Ειδήσεις

H Καλικατζούρα στο Λαογραφικό Μουσείο


Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας υποδέχτηκε τους μικρούς φίλους από το εργαστήρι «Καλικατζούρα», οι οποίοι συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Γνωρίζω και Μαθαίνω για την εκκλησιαστική τέχνη».

Τα παιδιά, κατά τη διάρκεια του προγράμματος, περιηγήθηκαν με τρόπο διαδραστικό στην έκθεση γνωρίζοντας σπάνιες τοιχογραφίες εξαιρετικά φιλοτεχνημένες, μοναδικά εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως ιερά σκεύη, ιερατικά άμφια και εικόνες που βγήκαν από τα κειμηλιοφυλάκια των ναών και εκτίθενται για πρώτη φορά.

Παράλληλα ενημερώθηκαν για τις διάφορες τεχνικές και τεχνοτροπίες, με τις οποίες κατασκευάστηκαν αυτά τα αντικείμενα.

Με σύγχρονο τρόπο, μέσα από το  ολόγραμμα του κώδικα  του Αγίου Αχιλλίου, πήραν πληροφορίες για την ιστορία της Λάρισας την περίοδο 1810-1881 όπως αυτές αποτυπώνονται στο κατάστιχο του ναού.

Επιπλέον, μέσα από το ολόγραμμα στην ενότητα της λαογραφίας, έμαθαν για τα ήθη και τα έθιμα της Θεσσαλίας, στοιχεία για τον κύκλο του χρόνου, τον εθιμικό κύκλο, τον κύκλο της ζωής και για τους διάφορους συμβολισμούς που υπάρχουν στα παραδοσιακά χειροτεχνήματα: για τον σταυρό ως σύμβολο φυλακτικό και άλλα διακοσμητικά θέματα που έχουν φυλακτικό και αποτροπαϊκό χαρακτήρα.

Μέσα από το μεγάλο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που εκτίθεται, τα παιδιά είδαν δημοσιεύματα που αναδεικνύουν θέματα θρησκευτικής λαογραφίας και εκκλησιαστικά της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Στη συνέχεια, ξεναγήθηκαν στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

Τέλος, συμμετείχαν σε βιωματικό εργαστήριο, με σχετικές με τη θεματική της έκθεσης, χειροτεχνίες και κατασκευές.

 

Προηγούμενο άρθρο Την παρέμβαση του Χρ. Κέλλα ζήτησε ο Συνεταιρισμός Ενιπέας
Επόμενο άρθρο Άννα Βαγενά: Η δικαιοσύνη διαφωνεί με τη Βουλή