Σε σεμινάριο του Κέντρου ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας για το βιοαέριο ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας


Σε σεμινάριο του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ)  για το βιοαέριο παρευρέθηκε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Το Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα ««Αδειοδότηση και Χρηματοδότηση Έργων Βιοαερίου» συνδιοργανώνει  το ΚΑΠΕ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας και πραγματοποιείται στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου στις 10-11 Απριλίου 2012.
Σκοπός του σεμιναρίου είναι η  ενημέρωση και κατάρτιση των ενδιαφερομένων σε θέματα που σχετίζονται με το βιοαέριο και τις δυνατότητες που δημιουργούνται από την ενεργειακή του εκμετάλλευση. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην αξιοποίηση βιoαερίου σε μικρής κλίμακας γεωργο-κτηνοτροφικές μονάδες και α) στην αδειοδοτική διαδικασία και β) στη χρηματοδότηση έργων βιοαερίου.
Στην ομιλία του ο κ. Κώστας Αγοραστός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σκοπός του σεμιναρίου είναι να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την τεχνολογία και τη σημασία των μονάδων βιοαερίου, οι οποίες επεξεργάζονται τα υγρά και στερεά οργανικά απόβλητα με στόχο την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας καθώς και οργανικών λιπασμάτων και βελτιωτικών εδάφους σε υγρή και στερεή μορφή. Ένας τέτοιος χώρος ιδιαίτερης σημασίας για τις αγροτοβιομηχανικές περιοχές της χώρας, όπως η δική μας, είναι ο τομέας του βιοαερίου. Ένας τομέας που βοηθάει αποφασιστικά στην απορρύπανση, που ενισχύει ουσιαστικά το ενεργειακό δυναμικό της χώρας, που δίνει δουλειά στους αγρότες, που δημιουργεί νέες προοπτικές στην παραγωγή και χρήση των οργανικών λιπασμάτων, που ανοίγει την πόρτα για την επιτυχή εκμετάλλευση του οργανικού κλάσματος των σκουπιδιών και τέλος που δίνει την ευκαιρία σε νέους επιστήμονες να συνδέσουν τη θεωρητική γνώση με τη βιομηχανική εφαρμογή.

Η τεχνολογία αυτή αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως η πλέον αειφορική, η οποία επιτρέπει αφενός την απορρύπανση από τους οργανικούς ρύπους και αφετέρου την παραγωγή ενέργειας (ηλεκτρισμού και θερμότητας) και οργανικών λιπασμάτων. Όπως γνωρίζετε η απορρύπανση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τη χώρα μας ύστερα από δεκαετίες απουσίας προώθησης και ουσιαστικής παραμέλησης προγραμμάτων διαχείρισης αποβλήτων. Η μη ελεγχόμενη διαχείριση των οργανικών αποβλήτων με την απόρριψή τους στο περιβάλλον αποτελεί σημαντική αιτία ρύπανσης. Πρέπει επιτέλους να αρχίσει η εφαρμογή των προβλέψεων της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις ευθύνες εκείνων που ρυπαίνουν και καταστρέφουν το περιβάλλον χωρίς να σέβονται τα δικαιώματα της σημερινής γενιάς αλλά πολύ περισσότερο των επερχόμενων.
Η ενεργειακή συμβολή των μονάδων βιοαερίου είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς τα ορυκτά καύσιμα αφενός ακριβαίνουν ενώ την ίδια στιγμή συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση των ρύπων του άνθρακα.

Ο κ. Αγοραστός ανέφερε ακόμα ότι: «Σήμερα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στις Η.Π.Α., τον Καναδά, την Αυστραλία, την Κίνα, την Ινδία και σε άλλες χώρες κατασκευάζονται και λειτουργούν χιλιάδες μονάδες βιοαερίου (μόνο στην Ε.Ε. λειτουργούν περισσότερες από 9.000 μονάδες βιοαερίου). Είναι καθοριστικής σημασίας η ανάπτυξη παραγωγικών δραστηριοτήτων στην ελληνική επαρχία που θα τονώσουν ουσιαστικά την τοπική οικονομία και θα συμβάλλουν αφενός στη μείωση της ανεργίας αλλά και αφετέρου στην επιστροφή των νέων ανθρώπων στους τόπους καταγωγής τους. Η ανατροπή της κατάστασης στην οποία βρίσκεται σήμερα η ελληνική οικονομία μπορεί να γίνει μόνο με επενδύσεις παραγωγικές στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε ουσιαστικά όλες εκείνες τις επενδύσεις στην περιοχή της Θεσσαλίας που θα προσφέρουν ουσιαστικές λύσεις στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιφέρειά μας αλλά και όλη η χώρα εφόσον πληρούν όλες τις προϋποθέσεις προστασίας του περιβάλλοντος και συνεκτιμούν τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών.

Το σεμινάριο συνεχίζεται και αύριο Μ. Τετάρτη και απευθύνεται κυρίως σε εκπροσώπους βιομηχανιών και γεωργο-κτηνοτροφικών μονάδων, μελετητές-ειδικούς σε θέματα τεχνολογίας, στελέχη Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσους ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την υλοποίηση έργων βιοαερίου, και ελεύθερους επαγγελματίες που ασχολούνται με τα θέματα ενέργειας και τεχνολογίας περιβάλλοντος. Κατά τη διάρκεια των εργασιών θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν: Η παρούσα κατάσταση στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, οι δυνατότητες και  τα πλεονεκτήματα από την αξιοποίηση και χρήση του βιοαερίου, οι διαδικασίες αδειοδότησης, χρηματοοικονομικά θέματα, εμπόδια και προοπτικές.

Το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο BiogasIN, που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος της ΕΕ «Ευφυής Ενέργεια για την Ευρώπη» και αποτελεί μία πρωτοβουλία για τη βελτίωση του αδειοδοτικού και χρηματοδοτικού πλαισίου και των συνθηκών για την εγκατάσταση νέων μονάδων βιοαερίου σε επιλεγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Στόχος του είναι η ανάπτυξη της επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα αυτό με ιδιαίτερη έμφαση στην υλοποίηση μικρής κλίμακας αγροτο-κτηνοτροφικών μονάδων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο ΚΑΠΕ, κα Φ. Στεφάνου, τηλ. 210 6603321, φαξ 210 6603302, e-mail: flora@cres.gr.
Στοιχεία για το έργο BiogasΙΝ παρέχονται στην ιστοσελίδα https://www.biogasin.org

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος Χαρακόπουλος: «Παρέμβαση για τα πράσινα μήλα Αγιάς»
Επόμενο άρθρο Κώστας Αγοραστός: «Μέσω του Ταμείου JESSICA προωθούμε τον Θεσσαλικό Σιδηρόδρομο Λάρισα-Βόλος-Παλαιοφάρσαλος-Καλαμπάκα»