Ειδήσεις

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής ο Χρ. Κέλλας


Για τους όρους και τις προϋποθέσεις προβολής υπαίθριας διαφήμισης συνεδρίασε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Βουλής, υπό την προεδρία του αν. γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λαρίσης, Χρήστου Κέλλα και τη συμμετοχή του υφυπουργού Εσωτερικών Θεόδωρου Λιβάνιου, ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής για τη νέα ΚΥΑ.

Ο Λαρισαίος πολιτικός, κατά την εισαγωγική ομιλία του, επεσήμανε ότι οι διατάξεις της προηγούμενης ΚΥΑ, που είχε τεθεί σε ισχύ το 2003, κατέστησαν ανίσχυρες με απόφαση του ΣΤΕ το 2007. Η νέα ΚΥΑ εισάγει ένα σύνολο διατάξεων, το οποίο ευθυγραμμίζεταιμε τον ΚΟΚ και συμμορφώνεται με τη Σύμβαση της Βιέννης για την Οδική Κυκλοφορία, τη δασική νομοθεσία και τη νομοθεσία για την προστασία αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.

Συγχρόνως, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ τόνισε ότι η νέα ΚΥΑ ενισχύει την ασφάλεια των πολιτών, αναφέροντας τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς που προβλέπει, εστιάζοντας στα ακόλουθα σημεία:

  • Για πρώτη φορά, χωρίς να αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες, απαγορεύονται οι διαφημιστικές πινακίδες σε πεζοδρόμια και στο κατάστρωμα δρόμων, οι διαφημίσεις σε επαρχιακές και εθνικές οδούς, σε ανισόπεδους κόμβους, σε σταθμούς διοδίων και οπουδήποτε αλλού, εφόσον μπορεί να επηρεάσουν τους χρήστες της οδού και την κυκλοφορία.
  • Απαγορεύεται η διαφήμιση οπουδήποτε, εφόσον παρεμποδίζεται η θέα των πινακίδων σήμανσης και η τοποθέτηση διαφημίσεων σε οδούς με εγκατεστημένους σηματοδότες, ενώ ορίζονται καθολικές απαγορεύσεις για τοποθέτηση πινακίδων στο οδόστρωμα κάθε είδους οδού και στις νησίδες.
  • Απαγορεύεται ρητά η τοποθέτηση πινακίδων στην ελεύθερη ζώνη όδευσης πεζών, στον οδηγό τυφλών και σε ράμπες, ακόμα και όταν αυτές δεν έχουν διαμορφωθεί, ώστε να μην παραβιάζεται το δικαίωμα πεζών και ΑμΕΑ στην ελεύθερη κυκλοφορία.
  • Για πρώτη φορά, στις στάσεις λεωφορείων, προβλέπεται καθολική απαγόρευση τοποθέτησης διαφημιστικών πινακίδων κάθετα στη φορά της κίνησης σε δρόμους με όριο άνω των 70 χλμ.

Επίσης, ο κ. Κέλλας, από την πολυετή εμπειρία του ως αντιδημάρχου τουΔήμου Λαρισαίων, ανέδειξε το γεγονός ότι η νέα ΚΥΑ ενισχύει την αρμοδιότητα των δήμωνγια την αφαίρεση των διαφημιστικών πινακίδων, με την εξουσιοδοτική διάταξη προς τα δημοτικά συμβούλια για τον καθορισμό ειδικότερων προδιαγραφών κατασκευής και ειδικότερων όρων προϋποθέσεων τοποθέτησης διαφημιστικών πλαισίων, σύμφωνα με τις τοπικές ιδιαιτερότητες του εκάστοτε δήμου.

28,5 εκ. ευρώ για τους δήμους και 8 εκ. ευρώ για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων

Ο κ. Λιβάνιος, αφού ανέλυσε το περιεχόμενο της ΚΥΑ και απαντώντας σε ισχυρισμούς βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ περί απουσίας της κυβέρνησης, υποστήριξε – και είναι γεγονός – ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε άμεσα στις πληγείσες περιοχές, είδε τις καταστροφικές συνέπειες της θεομηνίας και πραγματοποίησε συσκέψεις με τις αυτοδιοικητικές αρχές, όπου ελήφθησαν οι αποφάσεις για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων.

Έτσι, το βράδυ τηςΔευτέρας η κυβέρνηση εκταμίευσε συνολικά 28,5 εκ. ευρώ για τους δήμουςπου επλήγησαν από τον «Ιανό» (22 εκ. ευρώ για τους δήμους της Θεσσαλίας, 2,7 εκ. ευρώ για τον δήμο Φαρσάλων)και 8 εκ. ευρώ για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.  

Προηγούμενο άρθρο Νέο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΤΕΕ Κ.Δ. Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Νέος εξοπλισμός 576.000 ευρώ στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας