Πρωτοσέλιδο

Εγκαινιάστηκε το κτίριο των Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης


DCIM100MEDIADJI_0076.JPG

«Όλοι έχουμε δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες  στη ζωή και στη γνώση» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός εγκαινιάζοντας το κτίριο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) για άτομα με αναπηρίες, στη Νεάπολη της Λάρισας. Πρόκειται για τη  μοναδική στη  χώρα ανάλογη εκπαιδευτική υποδομή,  ένα ειδικό σχολείο με πλήρως λειτουργικούς και εξοπλισμένους χώρους που  δίνει  τη δυνατότητα στους 44 πρώτους μαθητές,  και στους εκατοντάδες που θα ακολουθήσουν,  να αποκτήσουν εφόδια για την αυτόνομη διαβίωση και να αναπτύξουν κοινωνικές και επαγγελματικές δεξιότητες.

«Παραδίδουμε σήμερα ένα ξεχωριστό, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα έργο.  Ένα έργο αγάπης, ζωής, προσφοράς, συνεργασίας και συνέργειας, στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των παιδιών με αναπηρίες και των οικογενειών τους. Ένα σχολείο του μέλλοντος, που δίνει προοπτική στα παιδιά με αναπηρίες που θέλουν και δικαιούνται ίσες ευκαιρίες στη ζωή και στη γνώση. Προσωπικά, θεωρώ ότι είναι το καλύτερο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας  γιατί είναι ένα έργο αγάπης, που μένει στις καρδιές όλων μας» υπογράμμισε  ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

«Ευχαριστώ όλους όσοι συνεργαστήκαμε για να γίνει το όραμα πράξη: τον Δήμαρχο Λαρισαίων που παραχώρησε το οικόπεδο, την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας που σε γρήγορο χρόνο ολοκλήρωσαν όλες τις απαραίτητες διαδικασίες,  το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων  που ήταν η φωνή της συνείδησης μας, που  μας κρατούσε σε εγρήγορση, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου και διαχρονικά τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ένα σχολείο πρότυπο για όλη τη χώρα, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο χώρο, το Δεκέμβριο του 2019. Ένα σχολείο που ενεργοποιεί όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας  στην Ελλάδα, για να χτιστούν και άλλα σχολεία που απαλύνουν τον πόνο των οικογενειών και δίνουν  στα παιδιά  με αναπηρίες  την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητες τους. Ένα σχολείο που στρατηγικά σχεδίασε, μελέτησε, χρηματοδότησε και κατασκεύασε η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ένα σχολείο άρτιο σε υποδομές και πλήρως εξοπλισμένο. Πετύχαμε στην πιο δύσκολη εποχή για την κοινωνία και την οικονομία, αποδεικνύοντας  ότι όταν όλοι συνεργαζόμαστε,  μπορούμε να φτάσουμε σε αποτέλεσμα που κάνει τη ζωή πολλών ανθρώπων καλύτερη. Ο καλύτερος τρόπος για να πεις κάτι είναι να το κάνεις. Με διαγενεακές επενδύσεις χτίζουμε το αύριο και αναβαθμίζουμε τη δημόσια παιδεία» πρόσθεσε ο Κ. Αγοραστός.

Στην τελετή των εγκαινίων και του αγιασμού  χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Παραβρέθηκαν οι βουλευτές ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας και Ευαγγελία Λιακούλη, ο Δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο  θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού, Νεολαίας, Απασχόλησης και Δια Βίου Μάθησης Νίκος Λιούπας, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Θεσσαλίας  Στέλιος Δημότσιος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Θανάσης Παιδής, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γιώργος Δοδοντσάκης, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Βασιλική Ζιάκα, η πρώην Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Ελένη Αναστασοπούλου, η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Σχολείου Αγγελική Παπακωνσταντίνου, η  διευθύντρια του Σχολείου Αντιγόνη Παληκαρά, το εκπαιδευτικό προσωπικό, γονείς και μαθητές.

 

Οι  σύγχρονες υποδομές του ΕΕΕΕΚ Λάρισας

 

Το κτίριο Εργαστηρίων Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) ατόμων με αναπηρίες, σχεδιάστηκε, μελετήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και υλοποιήθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τις υπηρεσίες της. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 4.290.000  ευρώ και ο εξοπλισμός του σχολείου σε  200.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Ανεγέρθηκε σε οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 3.916,26 m2,  που παραχώρησε ο Δήμος Λαρισαίων, στη Νεάπολη Λάρισας.

Μπορεί να φιλοξενήσει  50 μαθητές και  διαθέτει:

-Εργαστήριο Γεωπονίας, Τροφίμων και Περιβάλλοντος, με ειδικά διαμορφωμένη  κουζίνα όπου οι μαθητές θα επεξεργάζονται τα λαχανικά και αρωματικά φυτά που καλλιεργούν και συλλέγουν οι ίδιοι στο Θερμοκήπιο του Σχολείου

-Εργαστήριο Αυτόνομης Διαβίωσης με ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια όπου οι μαθητές εξοικειώνονται και εκπαιδεύονται σε όλες στις δραστηριότητες που απαιτεί η καθημερινότητα σε ένα κανονικό σπίτι

-Εργαστήριο Πληροφορικής

-Εργαστήριο χειροτεχνίας, κατασκευών, ζωγραφικής, μουσικής  και άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων

-Υδροθεραπεία

-Αίθουσες ηρεμίας

-Aίθουσα  Covid-19

-Πλήρως εξοπλισμένο Κλειστό Γυμναστήριο  και  υπαίθριους χώρους άθλησης

Αναλυτικά,  το ισόγειο περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα ιατρείου/αναρρωτηρίου, αίθουσα φαγητού, χώρο παρασκευής τυποποιημένων προϊόντων, γραφείο φύλακα, εργαστήριο ανθοκομίας με αποθήκη και αποδυτήρια, 2 εργαστήρια αυτόνομης διαβίωσης, τουαλέτες μαθητών – ΑμεΑ – καθηγητών, γραφείο φυσιοθεραπευτή, χώρο υδροθεραπείας, θερμοκήπιο, γυμναστήριο με αποδυτήρια αγοριών και κοριτσιών και γραφείο γυμναστή.

Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει 6 αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα βιβλιοθήκης, εργαστήριο μουσικοκινητικής εκπαίδευσης με αποθήκη οργάνων, εργαστήριο πληροφορικής, εργαστήριο χειροτεχνίας, γραφείο ψυχολόγου, γραφείο κοινωνικής λειτουργού, γραφείο εργοθεραπευτή, γραφείο λογοθεραπευτή, αίθουσα συλλόγου γονέων/μικροομάδων, αίθουσα ηρεμίας, αίθουσα εκτόνωσης, γραφείο βοηθητικού προσωπικού, γραφείο γραμματείας με χώρο αναμονής, αίθουσα γραφείων δασκάλων, γραφείο διευθυντή και  γραφείο υποδιευθυντή.

Προηγούμενο άρθρο Πέντε νέα κρούσματα Covid 19 στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Ενημερωτικά φυλλάδια κυκλοφοριακής αγωγής διανεμήθηκαν από αστυνομικούς σε γονείς και μαθητές