Έγκριση δημοπράτησης από τον Κ. Αγοραστό για τα «Εργα περιβαλλοντικής αναβάθμιση στη βορειοδυτική ζώνη της πόλης Τυρνάβου»


Στη διαδικασία της υλοποίησης εισέρχεται μια σημαντική περιβαλλοντική παρέμβαση για την πόλη του Τυρνάβου. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση δημοπράτησης του ενταγμένου στο Ε.Σ.Π.Α. Θεσσαλίας έργου με τίτλο «Έργα περιβαλλοντικής αναβάθμισης στη βορειοδυτική ζώνη της πόλης Τυρνάβου», προϋπολογισμού 1.040.000 € (με ΦΠΑ).
Όπως ανέφερε ο κ. Αγοραστός: «Ο συγκοινωνιακός θόρυβος αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και την Ευρώπη, επηρεάζοντας δυσμενώς τόσο την ποιότητα ζωής των πολιτών όσο και την υγεία τους. Με την υλοποίηση του σημαντικού αυτού έργου επιχειρείται η αντιμετώπιση του συγκοινωνιακού θορύβου στο τμήμα της Εθνικής Οδού που διέρχεται πλησίον της κατοικημένης περιοχής του Τυρνάβου. Με την κατασκευή των ηχοπετασμάτων στοχεύουμε στην αναβάθμιση της ποιότητα ζωής των κατοίκων στην περιοχή μέσω της μείωσης των  επιπέδων θορύβου, τα οποία εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα λόγω του κυκλοφοριακού φόρτου».
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η δημοσίευση του σχετικού Διαγωνισμού από τον Δήμο Τυρνάβου, που είναι ο Δικαιούχος και Φορέας υλοποίησης του έργου, για την ανάθεση και εκτέλεσή του. Το έργο εντάχθηκε στο Ε.Σ.Π.Α. στις 29/03/2012 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (Ε.Τ.Π.Α.).
Με την υλοποίηση του υπόψη έργου περιβαλλοντικής προστασίας, θα αντιμετωπισθεί η ατμοσφαιρική και ηχητική ρύπανση, με δενδροφύτευση έκτασης 20 στρεμμάτων και τοποθέτηση ηχοπετασμάτων σε μήκος 1.450 μέτρων, στη βορειοδυτική ζώνη της πόλης Τυρνάβου.
Αναλυτικότερα, το έργο αφορά στην αντιμετώπιση του θορύβου στο τμήμα της Ε.Ο. που διέρχεται πλησίον της κατοικημένης περιοχής του οικισμού του Τυρνάβου και συνίσταται στην τοποθέτηση των ανάλογων τεχνικών έργων (αντιθορυβικά πετάσματα, τεχνητά και φυτικά – δημιουργία ζώνης πρασίνου) πλησίον των οριογραμμών της υφιστάμενης οδού, σε συνάφεια με τους ισχύοντες κανονισμούς για την έκθεση στο θόρυβο και τις επιτρεπόμενες στάθμες εκπομπής.
Το τμήμα της υφιστάμενης οδού στο οποίο επικεντρώνεται το έργο, άρχεται από τη γέφυρα διάβασης του ποταμού Τιταρήσιου και περατώνεται μετά από 3km. Ο οικισμός εντοπίζεται σε μικρή απόσταση αριστερά του σώματος της Ε.Ο. με κατεύθυνση προς τον οικισμό Ελασσόνα και υπάρχουν αρκετά ψιλά κτίρια με μέτωπο προς την οδό, ενώ ορισμένα κτίρια βρίσκονται αρκετά κοντά στις παρειές της οδού. Οι πληγείσες παρόδιες χρήσεις γης περιλαμβάνουν τη ζώνη της διακεκομμένης αστικής δόμησης, τις βιομηχανικές ή εμπορικές ζώνες, τις αθλητικές και σχολικές εγκαταστάσεις και τα σύνθετα συστήματα καλλιεργειών. Η οδός βρίσκεται μια «ανάσα» από τα εγκεκριμένα όρια του οικισμού του Τυρνάβου και παραβιάζει την ελάχιστη απόσταση μεταξύ ευαίσθητων περιοχών και κύριων οδικών αξόνων, για την οποία δεν είναι επιβεβλημένη η εφαρμογή ειδικών μέτρων ηχοπροστασίας. Συνεπώς, με την εφαρμογή της επέκτασης των οικιστικών ορίων θα ενταθούν οι επιζήμιες συνέπειες στην ευημερία του οικισμού.

Προηγούμενο άρθρο Υπεύθυνοι Δήμων Αναξάρτητων Ελλήνων
Επόμενο άρθρο Σύλληψη αλλοδαπού για απόπειρα κλοπής