Λαρισαίων Πόλις: «Καταστήματα Φρουρίου»


Όταν κρύβεις τα προβλήματα κάτω από το χαλί κάποτε ξεσπάνε! Αυτό κάνει επί 15 χρόνια η δημοτική αρχή στο θέμα των καταστημάτων στο λόφου του Φρουρίου. Αρκούσε ένα τυχαίο γεγονός (μια προσφυγή στην δικαιοσύνη ενός κατοίκου) για να αναστατώσει ,και με το δίκιο τους, τους καταστηματάρχες στην περιοχή. Το πρόβλημα είναι γνωστό και έχει απασχολήσει πολλές φορές κατά το παρελθόν το δημοτικό συμβούλιο. Η παράταξή μας, αλλά και όλη η αντιπολίτευση, έχει τοποθετηθεί πάρα πολλές φορές πάνω στο θέμα, λέγοντας ότι πρέπει να δοθεί άμεσα τελική λύση. Όσο το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με αναβολές και ημίμετρα, δεκάδες επιχειρηματίες βρίσκονται σε ομηρία και κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή να χάσουν τις περιουσίες τους. Σήμερα με την οικονομική κρίση ένα τέτοιο γεγονός θα είχε τραγικές συνέπειες για πάνω από 500 οικογένειες της πόλης.

Το θέμα είναι πολύ παλιό και χρονολογείται από το 1989, όταν η πολεοδομική μελέτη της περιοχής του Φρουρίου χαρακτήρισε τις χρήσεις γης της περιοχής ως «αμιγή κατοικία» και όχι ως «γενική κατοικία», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι απαγορεύεται να ιδρυθεί εκεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (δηλαδή εστιατόρια κλπ). Το πρόβλημα για μια δεκαετία «σύρθηκε» στην κυριολεξία με τη μέθοδο: «σε λίγο λύνουμε το θέμα…. οπότε δεν πειράζει ας λειτουργήσουν έτσι με ημιπαράνομες άδειες τα καταστήματα!» Το 2009 εγκρίθηκε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Λάρισας (ΓΠΣ),  το οποίο με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επέβαλε για την περιοχή του Φρουρίου τον χαρακτηρισμό «γενική κατοικία», και έτσι μείναμε όλοι με την σιγουριά ότι το θέμα λύθηκε μόνιμα, κάλιο αργά παρά ποτέ! Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή για να λυθεί το θέμα, πρέπει να γίνει εναρμόνιση  της πολεοδομικής μελέτης με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και για αυτό το λόγο έκαναν αμέσως (από το 2009) ενέργεια προς το Υπουργείο για τακτοποίηση του θέματος. Πάντα σύμφωνα με τη δημοτική αρχή η καθυστέρηση οφείλεται μόνο στην γραφειοκρατία του Υπουργείου.
Η παράταξη μας έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα με τοποθετήσεις και δημόσια αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο. Τελευταία αναφερθήκαμε στο θέμα κατά τη συζήτηση του Τεχνικού προγράμματος, τονίζοντας ότι αν χρειάζεται κάποια μελέτη για την τακτοποίηση του προβλήματος στο Φρούριο, να γίνει άμεσα,  γιατί η περιοχή του Φρουρίου είναι βόμβα η οποία κάποια στιγμή θα σκάσει (επικαλούμαστε τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου).
Η παράταξή μας πιστεύει ότι το θέμα πρέπει να λυθεί μόνιμα και άμεσα. Να μας απαντήσει δημόσια η δημοτική αρχή: Γιατί δεν έχει λυθεί από το 2009 έως σήμερα το πρόβλημα. Είναι δυνατόν ένα τέτοιο σοβαρό θέμα για έναν δήμο του μεγέθους της Λάρισας να αφήνεται στην τύχη κάποιων γραφειοκρατών του Υπουργείου; Ποιες ενέργειες έχει κάνει η δημοτική αρχή από το 2009 εκτός από δύο έγγραφα και τα περιβόητα ταξίδια του δημάρχου στο Υπουργείο; Η δημοτική αρχή οφείλει να πει τώρα στους επιχειρηματίες και όλους του Λαρισαίους πότε θα λυθεί το θέμα μόνιμα!

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο ημεδαπών για κλοπή
Επόμενο άρθρο Κ.Ε.Κ ΔΗΜΗΤΡΑ: «Καινοτομία στην κατάρτιση Ανέργων»