Ειδήσεις

Δημοπρατείται η μελέτη της ανατολικής παράκαμψης της Λάρισας


Δημοπρατείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η μελέτη για την κατασκευή του πρώτου τμήματος της Ανατολικής Παράκαμψης Λάρισας  με στόχο την κυκλοφοριακή  αποφόρτιση της οδού Βόλου. Με την παρούσα πρόταση μελέτης σχεδιάζεται η παράκαμψη της αστικής περιοχής από την οποία διέρχεται σήμερα η Π.Ε.Ο Λάρισας-Βόλου. Η νέα χάραξη παρακάμπτει την κατοικημένη περιοχή και προτείνεται να ακολουθεί το ανάχωμα της τάφρου Ι1, καθώς ανατολικά αυτής βρίσκεται η 110 Πτέρυγα Μάχης.

«Προχωράμε με γρήγορο ρυθμό στη δημοπράτηση της μελέτης που θα μας οδηγήσει σε ένα σημαντικό έργο για την αποσυμφόρηση της οδού Βόλου» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Πρόκειται όχι μόνο για ένα έργο ασφάλειας, αλλά και συνολικής αναβάθμισης της περιοχής. Συνεχίζουμε με έργα που δίνουν δουλειά στους ανθρώπους και ρίχνουν χρήμα στην τοπική, πραγματική οικονομία. Σχεδιάζουμε σήμερα τη Θεσσαλία του αύριο» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.

Σκοπός της μελέτης

Η υφιστάμενη ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου σε τμήμα της διέρχεται από αστικοποιημένη περιοχή του Δήμου Λάρισας. Με την παρούσα πρόταση μελέτης σχεδιάζεται η παράκαμψη της αστικής περιοχής από την οποία διέρχεται σήμερα η Π.Ε.Ο Λάρισας-Βόλου.

Ο υφιστάμενος οδικός άξονας που διέρχεται από τον αστικό ιστό χαρακτηρίζεται: α) από μεγάλο αριθμό τροχαίων ατυχημάτων, β) από υψηλούς αριθμό καθημερινών μετακινήσεων οικιστών, γ) από σημαντικό φόρτο οχημάτων με σημαντικό ποσοστό βαρέων και δ) από έντονη παρόδια δόμηση τόσο οικιστική όσο και εγκαταστάσεων εμπορικού χαρακτήρα. Επομένως, είναι απαραίτητη η αναβάθμισή του για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας και την αύξηση της λειτουργικότητάς του.

Η υπάρχουσα κατάσταση της οδού ΠΕΟ Βόλου  στην  εντός σχεδίου περιοχή, δεν ανταποκρίνεται τόσο στους σημερινούς κυκλοφοριακούς φόρτους και υπάρχει περιορισμός αναβάθμισης- βελτίωσης  της υφιστάμενης οδού  λόγω του σχεδίου πόλης, η ανάγκη συνεπώς παράκαμψης της  οδού είναι επιτακτική .

Με την ολοκλήρωση του έργου αποσυμφορείται  η οδός Βόλου  από την αυξημένη κίνηση λόγω της εναλλακτικής  κυκλοφορίας σε άλλη οδό, με ταυτόχρονη αύξηση της οδικής ασφάλειας των χρηστών της οδού, και κυρίως από την απαγόρευση της  διέλευσης των βαρέων οχημάτων από τον αστικό ιστό,  μειώνονται οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην κατοικημένη περιοχή και μειώνεται ο χρόνος ταξιδιού των διερχόμενων από την Λάρισα χρηστών και αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής των πολιτών της Λάρισας στην περιοχή του έργου.

 

Προηγούμενο άρθρο Με 4,5 εκατ. ευρώ βελτιώνεται το επαρχιακό δίκτυο του Δήμου Ελασσόνας
Επόμενο άρθρο Δήλωση του Τάσου Tσιαπλέ για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί