Ειδήσεις

Μάξιμος: Δραματική μείωση Βαλκάνιων τουριστών στα παράλια Λάρισας!


«Το άδοξο τέλος του καλοκαιριού θα το θυμούνται όλοι στον χώρο του Τουρισμού λόγω της δραματικής μείωσης στις αφίξεις τουριστών, αλλά και της συρρίκνωσης των εσόδων από τον Τουρισμό». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά τη συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνίας με τη Σερβία για τη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, επικαλούμενος στοιχεία εκπροσώπων καταλυμάτων και ξενοδοχείων του νομού Λάρισας και ζητώντας τη στήριξή τους από την πολιτεία.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε ότι «οι Βαλκάνιοι πάντοτε γοητεύονταν από τα ζεστά νερά του Αιγαίου. Αιώνες είχαμε αντιπαραθέσεις για την έξοδό τους στη θάλασσα του αρχιπελάγους, κυρίως με τους Βουλγάρους που ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποκαλούσε ως “κληρονομικούς εχθρούς” μαζί με τους Τούρκους. Με τους Σέρβους μας συνδέει μια ιδιαίτερη φιλία πολλών χρόνων, όχι μόνο μεταξύ των κρατών μας, αλλά πρωτίστως μεταξύ των λαών μας, που εδράζεται κυρίως στην ορθόδοξη παράδοση, τη βυζαντινή κληρονομιά που μοιραζόμαστε, τους κοινούς μας αγώνες στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στην Αντίσταση στους Γερμανούς κατακτητές».

 

Δημοφιλή σε Σέρβους τα παράλια της Λάρισας  

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «οι Σέρβοι επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους με μια αυξητική δυναμική τα τελευταία χρόνια. Από λιγότερο από μισό εκατομμύριο το 2009, εκτινάχθηκαν μέσα σε μία δεκαετία, το 2019, σε άνω του ενός εκατομμυρίου οι Σέρβοι που επέλεξαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους. Κυρίως η Κεντρική Μακεδονία και τα εκτενή παράλια του Νομού Λάρισας είναι οι δημοφιλείς προορισμοί των Σέρβων. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, να επισημάνω ότι, μετά από ενημέρωση που είχα από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Λάρισας κ. Ηλία Ευσταθίου, η ροή Σέρβων στα παράλια του νομού ανακόπηκε μετά την απόφαση επιβολής υγειονομικού πρωτοκόλλου τον Ιούλιο, ειδικά στα χερσαία σύνορα. Οι Σέρβοι αποτελούν περίπου το 30% των εισερχόμενων τουριστών που προέρχονται και από άλλες βαλκανικές χώρες, καθώς και χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Πολωνία, στον νομό μας. Επιπλέον, τα παράλια του νομού Λάρισας στερήθηκαν φέτος και τους τουρίστες από τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Η τουριστική περίοδος που βαίνει στη λήξη της, στηρίχθηκε σε Έλληνες και όσους τουρίστες εισήλθαν αεροπορικά. Στοιχεία ακριβή δεν έχουμε ακόμη, αλλά υπολογίζεται ότι υπήρξε πληρότητα περίπου 20% με 30%, δηλαδή είχαμε πτώση της τάξεως του 70% με 80%! Η διαφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσχυαν με όσους εισέρχονταν από τα χερσαία σύνορα με αυτούς που εισέρχονταν μέσω αεροδρομίων, λειτούργησε ως τροχοπέδη στην έλευση βαλκάνιων τουριστών, που αποτελούν το δυναμικό κομμάτι του τουρισμού για τα παράλια της Λάρισας».

 

Πρόσκληση στον Υπουργό Τουρισμού

Ο κυβερνητικός βουλευτής επικαλούμενος την ενημέρωση που είχε από την Πρόεδρο των Ξενοδόχων του Νομού Λάρισας κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου επισήμανε ότι «υπήρξαν ακυρώσεις σε επιχειρήσεις σε Αγιόκαμπο, Βελίκα και Κόκκινο Νερό, που δούλεψαν κυρίως με Έλληνες τουρίστες.

Αυτήν τη στιγμή όλος ο χώρος, πρακτορεία και καταλύματα, βρίσκεται σε ύφεση και σε δύσκολη κατάσταση. Βεβαίως, η Κυβέρνηση έλαβε μέτρα για τη στήριξη του κλάδου και των εργαζομένων. Επιτρέψτε μου να εστιάσω κυρίως στο πρόβλημα των ξενοδοχείων με τις ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν για τους προηγούμενους μήνες. Ήταν να πληρωθούν τον Αύγουστο και ορθώς πήραν παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Με πληρότητα, όμως, που αγγίζει μόλις το 20% παλεύουν για την επιβίωσή τους και καλό θα ήταν να υπάρξει κάποια ελάφρυνση. Η πληρωμή σε 24 άτοκες δόσεις είναι νομίζω ένας εφικτός στόχος, με την προϋπόθεση ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και η κοινωνία και η αγορά θα βρει γρήγορα το βηματισμό της.

Άλλωστε, ό,τι ενεργοποιεί την αγορά, όπως συνέδρια, εκδηλώσεις, κοινωνικά γεγονότα, όπως παραδείγματος χάρη οι γάμοι, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν φέτος όπως τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο αντιπρόσωποι εταιρειών κινούνται σε κάποιο βαθμό, αλλά και εκεί υπάρχουν θέματα.

Για τους ξενοδόχους στην πόλη, σημαντικές είναι οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως παραδείγματος χάρη οι αγώνες που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ, που πραγματοποιήθηκαν φέτος, όμως, σε μικρότερη κλίμακα λόγω της κατάστασης ή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο που θα φιλοξενούσε το καλοκαίρι η Λάρισα και ο Βόλος».

Για όλους αυτούς τους λόγους, κάλεσε τον υπουργό Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη «να επισκεφθείτε τον νομό μας και να ακούσετε από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων του τουρισμού και όλων όσων δραστηριοποιούνται και ζουν από το τουριστικό προϊόν».

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος κατέληξε λέγοντας ότι «η υγειονομική κρίση, μπορεί και πρέπει να είναι μια ευκαιρία προβληματισμού για να γίνει το τουριστικό προϊόν πιο εξειδικευμένο, πιο στοχευμένο και σε άλλες δραστηριότητες και φυσικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες. Άλλωστε, ο νομός μας διαθέτει από τον Όλυμπο -το βουνό των μυθικών θεών- και ιαματικές πηγές στο Κόκκινο Νερό, μέχρι θρησκευτικά μνημεία και υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν συνέδρια υψηλού επιπέδου. Ελπίζω κύριε υπουργέ να αποδεχθείτε την πρόσκληση και να τα δείτε όλα αυτά ιδίοις όμμασι».

Προηγούμενο άρθρο Τεστ για κορωνοϊό σε όλους τους εργαζόμενους του ΣΒΘΣΕ
Επόμενο άρθρο Αναβάλλεται το «Ταξιδεύοντας στην Ανατολή» για την Παρασκευή 4/9