Ιστορίες μιας Aνάσας και Στοχασμοί για την Αφήγηση

09 Ιουνίου 2020

Το Εργαστήριο Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Πανελλήνιος Όμιλος Φίλων Αφήγησης(ΠΟΦΑ), αναγνωρίζοντας τη διαχρονική σημασία και τον ουσιαστικό ρόλο της αφήγησης στην ζωή του ανθρώπου, πραγματοποιούν μια δράση με σύντομες αφηγήσεις από καταξιωμένους/ες αφηγητές/τριες της χώρας μας, καθώς και με απόψεις τους για τις τεχνικές της αφήγησης. Το Φεστιβάλ αφήγησης έχει καθιερωθεί από το 2003 ενώ πραγματοποιείται ανά διετία με πλούσιο πρόγραμμα καθώς απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες. Φέτος το Φεστιβάλ Αφήγησης είχε καθοριστεί να πραγματοποιηθεί στη Λίμνη Πλαστήρα με τη συνεργασία του δήμου της περιοχής. Η δυσκολία τηςΠανδημίας του κορονοϊούακύρωσε την προγραμματισμένη δράση.

Η συντονίστρια της δράσης και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού καθηγήτρια του Παν. Θεσσαλίας σημειώνει  χαρακτηριστικά για τη δράση αυτή.

«Η αφήγηση είναι ένας ζωντανός οργανισμός και χαρακτηρίζει διαχρονικά τον άνθρωπο ως δραστηριότητα. Η εναρκτήρια και πρώτη στη χώρα μας εκ μέρους μας προσπάθειας ανάδειξής της με φεστιβαλικό χαρακτήρα, αλλά και με επιστημονικές ανακοινώσεις και αφηγήσεις από σύγχρονους αφηγητές και εναπομείναντες παραμυθάδες, έχει αγκαλιαστεί πανελλαδικά από το κοινό και αυτός είναι ο λόγος που για 17 τώρα χρόνια συνεχίζουμε να επενδύουμε και να προσπαθούμε να αναδείξουμε τη σημασία και τον ουσιαστικό ρόλο της στην ζωή του ανθρώπου. Προκειμένου να κρατήσουμε ζεστή αυτήν αγάπη και το ενδιαφέρον του κοινού για τις αφηγήσεις προχωρήσαμε αυτό το καλοκαίρι σε μια διαδικτυακή δράση  για την αφήγηση” .

Η “δράση για την αφήγηση” έχει δυο άξονες. Η μια περιλαμβάνει σύντομες αφηγήσεις από καταξιωμένους/ες αφηγητές/τριες της χώρας μας, καθώς και απόψεις τους για τις τεχνικές της αφήγησης”.

Στο δεύτερο σκέλος της δράσης συμμετέχουν ειδικοί/επιστήμονες από άλλα γνωστικά πεδία που καταθέτουν τον δικό τους στοχασμό για τη σχέση της αφήγησης με το πεδίο που “υπηρετούν”. Ανάμεσα στα ονόματα αφηγητών και ηθοποιών που συμμετέχουν σημειώνονται οι: ΛίληΛαμπρέλη, Φίλια Δενδρινού, Νίκη Κάπαρη, Αγνή Στρουμπούλη, Ανθή Θάνου, Δημήτρης Μάλλης, Κλεάρχου Κατερίνα, Κώνστα Τζωρτζίνα, Δημήτρης Προύσαλης. Από άλλα πεδία: Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Λουκάς Ζαχείλας, Ελένη Ανδρέου, καθηγητές παν. Θεσσαλίας, Κώστας Λασκαράτος, δημοσιογράφος, Δημήτρης Γουλής, μέλος ΕΔΙΠ Τμήμα Κινηματογράφου του ΑΠΘ, Αντώνης Σκιαθάς, ποιητής, Δημήτρης Δακτυλάς, σκηνοθέτης/ηθοποιός, κ.α.

Η δράση απευθύνεται σε ενήλικες, τα βίντεο ανεβαίνουν κάθε εβδομάδα και προσφέρεται δωρεάν στο κανάλι youtube του Εργαστηρίου Λόγου και Πολιτισμού του Πανεπιστημίου

 

 

 

 

Στείλτε το άρθρο Στείλτε το άρθρο

Εκτυπώστε το άρθρο Εκτυπώστε το άρθρο

 

<< Επιστροφή

Δημήτρης Μητροπάνος - Ποιος φταίει μη ρωτάς
Πασχάλης Τερζής - Θα το συνηθίσεις
Σταμάτης Γονίδης - Τι δεν έχω εγώ
Γιάννης Πλούταρχος - Αχ κορίτσι μου
Χρήστος Αντωνιάδης - Δεν είσαι εσύ
Βασίλης Καρράς - Ποια με καταράστηκε
Λευτέρης Πανταζής - Σε νοσταλγώ
Πάνος Κιάμος - Πως θα την βγάλω
Πάολα - Γίνε μαζί μου ένα
Παντελής Παντελίδης - Αν είσαι εκεί

 


Ιούνιος 2020
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930EC