Ειδήσεις

Στα Φάρσαλα η Άννα Βαγενά για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής από τις πλημμύρες


 

Με τον Δήμαρχο Φαρσάλων, κ. Μάκη Εσκίογλου, συναντήθηκε σήμερα 21/09/20 η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Άννα Βαγενά, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες του καιρικού φαινομένου «Ιανός».

Η Άννα Βαγενά ζήτησε να μάθει εάν υπάρχει ακριβής εικόνα των ζημιών και ο Δήμαρχος την ενημέρωσε ότι πραγματοποιείται συνεχής καταγραφή. Κατά τη συζήτηση, η βουλευτής διαπίστωσε πωςοι ζημίες είναι σε τρία μέτωπα:Στις αγροτικές καλλιέργειες σε χωριά, όπως στις περιοχές Σταυρός, Βασιλί, Ευύδριο και Υπέρεια, όπου οι καταστροφές είναι ολοσχερείς, σε κατοικίες και καταστήματα, ακόμα και μέσα στην πόλη των Φαρσάλων και, το τρίτο μέτωπο, σε μεγάλες επιχειρήσεις, όπως για παράδειγμα σε επιχείρηση συσκευασίας και εμπορίας αγροτικών προϊόντων, όπως φακές.

Ο Δήμαρχος Φαρσάλων πληροφόρησε, επιπλέον, την Άννα Βαγενά πως το μέγεθος της καταστροφής είναι τέτοιο, που κάποιες πληγείσες περιοχές έχουν ανάγκη ακόμα και από τρόφιμα και νερό. Σήμερα, για παράδειγμα, ο Δήμος διέθεσε 600 μερίδες φαγητό στον Σταυρό Φαρσάλων.

Επομένως, όπως τόνισε η Άννα Βαγενά, οι ενισχύσεις που έχουν εξαγγελθεί θα πρέπει να φτάσουν άμεσα.Επιπλέον, ουφυπουργός Εσωτερικών,κ. Θεόδωρος Λιβάνιος, έχει μεν διαβεβαιώσειτον Δήμαρχο ότι έχει προβλεφθεί ενίσχυση 700.000 ευρώ, προκειμένου να δοθεί έκτακτο επίδομα 600 ευρώ σε κάθε πλημμυροπαθή, όμως, επείγει να γίνει επίσης μία καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις για να δοθούν και σε αυτές οι αντίστοιχες αποζημιώσεις. Επίσης, ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να παρέμβει με έκτακτη και οριζόντια ενίσχυση για τις αγροτικές καλλιέργειες.

Στη συνέχεια, η Άννα Βαγενά θέλησε να πληροφορηθεί εάν αυτές οι καταστροφές ήταν συνέπεια κακής ή ελλιπούς συντήρησης της κοίτης του ποταμού Ενιπέα. Όπως διαπιστώνεται, η υπάρχουσα κοίτη στον ποταμό δεν αποδείχτηκε ικανή να προστατέψει την περιοχή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Ο Δήμαρχος σε αυτό το σημείο τόνισε πως πρόκειται να είναι πολύ σημαντικό έργο το φράγμα στο Παλαιοδερλί στα όρια της  Όθρυος, όπου είναι οι πηγές του Ενιπέα, ένα έργο πολλαπλής ωφέλειας για την περιοχή, με πρόβλεψη για ύδρευση, άρδευση και αντιπλημμυρική προστασία.

Τέλος, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας ενημέρωσε τον Δήμαρχο Φαρσάλων ότι βρίσκεται στη διάθεσή του για κάθε συνεργασία και βοήθεια στις προσπάθειές του, στις οποίες μπορεί να φανεί χρήσιμη και τον διαβεβαίωσε ότι θα παρακολουθεί και, αν χρειαστεί, θα παρεμβαίνει στην πορεία της άμεσης καταβολής των ενισχύσεων και των αποζημιώσεων προς τους πληγέντες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος από τα Φάρσαλα: Γενναία μέτρα ενίσχυσης των πληγέντων, παραμένουμε στο πλευρό τους
Επόμενο άρθρο Κοντά στους πληγέντες κατοίκους των Φαρσάλων ο Θανάσης Παιδής