής φυσιοθεραπείας.

ΦΟΡΗΤΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, ανθεκτικής κατασκευής, κατάλληλος για χρήση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Απαραίτητος εξοπλισμός με 3 κεφαλές.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΑΕΡΙΣΜΟ

Ενδοσκοπικός Εξοπλισμός. Θα περιλαμβάνει πύργο και τρία ενδοσκόπια για τις ανάγκες της ΜΕΘ.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας απαραίτητος για την αναπνευστική υποστήριξη βαρέως πασχόντων ασθενών της ΜΕΘ.

ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΕΥΚΑΜΠΤΩΝ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΩΝ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, ανθεκτικής κατασκευής, κατάλληλο για χρήση και σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Απαραίτητος εξοπλισμός για τη ΜΕΘ στην οποία πραγματοποιούνται καθημερινά 100 ενδοσκοπήσεις.

ΦΟΡΕΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας,  είναι κατάλληλο για ασθενείς ΜΕΘ και  διακομιδές που απαιτούν ειδική διαχείριση ασθενών.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΜΕΘ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, ανθεκτικής κατασκευής, κατάλληλος για μηχανικό αερισμό μακράς διαρκείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με ικανότητα μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής σε ενήλικες ασθενείς.

ΣΤΡΩΜΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΠΙΕΣΗΣ. Θα είναι κατάλληλο για χρήση στους χώρους της ΜΕΘ του Νοσοκομείου.

ΔΙΦΑΣΙΚΟΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΗΣ. Θα έχει τη δυνατότητα παρακολούθησης ΗΚΓ, αναίμακτης μέτρησης αρτηριακής πίεσης και οξυμετρίας και δυνατότητα εξωτερικής βηματοδότησης σε περίπου 22 περιστατικά ετησίως απαιτείται εξωτερική βηματοδότηση ως γέφυρα μέχρι την τοποθέτηση διαφλεβικού βηματοδότη.

ΒΙΝΤΕΟΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΙΟ. Θα είναι κατάλληλο για ασφαλή και αξιόπιστη διασωλήνωση της τραχείας.

ΔΙΟΙΣΟΦΑΓΕΙΟΣ ΚΕΦΑΛΗ ΥΠΕΡΗΧΟΥ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές ανθεκτικής κατασκευής, κατάλληλη για χρήση στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου. Η Υπερηχοκαρδιογραφία διενεργείται καθημερινά στη ΜΕΘ για την αιμοδυναμική εκτίμηση των βαρέως πασχόντων ασθενών.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΗ ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, ανθεκτικής κατασκευής, κατάλληλος για τον εντατικό αερισμό ενηλίκων και παίδων τόσο σε ΜΕΘ όσο και σε περιβάλλον μαγνητικού τομογράφου, καθώς και για ενδονοσοκομειακή διακομιδή.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΑΙΜΑΤΟΣ ΔΙΟΞΕΙΔΙΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ  ΚΑΙ  ΟΞΥΓΟΝΟΥ ΜΕ ΚΟΝΣΟΛΑ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, ανθεκτικής κατασκευής, κατάλληλο για χρήση στους χώρους του Νοσοκομείου. Με την προμήθεια του εν λόγω εξοπλισμού θα παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης της κατάστασης του ασθενή με όλα τα μέσα όπως συστήματα εξωσωματικής ανταλλαγής αερίων αίματος.

ΑΝΑΛΥΤΗΣ ΘΡΟΜΒΟΕΛΑΣΤΟΜΕΤΡΙΑΣ. Θα έχει τα πλεονεκτήματα της παρακολούθησης της αιμόστασης με τη μέθοδο της θρομβοελαστογραφίας που έχουν περιγραφεί σε πολλά πεδία της χειρουργικής και εντατικής θεραπείας.

ΨΥΓΕΙΟ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΜΕΘ. Θα είναι κατάλληλο για φύλαξη/συντήρηση φαρμάκων, αντιδραστηρίων και βιολογικών υλικών.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΘ Critis.

ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟΣΚΟΠΙΟ ΠΛΑΓΙΑΣ ΟΡΑΣΕΩΣ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας. Αφορά σε εξοπλισμό για την ολοκληρωμένη κάλυψη των αναγκών για ERCP.

