Ειδήσεις

Θ. Παϊδής: Μοναδικά τα Θρησκευτικά μνημεία του Δομένικου


Στο Δομένικο βρέθηκε ο Θανάσης Παιδής, όπου επισκέφθηκε τα σημαντικά θρησκευτικά μνημεία του χωριού. Ο Θανάσης Παιδής ξεναγήθηκε στις εκκλησίες της Τοπικής Κοινότητας, πολλές εκ των οποίων έχουν τις ρίζες τους στην Βυζαντινή εποχή, όταν η περιοχή γνώρισε περίοδο ακμής.

Θα πρέπει να καταγραφεί ότι το Δομένικο έχει ιδιαιτέρως πλούσια εκκλησιαστική ιστορία, ενώ αποτελούσε έδρα της Επισκοπής Δομενίκου και Ελασσώνος. Μεταξύ άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων που διακόνησαν την περιοχή ιδιαίτερη μνεία οφείλει να γίνεται στον Άγιο Βησσαρίωνα, ο οποίος διατέλεσε Επίσκοπος Δομενίκου και Ελασσώνος, ενώ στη συνέχεια αναδείχθηκε Αρχιεπίσκοπος Λαρίσης.

Οι ιστορικές εκκλησίες αποτελούν μοναδικά μνημεία, με διακριτά χαρακτηριστικά το καθένα, ενώ ξεχωρίζει ο Άγιος Γεώργιοςόπου ήταν η έδρα της Επισκοπής.

Ο Θανάσης Παιδής εντυπωσιάστηκε από την περιήγηση και από την απτή απεικόνιση, μέσω των εκκλησιών, της σημαντικής ιστορίας που διαθέτει το Δομένικο.

Σε δήλωσή του επισήμανε τα εξής: «Θα ξεκινήσουμε άμεσα τις προσπάθειες για τη συντήρηση της Παναγιάς Βρυζώστης. Είναι σημαντικό να διασώσουμε την Βυζαντινή κληρονομιά μας και να αναδείξουμε όλα αυτά τα μνημεία που αποτελούν ατράνταχτα επιχειρήματα ότι η ευρύτερη περιοχή μας έρχεται από μακριά και πρέπει να συνεχίσει στο μέλλον τιμώντας την ιστορία της.

Ο Βυζαντινός πολιτισμός αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της ταυτότητάς μας και το Δομένικο παρέχει πλήθος αποδείξεων για το βαθύ αποτύπωμα που άφησε η συγκεκριμένη περίοδος στο διάβα των αιώνων.

Παράλληλα, αυτά ακριβώς τα στοιχεία μπορούν να εξελιχθούν σε εφαλτήριο ανάπτυξης, καθώς ο θρησκευτικός τουρισμός θα είναι ένας από τους τομείς που πρόκειται να βρεθούν και πάλι σε άνθηση, μόλις αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Δηλώνουμε ότι θα είμαστε πάντα κοντά στους κατοίκους του Δομένικου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αναδειχθεί η πλούσια ιστορία της περιοχής. Έχουμε όραμα, μπορούμε να θέσουμε τις βάσεις για το σχέδιο, ώστε ο τόπος μας να επασυνδεθεί με όσα συνθέτουν το παρελθόν του, ώστε να συνεχίσει με αισιοδοξία προς το μέλλον» υπογράμμισε, κλείνοντας, ο Θανάσης Παιδής.

 

Προηγούμενο άρθρο Έξι νέα κρούσματα Covid καταγράφονται στη Θεσσαλία
Επόμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Δεξιός Πατριωτισμός