Ειδήσεις

Εχθροί και ασθένειες που προσβάλουν την πιπεριά θερμοκηπίου


Πολλοί και σημαντικοί είναι οι εχθροί και οι ασθένειες που προσβάλουν αυτό το διάστημα την πιπεριά θερμοκηπίου. Πιο αναλυτικά:

Θριπας (Thrips tabaci, Frankliniella occidentalis)

Διαπιστώσεις:  Συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου στα θερμοκήπια με μέτριους έως υψηλούς πληθυσμούς.   Οι θρίπες είναι φορείς ιώσεων

 Συστάσεις: 1) Για τους βιοκαλλιεργητές συνιστάται η τοποθέτηση αρπακτικών εντόμων των θριπών, όπως:  phytoseiulus persimilis, amblyseius cucumeris, amblyseius barkeri, orius insidiosus, κ.α 2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συνιστάται ψεκασμός με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως abamectin, κ.α..

Αλευρωδης

Διαπιστώσεις: Οι πληθυσμοί του εντόμου είναι μέτριοι έως υψηλοί  στις καλλιέργειες με πιπεριές θερμοκηπίου. Είναι φορέας ιώσεων και η προσβολή από τον αλευρώδη προκαλεί μείωση της ποσότητας και ποιότητας της  παραγωγής.

 Συστάσεις: 1) Για τους παραγωγούς που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη καταπολέμηση συστήνεται τοποθέτηση του φυσικού εχθρού των αλευρωδών encarsia formosa. 2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνεται οι ψεκασμοί για τον αλευρώδη να γίνονται κατά προτίμηση πολύ πρωί ή το σούρουπο, διότι όλος ο πληθυσμός βρίσκεται στο κάτω μέρος των φύλλων, με κατάλληλα εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα (με δραστικές ουσίες  imidacloprid, pyriproxyfen, pymetrozine, acetamiprid  κ.α.)

Αφιδες (Aphis gossypii, Myzus persicae)

  Διαπιστώσεις:  Συνεχίζεται η παρουσία του εντόμου στα θερμοκήπια με μέτριους έως υψηλούς  πληθυσμούς.  Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη τους Οι μελίγκρες είναι φορείς ιώσεων, προκαλούν ζημιά με την απομύζηση του χυμού των φυτών και με τα μελιτώματα που εκκρίνουν.

  Συστάσεις 1) Για τους παραγωγούς που εφαρμόζουν ολοκληρωμένη καταπολέμηση συστήνεται η τοποθέτηση των αρπακτικών Αphidoletes aphidimyza,Aphidius matricariae. 2) Για τους παραγωγούς συμβατικής γεωργίας συστήνεται να .γίνει καταπολέμηση με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα, όπως: pirimicarb, acetamiprid, κ.α

 

 

Προηγούμενο άρθρο Έργα 14 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων σε τμήματα του αυτοκινητοδρόμου Α.Θ.Ε.