 

-Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών Τ.Ε.Π. ενισχύεται με τον εξής εξοπλισμό:

ΦΟΡΗΤΟΣ ΥΠΕΡΗΧΟΤΟΜΟΓΡΑΦΟΣ. Θα είναι απαραίτητος στη σύγχρονη επείγουσα ιατρική για τη γρήγορη εκτίμηση κάθε βαρέως πάσχοντος ασθενή, εκτίμηση αιμοδυναμικής κατάστασης αποκλεισμό επείγουσα παθολογίας που χρήζει άμεσης παρέμβασης και αγγειακές προσπελάσεις.

ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΗΡΑΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΓΌΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΥΨΗΛΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, απαραίτητος για πάσχοντες από σοβαρές αναπνευστικές παθήσεις όπως σοβαρή παρόξυνση άσθματος ή ΧΑΠ ή ARDS ή πάσχοντες από covid19.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας και είναι απαραίτητη για τη διενέργεια χειρουργικών επεμβάσεων είτε επειγουσών σε μη διακομίσιμους ασθενείς είτε επεμβάσεων σε ασθενείς με υποψία λοιμώδους νοσήματος , COVID 19, που δεν μπορούν να εισαχθούν στο κεντρικό χειρουργείο.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΒΙΝΤΕΟΛΑΡΥΓΓΟΣΚΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΕΥΚΑΜΠΤΟΥ ΕΝΔΟΣΚΟΠΙΟΥ ΔΙΑΣΩΛΗΝΩΣΗΣ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας και είναι απαραίτητος εξοπλισμός σε κάθε ΤΕΠ διότι βοηθάει στην ασφαλή διασωλήνωση ακόμα και ασθενών με μεγάλες και ανυπέρβλητες με άλλες μεθόδους δυσκολίες στον αεραγωγό.

ΦΟΡΕΙΟ ΑΣΘΕΝΩΝ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, ανθεκτικής κατασκευής όπου απαιτείται μετακίνηση για διαγνωστικούς ή θεραπευτικούς χειρισμούς.

ΦΟΡΕΙΟ-ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΚΛΙΝΗ ΑΣΘΕΝΩΝ. Θα  είναι σύγχρονης τεχνολογίας, θα είναι ευέλικτο και θα χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή μεταφοράς ασθενών κατά την πορεία τους στο ΤΕΠ και περιορισμού διασποράς του κορωνοϊου COVID 19, για περιστατικά που δεν μπορούν να εισαχθούν στο κεντρικό νοσοκομείο.

ΜΟΝΙΤΟΡ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΖΩΤΙΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ (ΠΙΕΣΟΜΕΤΡΑ/ΟΞΥΜΕΤΡΑ). Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας και είναι απαραίτητο για την ταχεία εκτίμηση των ζωτικών παραμέτρων όλων των προσερχομένων ασθενών στο ΤΕΠ.

ΦΟΡΗΤΗ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας, ανθεκτικής κατασκευής και αφορά σε φορητή συσκευή για την αναρρόφηση εκκρίσεων των ασθενών.

ΕΠΙΤΟΙΧΙΑ ΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας και ανθεκτικής κατασκευής.

ΤΡΟΧΗΛΑΤΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΑΚΙ ΤΥΠΟΥ ΜΑΥΟ. Θα είναι σύγχρονης τεχνολογίας και είναι απαραίτητο για διενέργεια χειρουργικών μικροεπεμβάσεων και για την τοποθέτηση κεντρικών φλεβικών ή αρτηριακών καθετήρων.

 

-Σε δύο αίθουσες  στα χειρουργεία του Γ. Ν. Λάρισας προβλέπεται προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού με αντιμικροβιακή θωράκιση. Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει:

– Πίνακα ελέγχου χειρουργείων έξι λήψεων, από αντιμικροβιακό υλικό

-Ψευδοροφή ενιαίας κατασκευής που θα φέρει φωτιστικό LED από αντιμικροβιακό υλικό

-Στήλη οροφής κατάλληλη για χρήση αναισθησιολόγου

-Ερμάρια χειρουργείου εντοιχισμένα και

-Scrubup 2 θέσεων, κατασκευασμένο από πρεσαριστό inox. Περιμετρικά ο χώρος θα επενδυθεί με από αντιμικροβιακό υλικό.

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Γκούμας: Πλημμύρες στον κάμπο; Ο Αχελώος θα φταίει
Επόμενο άρθρο Τουρνουά Πινγκ Πονγκ εργαζομένων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας