Συνάντηση Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή Ιωάννη Μεσσήνη και του Κ. Αγοραστού


Τα ζητήματα των υπηρεσιών υγείας στη Θεσσαλία αποτέλεσαν αντικείμενο συνάντησης του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητή κ. Ιωάννη Μεσσήνη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα έργα υγείας στη Θεσσαλία και ιδιαίτερα οι τελευταίες εξελίξεις στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας (ΠΓΝΛ).
Όπως ανέφερε ο κ. Μεσσήνης το ΠΓΝΛ αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή μεγάλο πρόβλημα στη λειτουργία του λόγω των περικοπών που έχει υποστεί στη χρηματοδότηση. «Υπάρχει αναγκαιότητα για επιπλέον πόρους ώστε να παρέχονται οι υπηρεσίες υγείας που χρειάζονται οι πολίτες. Η Λάρισα ως πρωτεύουσα Περιφέρειας έχει ανάγκη από περίπου 400 με 500 κλίνες επιπλέον, ενώ άλλες πρωτεύουσες Περιφερειών, που διαθέτουν Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπως τα Ιωάννινα, βρίσκονται σε ευνοϊκότερη θέση»
Αναφερόμενος ο κ. Αγοραστός στα ζητήματα του Π.Γ.Ν.Λ. εξήγησε ότι «Δεν είναι δυνατόν σε μια λογική οικονομίας κλίμακας να παρέχονται χαμηλότερης ποιότητας υπηρεσίες υγείας προς τους πολίτες. Οι οριζόντιες περικοπές έχουν αποτύχει όπου και όποτε έχουν εφαρμοστεί.. Το σύστημα δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία πρέπει να στηριχτεί ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά, παρέχοντας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες». Ο περιφερειάρχης τόνισε ακόμη πως έχει ζητήσει απ’ όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στην υλοποίηση των έργων να δρουν με ταχύτητα έτσι ώστε αυτά να ολοκληρώνονται και να αποδίδονται άμεσα στην κοινωνία.
Όπως ανέφερε ακόμη ο Καθηγητής κ Μεσσήνης οι περικοπές στο ΠΓΝΛ μεταφράζεται στην αναστολή των χειρουργείων χιλιάδων ασθενών, τη δραματική μείωση των καρκινοπαθών που μπορούν να αντιμετωπισθούν τοπικά και τη διακομιδή τους σε άλλα νοσοκομεία.
Κατά τη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα και οι δυο άνδρες συμφώνησαν ότι η αυτοτέλεια των δυο νοσοκομείων πρέπει να διατηρηθεί ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν ανεξάρτητα ενώ ο κ. Μεσσήνης τόνισε ότι πρέπει «να αποτραπεί κάθε σκέψη για συγχώνευση των δυο νοσοκομείων της Λάρισας».
Όπως ακόμη έκανε γνωστό ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να συγκαλέσει σύσκεψη με τους φορείς υγείας της Περιφέρειας, για θέματα χρηματοδότησης, εύρυθμης λειτουργίας και αναβάθμισης των υπηρεσιών υγείας της Θεσσαλίας

Προηγούμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: «Μέσω του Ταμείου JESSICA προωθούμε τον Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο Λάρισα-Βόλος-Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα»
Επόμενο άρθρο Κ. Αγοραστός: «Ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας»