Ειδήσεις

Οι θέσεις μας για τις αντιστοιχίες των Ακαδημαϊκών Τμημάτων


Με την αριθμ. 77275/Ζ1/19-06-2020 (Φ.Ε.Κ. 2549/25-06-2020, τ. Β ́) Απόφαση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων καθορίστηκαν οι αντιστοιχίες Ακαδημαϊκών Τμημάτων, Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και Προγραμμάτων Σπουδών των Α.Ε.Ι. και των Ανώτατων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών για το Ακαδημαϊκού Έτους 2020 – 2021, που αφορούν αποκλειστικά τη δυνατότητα μετεγγραφών των φοιτητών σε ομοειδή, κατά τη σχετική απόφαση, Τμήματα.

Μέχρι σήμερα δεν έχουν γνωστοποιηθεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια με βάση τα οποία έγιναν οι αντιστοιχίες των Ακαδημαϊκών Τμημάτων.

Με την παραπάνω απόφαση τα Πανεπιστημιακά Τμήματα διακρίνονται σε δύο κατηγορίες, παραβιάζοντας την αρχή της ισότητας και επιβάλλοντας άνιση μεταχείριση ομοειδών Τμημάτων. Τα Τμήματα που ανήκουν στην “κύρια” κατηγορία θα δεχτούν, ως συνέπεια αυτής της απόφασης, ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μετεγγραφών και μετακινήσεων σε σχέση με το προηγούμενο ακαδημαϊκό έτος.

Οι υποψήφιοι φοιτητές λαμβάνουν αντιφατικές πληροφορίες για ομοειδή Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας, οι οποίες δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική τους εικόνα, καθώς ομοειδή Τμήματα υποεκτιμώνται έναντι άλλων. Η όλη διαδικασία επιδρά αρνητικά στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) να χαράξει αυτοδύναμα τη στρατηγική του για το μέλλον καθώς η πολιτεία παρουσιάζεται όχι ως συμπαραστάτης αλλά ως αντίπαλος.

Ειδικότερα για το νεοϊδρυθέν Τμήμα Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών (ΣΘΕ) του ΠΘ, πρέπει να τονιστεί ότι το πρόγραμμα σπουδών του είναι στον κεντρικό κορμό του ίδιο με τα αντίστοιχα των άλλων Τμημάτων Φυσικής της χώρας μας, ενώ όπως είναι αναμενόμενο τα μαθήματα επιλογής/κατεύθυνσης ίσως διαφοροποιούνται ανάμεσα στα Τμήματα χαρακτηρίζοντας την ιδιαίτερη φύση τους.

Επιπλέον, το πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Φυσικής του ΠΘ χαρακτηρίζεται από τεταρτοετή κύκλο σπουδών. Πρέπει επίσης να τονιστεί ότι στη σχεδίαση του προγράμματος σπουδών του Τμήματος Φυσικής του ΠΘ, συμμετείχαν έγκριτοι πανεπιστημιακοί και ερευνητές, από τα άλλα ομοειδή Πανεπιστημιακά Τμήματα της χώρας και το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τμήμα Φυσικής σε σύντομο χρονικό διάστημα από τη δημιουργία του έχει στελεχωθεί με επτά μέλη ΔΕΠ τα οποία έχουν συμμετάσχει και στη διδασκαλία μαθημάτων του πρώτου έτους, ενώ από το Σεπτέμβριο του 2020 το τμήμα θα ενισχυθεί με άλλα δυο μέλη ΔΕΠ, και εκκρεμεί η εκλογή δύο ακόμη μελών ΔΕΠ προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες τόσο σχετικά με την υποστήριξη του διδακτικού έργου όσο και στην ανάπτυξη τομέων προτεραιότητας του Τμήματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα βασικά μαθήματα ειδικότητας Φυσικού κατά το επόμενο ακαδημαϊκό έτος 2020-21 να διδάσκονται από μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Φυσικής.

