Ειδήσεις

Επιστολή της ΟΕΜΕΘ για λήψη άμεσων μέτρων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν στη Θεσσαλία


Η Ο.ΕΜ.Ε.Θ. εκφράζει την αλληλεγγύη της στους συναδέλφους εμπόρους- επιχειρηματίες των περιοχών που επλήγησαν και σε όλους τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται αυτή την στιγμή.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς Εμπορικούς Συλλόγους, έχοντας εκτιμήσει πλέον τις συνέπειες των ανυπολόγιστων καταστροφών που έχουν συντελεστεί στη Θεσσαλία με επίκεντρο ολόκληρο το Νομό Καρδίτσας αλλά και περιοχές των Δήμων Φαρσάλων, Αλμυρού, Πύλης και Τρικκαίων και την ανάγκη να διασωθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και αγορές, απέστειλε προς τους Υπουργούς Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα, Ανάπτυξης και Επενδύσεωνκ. Άδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Γιάννη Βρούτση την κάτωθι επιστολή:

 

 

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,

 

Οι πληγές που προκάλεσε η πρόσφατη πλημμύρα σε κατοίκους και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλία είναι σημαντικές και θα κάνουν καιρό να επουλωθούν. Πολλές από τις επιχειρήσεις μέλη μας έχουν μεγάλες απώλειες σε εμπορεύματα και εξοπλισμό που έχουν καταστραφεί, ενώ είναι αντιμέτωπες με σημαντικά έξοδα που δεν είχαν προϋπολογίσει.  Παράλληλα, η αναμενόμενη κατακόρυφη πτώση της κίνησης των τοπικών αγορών σε συνδυασμό με τις καταστροφές των δημόσιων και ιδιωτικών υποδομών και τις εκτεταμένες διακοπές του ρεύματος, που έχουν οδηγήσει στην καταστροφή ευπαθών προϊόντων, θέτουν σε αμφιβολία ακόμη και την συνέχιση της λειτουργίας πολλών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται τοπικά.

Προς το παρόν, το σχετικό πλαίσιο που ισχύει για την αντιμετώπιση παρόμοιων φαινομένων περιοχών σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι μεν επαρκής αλλά απαιτεί πολλές διαφορετικές εκτελεστικές πράξεις που αργούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Οι αποζημιώσεις φτάνουν στις επιχειρήσεις με καθυστέρηση, μη βοηθώντας με τον τρόπο αυτό στην διασφάλιση της βιωσιμότητάς τους.

Οι άμεσες ανακοινώσεις της κυβέρνησης για 9 μέτρα προς τους πληγέντες σαφώς και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο θεωρούμε ότι θα πρέπει να καθιερωθεί μία «αυτόματη» διαδικασία η οποία με μία απλή διαπιστωτική πράξη της διοίκησης θα ενεργοποιεί τα εξής μέτρα για όλες τις πληγείσες επιχειρήσεις, με χρονικό ορίζοντα ισχύος τουλάχιστον 6 μηνών:

  • Αναστολή καταβολής του ΦΠΑ και των άλλων παρακρατούμενων φόρων.
  • Αναστολή δόσεων του φόρου εισοδήματος, των ληξιπρόθεσμων χρεών τους και των δόσεων ρυθμίσεων οφειλών προς το Δημόσιο.
  • Αναστολή καταβολής του ΕΝΦΙΑ για τις επιχειρήσεις και τους ιδιοκτήτες όλων των κατεστραμμένων ακινήτων.
  • Αναστολή της καταβολής τρεχουσών εισφορών και δόσεων ρυθμίσεων προς ΕΦΚΑ.
  • Αναστολή των πάσης φύσεως πλειστηριασμών.
  • Αναστολή της υποχρέωσης καταβολής ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τις Τράπεζες που απορρέουν από δανειακές συμβάσεις.
  • Αναστολή εκτέλεσης εξωστικών δικαστικών αποφάσεων.
  • Αναστολή αναγγελίας στον Τειρεσία.
  • Ρύθμιση για την καταβολή των οφειλών ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Αναστολή της καταβολής δημοτικών φόρων και τελών.
  • Ενημέρωση του συστήματος του TAXISNET με ειδικό πρόγραμμα για τις πληγείσες περιοχές που θα αίρει τον αυτοματοποιημένο χαρακτηρισμό φόρων και τελών ως ληξιπρόθεσμων και την παρεπόμενη επιβάρυνσή τους με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
  • Άμεση οριοθέτηση των πληγέντων περιοχών και καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις και επιχορήγηση αυτών με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο 30% έως και 70% της ζημιάς.

Με δεδομένο το ενδιαφέρον που γενικότερα έχει επιδείξει η Κυβέρνηση για τις δοκιμαζόμενες περιοχές, αλλά και μπροστά στην απόλυτη ανάγκη να ενεργοποιηθούν οι προτάσεις μας αυτές για τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα, σας παρακαλούμε να μεριμνήσετε για την αυτόματη άμεση ισχύ των ως άνω ευεργετικών ρυθμίσεων, ώστε να βοηθηθούν οι τοπικές επιχειρήσεις να ξεπεράσουν το σοκ της καταστροφής και έτσι να προστατευθούν οι τοπικές αγορές.

Παράλληλα, είναι κρίσιμης σημασίας η συντόμευση του χρονικού διαστήματος που απαιτείται για την απόδοση των αποζημιώσεων που ανακοινώθηκαν προς επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα. Αυτή η καταστροφή ήρθε να προστεθεί στο χειρότερο καλοκαίρι της τελευταίας πενταετίας που βίωσε η αγορά από πλευράς αγοραστικής κίνησης και τζίρου, με τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να έχουν ξεπεράσει τις πλέον δυσοίωνες προβλέψεις.

Έχοντας την βεβαιότητα της θετικής ανταπόκρισής σας, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες.

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μεταφορά Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG) στο Δίκτυο Διανομής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Επόμενο άρθρο Είδη πρώτης ανάγκης συγκεντρώνουν Δήμος Τρικκαίων και Εθελοντές Τρικάλων για τους πληγέντες Δήμους