Ειδήσεις

Μ. Χαρακόπουλος: Τι γίνεται με Αχελώο και υδατικά Θεσσαλίας;


Στο ζήτημα της στασιμότητας των έργων μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στον Θεσσαλικό κάμπο και την εν γένει αντιμετώπιση του προβλήματος του υδατικού ελλείμματος στη Θεσσαλία επανέρχεται ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με Αναφορά προς τους υπουργούς Επικρατείας κ. Γιώργο Γεραπετρίτη, Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη,

Η κοινοβουλευτική παρέμβαση του Θεσσαλού πολιτικού, με βάση ανακοίνωση διαμαρτυρίας προσωπικοτήτων της Θεσσαλίας, έρχεται σε συνέχεια των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει τους τελευταίους μήνες για να ξεμπλοκάρουν επιτέλους τα έργα του Αχελώου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στις 18 Δεκεμβρίου 2019 με επιστολή του στον υπουργό Επικρατείας κ. Γεώργιο Γεραπετρίτη του ζήτησε να ηγηθεί της σύστασης Συντονιστικού Οργάνου της κυβέρνησης για την απεμπλοκή των έργων του Αχελώου, με τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών. Η επιστολή αυτή συντάχθηκε και απεστάλη με εξουσιοδότηση της διευρυμένης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδος στις 15.12.19, μετά τον θόρυβο που προκάλεσε η απουσία αναφοράς στο φράγμα της Συκιάς στη διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Στις 9 Ιανουαρίου 2020, ο κυβερνητικός βουλευτής συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον υπουργό Επικρατείας ο οποίος συμφώνησε στην πραγματοποίηση διευρυμένης σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των θεσμικών εκπροσώπων της Θεσσαλίας για την καταγραφή των δεδομένων και τη διατύπωση προτάσεων για τη δρομολόγηση λύσεων.

Στις 16 Ιανουαρίου 2020, πραγματοποιείται τελικώς η σύσκεψη που συγκάλεσε ο κ. Γεραπετρίτης, με τη συμμετοχή του υπουργού Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστα Αχ. Καραμανλή, των υφυπουργών Περιβάλλοντος κ. Γεράσιμου Θωμά και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα, των βουλευτών και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, των δημάρχων, εκπροσώπων των γεωτεχνικών, του ΤΕΕ και των αγροτών. Σε αυτήν υπήρξαν εκ μέρους των υπουργών δεσμεύσεις για την υλοποίηση των έργων του Αχελώου.

Έκτοτε, ωστόσο, δεν υπήρξε συγκεκριμένη ενημέρωση, γεγονός που ώθησε προσωπικότητες της Θεσσαλίας, όπως οι κ.κ. Φάνης Γέμτος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Γιαννακός, Πρόεδρος Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, Κώστας Γκούμας, πρ. πρόεδρος ΓΕΩΤΕΕ/ΚΕ και Γιάννης Καλλές, Πρόεδρος Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (ΕΘΕΜ), να δημοσιεύσουν ανακοίνωση διαμαρτυρίας με τίτλο «Μετέωρες οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τα υδατικά της Θεσσαλίας». Στην Αναφορά του ο κ. Χαρακόπουλος ζητά την εξέταση των προτάσεων και των δράσεων που υποδεικνύονται κατά υπουργείο για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της μερικής εκτροπής του Αχελώου και την αντιμετώπιση του υδατικού ελλείμματος στον Θεσσαλικό κάμπο.

 

Προηγούμενο άρθρο Η Περιφέρεια πρωτοπορεί στον ενεργοβόρο φωτισμό των δρόμων
Επόμενο άρθρο Έληξε με επιτυχία ο διαγωνισμός για παιδιά από το Μουσείο Σιτηρών και Αλεύρων!