Ροντούλης στην Βουλή: «Όχι στην εξόντωση των βενζινοπωλών»


«Σε μια τέτοιου είδους οικονομική πραγματικότητα η πολιτεία τιμωρεί τους βενζινοπώλες με εξοντωτικά πρόστιμα λόγω εκπροθέσμων καταχωρήσεων φορολογικών παραστατικών στο σύστημα «Ήφαιστος».  Το σύστημα «Ήφαιστος» δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στην πάταξη της λαθρεμπορίας καυσίμων. Είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης από το στάδιο του εκτελωνισμού μέχρι την πώληση στον τελικό καταναλωτή.
Πρέπει να επισημανθεί, ότι δεν υπήρξαν, από τη μεριά των βενζινοπωλών, λαθρεμπορικού τύπου παραβάσεις, αλλά στις περισσότερες των περιπτώσεων, υπήρξε εκπρόθεσμη καταχώρηση των φορολογικών παραστατικών από τους βενζινοπώλες, χωρίς όμως να φταίνε οι ίδιοι, αφού το σύστημα παρουσίαζε συνεχή τεχνικά προβλήματα.
Παρόλα αυτά ο επαγγελματικός κλάδος των βενζινοπωλών, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αναλαμβάνει την ευθύνη της μη τήρησης των προβλεπομένων και έτσι προτίθεται να πληρώσει μια  ποινή που να είναι, όμως, στα όρια της λογικής και των οικονομικών δυνατοτήτων του κλάδου.
Πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι, οι επαγγελματίες του κλάδου βιώνουν τραγικές οικονομικές καταστάσεις και πολλοί από αυτούς βρίσκονται στα όρια του λουκέτου, κάτι που θα επιτείνει το πρόβλημα της ανεργίας.
Η πολιτεία πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να προβεί σε δραστική μείωση του ύψους των προστίμων, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να επιβιώσουν και να μπορέσουν να συνεχίσουν το επάγγελμά τους. Η κοινωνική πραγματικότητα επιτάσσει τη μείωση και τον εξορθολογισμό των ποινών των βενζινοπωλών», σημείωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Αστέριος Ροντούλης.

Προηγούμενο άρθρο Συνελήφθησαν δύο ημεδαποί για παράβαση του Νόμου περί Όπλων
Επόμενο άρθρο Συνάντηση Περιφερειάρχη Θεσσαλίας με φοιτητές που κατέκτησας την 1η θέση σε διαγωνισμό που αφορά τον σχεδιασμό ενός αγωνιστικού μονοθέσιου αυτοκινήτου