Ειδήσεις

Κραυγή αγωνίας κτηνοτρόφων για επανεμφάνιση του καταρροϊκού!


Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τραγικές συνέπειες που μπορεί να έχει στην κτηνοτροφία η επανεμφάνιση του καταρροϊκού πυρετού στα αιγοπρόβατα κρούει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά από ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Γιάννη Γκουρομπίνο (φωτ. αρχείου) κατέθεσε ερώτηση στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη, θέτοντας 4 συγκεκριμένα ερωτήματα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά και για την εκκρεμούσα αποζημίωση των πληγεισών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων από τον καταρροϊκό πυρετό του 2014.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «ο καταρροϊκός πυρετός στο πρόσφατο παρελθόν άφησε ανεξίτηλο στίγμα στην ελληνική αιγοπροβατοτροφία. Προκάλεσε σημαντικές απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και μεγάλη οικονομική ζημιά στους κτηνοτρόφους, αναγκάζοντας την πολιτεία να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

Οι κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την επανεμφάνιση του ιού σε όμορους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς η μετάδοσή του θα είναι καταστροφική για τα κοπάδια τους. Πολλοί έχουν ζήσει στο παρελθόν τις συνέπειες της επέκτασης της ασθένειας και τις βαριές οικονομικές επιπτώσεις της. Συνεπώς, ζητούν από την πολιτεία να είναι σε επαγρύπνηση και να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες, όπως η χορήγηση εντομοκτόνων-εντομοαπωθητικών, για την προστασία του ζωικού τους κεφαλαίου.

Μάλιστα, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση της νόσου έγκαιρα, πριν υπάρξει εκτεταμένη απώλεια ζωικού κεφαλαίου, τονίζουν ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ετοιμότητα και για αποφάσεις που αφορούν τον εμβολιασμό των ζώων. Σε αυτή την περίπτωση, υπογραμμίζουν ότι η έγκαιρη και απρόσκοπτη διάθεση των εμβολίων αποτελεί κρίσιμο και σημαντικό παράγοντα για κάθε κτηνοτρόφο, όπως εξάλλου και η κάλυψη του κόστους τους από την πολιτεία.

Η απειλή του καταρροϊκού πυρετού πλανάται ξανά πάνω από την ελληνική επικράτεια ενώ εκκρεμούν ακόμη οι αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων της Λάρισας και ιδιαίτερα του Αργυροπουλίου για τις απώλειες από τον καταρροϊκό για το 2014-2015. Συνεπώς, τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, τόσο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του κινδύνου όσο και για την καταβολή των εκκρεμουσών αποζημιώσεων πρέπει να είναι άμεσα και με σαφές χρονοδιάγραμμα».

Κατόπιν τούτων ο κυβερνητικός βουλευτής ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

  1. Υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα καταρροϊκού σε όμορους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας και αν ναι ποια μέτρα λαμβάνετε τόσο για την αντιμετώπισή τους όσο και για τον περιορισμό της επέκτασής τους;
  2. Προτίθεστε να χορηγήσετε άμεσα εντομοκτόνα και εντομοαπωθητικά στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας;
  3. Σχεδιάζετε πρόγραμμα εμβολιασμού των ζώων και αν ναι με ποιους τρόπους θα διασφαλίσετε ότι οι κτηνοτρόφοι θα έχουν έγκαιρη και δωρεάν πρόσβαση στο εμβόλιο;
  4. Πότε θα αποζημιωθούν οι πληγέντες από τον καταρροϊκό του 2014-2015 κτηνοτρόφοι του νομού Λάρισας; Θα είναι οι αποζημιώσεις αυτές έντοκες, με δεδομένη την πολύχρονη καθυστέρηση που υπήρξε;
Προηγούμενο άρθρο Γραφείο Αρωγής για την εξυπηρέτηση της διαδικασίας των εξ αποστάσεως εξετάσεων
Επόμενο άρθρο Συνεδριάζει το Περιφερειακό Συμβούλιο Θεσσαλίας