Ειδήσεις

Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας ανοίγει ξανά τις πύλες του


Με έκθεση φωτογραφίας του Τάκη Τλούπα: «Λιθανάγλυφα και πελεκάνοι στη Δυτική Θεσσαλία 19ος – αρχές 20ου  αιώνα». Μετά από μια δύσκολή περίοδο που λόγω της πανδημίας του Covid-19  το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας είχε αναστείλει  τις δράσεις εξωστρέφειάς του, ανοίγει και πάλι για το κοινό, με μια έκθεση που θα λειτουργεί στον αύλειο χώρο του Μουσείου.

Η περιοδική έκθεση με θέμα: «Λιθανάγλυφα και πελεκάνοι στη Δυτική Θεσσαλία 19ος – αρχές 20ου αι.»  θα αναπτύσσεται στην εξωτερική όψη του κτιρίου και θα μπορεί ο καθένας να την επισκέπτεται μεμονωμένα από την Δευτέρα 15 Ιουνίου σύμφωνα με το πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας του ΥΠΠΟΑ.

Στην έκθεση θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό του Τάκη Τλούπα που μελέτησε η ιδρύτρια του Μουσείου Λένα Γουργιώτη, με την οποία τον συνέδεε  αδελφική φιλία.

Για πρώτη φορά σκαλίσματα της πέτρας του 19ου και των αρχών του 20ου     αιώνα από τη Δυτική Θεσσαλία, τα οποία είναι ενσωματωμένα, κυρίως, σε ναούς ως περιθυρώματα ή εντοιχισμένα σε εξωτερικούς τοίχους αλλά και δημόσιες κρήνες, εκτίθενται στο Μουσείο. Θεματολογικά, η νέα περιοδική έκθεση έχει συνάφεια με την ήδη υπάρχουσα έκθεση του Μουσείου με θέμα : «Εκκλησία: Τέχνη και λαϊκή λατρεία».

Ο Τάκης Τλούπας γεννήθηκε στη Λάρισα.. Φύση καλλιτεχνική,τον τράβηξε η μαγική τέχνη της φωτογραφίας με την οποία ασχολήθηκε επαγγελματικά μετά το 1940.

Αυτοδίδακτος φωτογράφος με πηγαίο ταλέντο, ευαισθησία, έμπνευση και αγάπη για ό,τι ωραίο δημιούργησε η φύση και ο άνθρωπος. Αυτά τα φυσικά του προσόντα, που ευνοούν την υψηλή καλλιτεχνική δημιουργία και επιμέλεια με την οποία άσκησε το έργο του, τον ανέδειξαν σε προσωπικότητα πρώτου μεγέθους στον κόσμο της φωτογραφίας.

Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων  που οργανώνει η Aντιδημαρχία Πολιτισμού και Επιστημών του Δήμου Λαρισαίων για τον εορτασμό των 100 χρόνων από τη γέννηση του Λαρισαίου φωτογράφου Τάκη Τλούπα.

Θα είναι επισκέψιμη από Δευτέρα έως και Παρασκευή 10:00-14:00 με προοπτική διεύρυνσης του ωραρίου.

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών δεν θα γίνει επίσημη εκδήλωση εγκαινίων. .

Προηγούμενο άρθρο Συνεργασία Χρήστου Κέλλα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Απαράδεκτη η απουσία ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό!