Ειδήσεις

ΕΚΛ: Ημέρα δράσης για τους εργαζόμενους στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος


Εδώ και δύο μήνες σε όλο τον κλάδο έχει επεκταθεί το μέτρο της τηλεργασίας στο όνομα της πανδημίας και της αποσυμφόρησης των χώρων δουλειάς.

Ποιος είναι όμως τελικά ο κερδισμένος από αυτή την υπόθεση;

Οι εργαζόμενοι που έχουν χάσει τα όρια μεταξύ προσωπικού και εργάσιμου χρόνου, που καλούνται να δουλεύουν απλήρωτες υπερωρίες, ακόμα και βραδινές ώρες και Σαββατοκύριακα; Που έχουν μετατρέψει το σπίτι τους σε εργασιακό χώρο, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους και χωρίς τον αναγκαίο εξοπλισμό, απομονωμένοι από τους συναδέλφους τους; Που καλούνται να διαχειριστούν προσωπικά δεδομένα πελατών στο σπίτι τους, να εκθέτουν δικά τους προσωπικά δεδομένα;

Ή οι τραπεζίτες και οι επιχειρηματίες που βλέπουν τα κέρδη τους να αυξάνονται από την μείωση του κόστους εργασίας, από την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την αύξηση της παραγωγικότητας;

Την απάντηση την δίνουν η ίδια η πείρα των εργαζομένων όλο αυτό το διάστημα αλλά και οι δηλώσεις των τραπεζιτών, του ΣΕΒ και των εκπροσώπων τους που θεωρούν την τηλεργασία ένα μέτρο που θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί και σίγουρα να μονιμοποιηθεί.

Η ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΤΟΥΣ

Οργανώνουμε την πάλη ενάντια στα «έκτακτα» μέτρα Κυβέρνησης – τραπεζιτών – εργοδοτών που ήρθαν για να μείνουν, όπως αυτό της τηλεργασίας, της μετακίνησης των εργαζομένων από εταιρεία σε εταιρεία χωρίς καμιά διασφάλιση των δικαιωμάτων τους.

 

Την ίδια στιγμή οι τραπεζίτες βάζουν ξανά μπροστά το σχέδιό τους για περαιτέρω μείωση του αριθμού των τραπεζοϋπαλλήλων και αντίστοιχα στις εταιρείες μετά το κύμα αναστολών των συμβάσεων των εργαζομένων και παράλληλα με την τηλεργασία, είναι προ των πυλών η απληρωσιά, η εκ περιτροπής εργασία και οι απολύσεις.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΞΑΝΑ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥΣ

Το Εργατικό Κέντρο Ν. Λάρισας στηρίζει την πρωτοβουλία του Κλαδικού Σωματείου Χρηματοπιστωτικού Ν. Αττικής με αποκορύφωμα την 26 Μαΐου, που είναι Πανελλαδική μέρα δράσης των Εργαζομένων στον Κλάδο του Χρηματοπιστωτικού Συστήματος  συμμετέχοντας με αντίστοιχες δράσεις τοπικά.

 

Απαιτούμε:

 

  • Να γυρίσουν όλοι οι εργαζόμενοι στις θέσεις τους. Όχι στην μονιμοποίηση της τηλεργασίας .

 

  • Την κατάργηση των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ

 

  • Όχι στην εκ περιτροπής εργασία, στις αναστολές συμβάσεων.

 

  • Καμία απόλυση, καμία αλλαγή στους όρους εργασίας των εργαζομένων

 

  • Μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

 

  • Προστασία των ευπαθών ομάδων. Άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσο διαρκούν τα μέτρα καταπολέμησης της πανδημίας.

 

  • Καμία άδεια ειδικού σκοπού να μην επιβαρύνει τους εργαζόμενους

 

Προηγούμενο άρθρο Τακτοποιήθηκε το ζήτημα της κυριότητας του Ιερού Προσκυνήματος του Οσιομάρτυρος Νικολάου του εν Βουναίνοις
Επόμενο άρθρο Ανοίγει η αγορά της Ιαπωνίας για το σκόρδο Πλατυκάμπου