Η γυναίκα στο επίκεντρο


 Με σεβασμό στη σύγχρονη γυναίκα και στις ανάγκες της, εδώ και χρόνια στη Λάρισα μια γυναικεία οργάνωση έχει καταφέρει να προσφέρει στις γυναίκες της πόλης μας πολύτιμα στοιχεία στη ζωή τους, όσον αφορά στην προσωπική τους εξέλιξη.

 Με την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων, προτείνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ενασχολήσεις, προτάσεις εκπαίδευσης, ενημέρωσης για θέματα που αφορούν τη σημερινή γυναίκα αλλά και ψυχαγωγίας, βρίσκοντας πάντα μεγάλη ανταπόκριση.

Δραστηριοποιείται από το 1984 στη Λάρισα και από τότε μέχρι και σήμερα έχει καταφέρει να είναι πάντα χρήσιμη στην καθημερινότητα της γυναίκας και να τη βοηθά να καλύψει τις δικές της ανάγκες σε μια συνεχή αναζήτηση του καλύτερου γι’ αυτή, προσαρμοσμένο σε κάθε εποχή.

Ο λόγος για τη ΧΕΝ Λάρισας (Χριστιανική Ένωση Νεότητας) μια οργάνωση παγκόσμια μεν αλλά ευέλικτη στην κάθε χώρα, η οποία απαρτίζεται από γυναίκες που δουλεύουν εθελοντικά με ένα και μόνο σκοπό να βοηθήσουν γενικότερα τον συνάνθρωπο αλλά κυρίως τις γυναίκες.

Όπως μας λένε τα μέλη της «είναι μια οργάνωση χωρίς πολιτικές διασυνδέσεις, χωρίς θρησκευτικές, εθνικές, κοινωνικές και φυλετικές διακρίσεις. Υφίσταται σε 125 χώρες του κόσμου και ενώνει τις φωνές 25 εκατομμυρίων γυναικών όλων των ηλικιών από 22.725 κοινότητες, μιλώντας 120 γλώσσες και διαλέκτους. Ως παγκόσμιο κίνημα γυναικών εθελοντριών, η ΧΕΝ μέσα από τα προγράμματά της επιδιώκει να αναπτυχθεί από κάθε άποψη η γυναίκα, να εξασφαλίζεται η πολιτική, κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και θρησκευτική δικαιοσύνη για τις γυναίκες να προωθηθούν οι νέες γυναίκες σε θέσεις ηγεσίας και σε κέντρα λήψης αποφάσεων»

Η παγκόσμια ΧΕΝ , μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική και εθελοντική οργάνωση, ιδρύθηκε το 1884 και έχει έδρα τη Γενεύη».

Όσο αφορά στη δράση του τμήματος στη Λάρισα, μας ενημερώνουν ότι:

«Η ΧΕΝ Λάρισας ιδρύθηκε το 1984. Μετράει ήδη 26 χρόνια εθελοντικής προσφοράς στην τοπική μας κοινωνία.

Όλα αυτά τα χρόνια έχει υλοποιήσει και συνεχίζει συνεχώς να οργανώνει προγράμματα, τόσο πανελλήνια όσο και επιμορφωτικά.

Αναλυτικότερα τα πανελλήνια προγράμματα απορρέουν από τις παγκόσμιες προτεραιότητες της ΧΕΝ, Παγκόσμια Ειρήνη και Δικαιοσύνη, Ανθρώπινα Δικαιώματα, Υγεία, Φροντίδα για το Περιβάλλον, και στοχεύουν στην ενημέρωση και πληροφόρηση, στην αλλαγή νοοτροπίας, συμπεριφοράς και στάσης ζωής της γυναίκας, στην ανάληψη δράσης εκ μέρους της γυναίκας ώστε να συμβάλλει και η ίδια στη λύση των προβλημάτων που την απασχολούν. Μεταξύ αυτών είναι και τα εξής: η γυναίκα ως καταναλώτρια, δημιουργική απασχόληση παιδιών, μαθήματα ελληνικής γλώσσας και πολιτισμού για αλλοδαπούς, δημιουργική απασχόληση παιδιών μονογονεϊκών οικογενειών, συζητώντας για το σήμερα, ενημέρωση βοηθών μητέρων κ.ά.