Πιο συγκεκριμένα

α) Το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας δεν είναι μετεξέλιξη κάποιου τμήματος ΤΕΙ όπως αναληθώς και σκόπιμα αναπαράγεται από ορισμένες πηγές, αλλά είναι ένα νέο θεσμοθετημένο Τμήμα βάσει του νόμου 4589/2019 και στελεχώθηκε με αυστηρές ακαδημαϊκές διαδικασίες μετακίνησης μελών ΔΕΠ από άλλα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

β) Από το Σεπτέμβριο του 2020 θα έχει 9 μέλη ΔΕΠ με γνωστικά αντικείμενα και ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχές της Φυσικής, αριθμός που οδηγεί σε αυτοδυναμία του Τμήματος. Επιπλέον, ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκλογής δύο νέων μελών ΔΕΠ, που έχουν προσελκύσει σημαντικό αριθμό υποψηφιοτήτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ σχεδιάζονται και νέες θέσεις όταν δοθούν οι σχετικές πιστώσεις από το ΥΠΕΠΘ.

γ) Τα εκπαιδευτικά εργαστήρια των δύο πρώτων εξαμήνων λειτούργησαν κανονικά την πρώτη ακαδημαϊκή χρονιά που ολοκληρώθηκε και ήδη είναι έτοιμα τα εργαστήρια του δευτέρου έτους. Επίσης, το Τμήμα έχει τρία μέλη ΕΤΕΠ (μόνιμο τεχνικό προσωπικό) που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ομαλή και ασφαλή λειτουργία των εργαστηρίων. Συνεπώς στους φοιτητές μας παρέχεται η δυνατότητα εργαστηριακής εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου που είναι απαραίτητη για ένα Τμήμα Φυσικής.

δ) Το Τμήμα παρά το νεαρό της ηλικίας του διαθέτει ήδη τρία θεσμοθετημένα ερευνητικά εργαστήρια, ενώ διαθέτει και μνημόνια συνεργασίας με άλλα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδος και του Εξωτερικού. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το Τμήμα Φυσικής του ΠΘ είναι το μοναδικό από τα Τμήματα Φυσικής της χώρας που συμμετέχει στη δημιουργία του πρώτου Ελληνικού Ραδιοτηλεσκοπίου THERMOpYlae στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στη Σκάρφεια Φθιώτιδας, υποδομή που θα  χρησιμοποιηθεί πέρα από τις ερευνητικές δραστηριότητες και για τη μεταπτυχιακή ειδίκευση σε θέματα Ραδιοαστρονομίας στο πλαίσιο του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών που σχεδιάζεται και σύντομα θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Φυσικής του ΠΘ. Επίσης τα μέλη ΔΕΠ διαθέτουν σημαντικό ερευνητικό έργο ενώ συμμετέχουν σε ανταγωνιστικά ερευνητικά προγράμματα. Επίσης από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά το Τμήμα Φυσικής του ΠΘ θα δεχτεί και τους πρώτους υποψήφιους διδάκτορες και μεταδιδακτορικούς ερευνητές.

ε) Επίσης αξίζει να αναφερθεί ότι το τμήμα Φυσικής παρέχει τη δυνατότητα στους φοιτητές του που ενδιαφέρονται για εργασία ως εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν την απαιτούμενη Διδακτική Επάρκεια παρέχοντας τον απαραίτητο γι’ αυτήν κύκλο μαθημάτων.

Συνεπώς το Τμήμα Φυσικής του ΠΘ αποτελεί μια δυναμικά εξελισσόμενη ακαδημαϊκή μονάδα ισότιμη με τα υπάρχοντα Τμήματα Φυσικής που παρέχει άριστη εκπαίδευση στους/στις φοιτητές/τριες του οι οποίοι/ες ως απόφοιτοι θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά και ακαδημαϊκά δικαιώματα με τους αποφοίτους των άλλων Τμημάτων Φυσικής.

Στο πλαίσιο αποφυγής της λανθασμένης εικόνας που μπορεί να δημιουργηθεί στους υποψήφιους νέους φοιτητές αλλά και στους ήδη υπάρχοντες φοιτητές του Τμήματος, χαιρετίζουμε την απόφαση της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΠΘ (υπ’ αριθ. 13η/02-07-2020)καθώς και την απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του ΠΘ (02/07/2020) και καλούμε τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο του ΠΘ να προασπίσουν με κάθε νόμιμο μέσο τα δικαιώματα των φοιτητών, αποφοίτων και εργαζομένων σε αυτό διερευνώντας κάθε διοικητική ή/και νομική δυνατότητα.

 

Ψήφισμα της 26ης/08.07.2020 Συνέλευσης του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας βραβεύεται για την εταιρική επικοινωνία σε Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα
Επόμενο άρθρο Κώστας Γκούμας: Δεν πάει άλλο