Τα επιμορφωτικά προγράμματα στοχεύουν στη δημιουργική απασχόληση του ελεύθερου χρόνου της γυναίκας, στον εμπλουτισμό των γνώσεων

στη ψυχαγωγία. Μεταξύ αυτών είναι τα εξής: κόσμημα, αγιογραφία, ψηφιδωτό, μπατίκ, λασέ, μακραμέ, μεταξοτυπία, κηροπλαστική, κέντημα, ραπτική, ελληνικοί χοροί για αλλοδαπές, μαθήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και επίκαιρες ομιλίες και ημερίδες.

Κάθε χρόνο επωφελούνται από τα ανωτέρω προγράμματα της ΧΕΝ Λάρισας 100-120 γυναίκες της πόλης μας».

Τα λόγια των μελών της στην πόλη μας, καθώς αναφέρονται στους στόχους της δράσης που αναπτύσσουν, εθελοντικά και χωρίς να περιμένουν αντίκρισμα για τη δουλειά τους, μαρτυρούν το πάθος με το οποίο αντιμετωπίζουν το ρόλο που έχουν αναλάβει: «Οφείλουμε να δίνουμε ευκαιρίες σε κάθε γυναίκα να αναπτυχθεί ως προσωπικότητα, να ενισχύσει τις δεξιότητές της, με στόχο να γίνει συνειδητός και ισότιμα ενεργός ο κοινωνικός της ρόλος. Οι γυναίκες μπορούν και δημιουργούν έναν ασφαλή κόσμο για όλους».

Ενημερωτικά για τη δράση της ΧΕΝ σε όλη τη χώρα, μας είπαν:

«Η ΧΕΝ Ελλάδος ιδρύθηκε το 1923 και αναπτύσσει τη δράση της σε 27 οργανωμένα τοπικά κέντρα σε όλη τη χώρα. Είναι μέλος της Παγκόσμιας ΧΕΝ, λειτουργεί ως πανελλήνιο όργανο συνεργασίας, πληροφόρησης, επικοινωνίας και συντονισμού των ΧΕΝ στην Ελλάδα και εκπροσωπεί την οργάνωση σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οργανώνει προγράμματα εθελοντικής δράσης ώστε οι γυναίκες να αναπτύξουν εθελοντισμό που στοχεύει στη βελτίωση των συνθηκών ανισότητας, αδικίας, περιθωριοποίησης και άλλων κοινωνικών προβλημάτων

να ανακαλύψουν, να καλλιεργήσουν και να βελτιώσουν τις ικανότητες και τις δεξιότητές τους, να ασκηθούν σε σύγχρονες μορφές διοίκησης, διαχείρισης, επιλογής, σχεδιασμού και προγραμματισμού για πρωτοβουλίες και δράσεις μέσα στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων της οργάνωσης.

Με προγράμματα κοινωνικής πολιτικής και υπηρεσίες συμβάλλει ώστε οι γυναίκες να εξυπηρετηθούν από τις συμβουλευτικές κοινωνικές υπηρεσίες για θέματα που τις απασχολούν προσωπικά, να εμψυχωθούν, να ενθαρρυνθούν, να προωθηθούν στην απασχόληση, να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να ενταχθούν στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Με ημερίδες, σεμινάρια, συμμετοχές σε συνέδρια, εκπαιδευτικές συναντήσεις και θεματικά εργαστήρια επιδιώκει τη συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξη των γυναικών, διαμορφώνει πολίτες με συνείδηση κοινωνικής ευθύνης».

Προηγούμενο άρθρο Την άνοιξη του 2011 ανοίγει τις πύλες της η Δημόσια Βιβλιοθήκη
Επόμενο άρθρο «Δυναμώστε την ελπίδα για ανατροπή με την ψήφο σας την πρώτη Κυριακή»