Ειδήσεις

Ενημέρωση για τον οργανισμό καραντίνας Xylella fastidiosa


Σε συνέχεια προηγούμενων Δελτίων Τύπου της υπηρεσίας μας και με αφορμή την ενημέρωση της αρμόδιας φυτοϋγειονομικής Υπηρεσίας της Γαλλίας, ότι βρέθηκε ένα νέο είδος φυτού ξενιστή, Artemisia absinthium L., το οποίο ήταν προσβεβλημένο από τη Xylella fastidiosa subsp. Multiplex στην Περιφέρεια την Νότιας Κορσικής, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Περιφέρειας Θεσσαλίας υπενθυμίζει στους υπόχρεους (φυτωριούχους, εισαγωγείς, διακινητές, παραγωγούς, εταιρίες διεθνών μεταφορών, ελαιοκομικούς συνεταιρισμούς, τελωνιακούς κ.α.) τα παρακάτω:

Η Xylella fastidiosa κατατάσσεται στην κατηγορία των επιβλαβών οργανισμών μέγιστου ρίσκου για την Ελλάδα, στην οποία δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του μέχρι σήμερα. Η πραγματοποίηση των ελέγχων και η διατήρηση της Χώρας απαλλαγμένης από το επικίνδυνο βακτήριο είναι θέμα Εθνικής Σημασίας και Ύψιστου Δημοσίου Συμφέροντος.

Ο αριθμός των φυτικών ειδών που είναι ευπαθή στην  Xylella fastidiosa είναι πολύ μεγάλος, ενώ η σχετική βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συνεχώς επικαιροποιείται με την ένταξη νέων ειδών. Στα ευπαθή φυτά συγκαταλέγονται, η Ελιά, το Αμπέλι, είδη της οικογένειας των Πυρηνοκάρπων (Κερασιά, Δαμασκηνιά, Αμυγδαλιά), όπως επίσης πολλά καλλωπιστικά και δασικά είδη (Λεβάντα, Πικροδάφνη, Δενδρολίβανο, Ακακία, Δρυς κ.α.)

Τα συμπτώματα που προκαλούνται από το βακτήριο ποικίλλουν ανάλογα με το φυτό ξενιστή. Γενικά, καθώς το βακτήριο προσβάλλει τα αγγεία του ξύλου και εμποδίζει τη μεταφορά νερού και ανόργανων θρεπτικών στοιχείων, τα ασθενή φυτά εκδηλώνουν συμπτώματα μαρασμού, νέκρωσης (καψαλίσματος) και ξήρανσης του φυλλώματος, ακολουθούμενα τελικά από την πλήρη νέκρωση του φυτού. Σημειώνεται ότι μεγάλος αριθμός φυτών είναι δυνατόν να προσβληθούν χωρίς να εμφανίσουν συμπτώματα.

Πληροφορίες για τα συμπτώματα, καθώς επίσης και πλούσιο φωτογραφικό υλικό περιλαμβάνει το έντυπο που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου: www.bpi.gr > ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ > Επισκοπήσεις > Κατευθυντήριες Οδηγίες Μακροσκοπικών Ελέγχων> Βακτήρια/Φυτοπλάσματα>ΟΔΗΓΙΕΣ Xylella fastidiosa

Η Υπηρεσία μας έχει αναρτήσει επικαιροποιημένο (ενημέρωση 11-4-2019) κατάλογο των φυτών ξενιστών του οργανισμού στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας:

www.thessaly.gov.gr>Ενημέρωση>Γεωργικά Θέματα>2019>ΠΕ Λάρισας>Ενημέρωση>Φυτά ξενιστές ευπαθή στην Xylella fastidiosa 11 4 2019

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας διενεργεί και φέτος, όπως κάθε χρόνο, μακροσκοπικούς ελέγχους και δειγματοληψίες φυτικού ιστού και εντόμων φορέων της Xylella fastidiosa, με σκοπό την επιβεβαίωση της απουσίας του επιβλαβούς οργανισμού.

Μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, λόγω της πανδημίας του Covid 19, η ΔΑΟ προγραμματίζει, σε εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης της για την προστασία από την Xylella fastidiosa, την πραγματοποίηση:

  1. Ημερίδας με τη συμμετοχή των αρμόδιων Γεωπόνων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με σκοπό την ενημέρωση των εμπλεκομένων για το φυτοϋγειονομικό καθεστώς του επιβλαβούς οργανισμού, την Εκτελεστική Απόφαση της Επιτροπής 2015/789/ΕΕ καθώς και για τα τελευταία δεδομένα σχετικά με την εμφάνιση και εξέλιξη της ασθένειας στην Ε.Ε..
  2. Εκπαίδευσης: α) συνεργείων καταστροφής υλικού, προσωπικού και επαγγελματιών χρηστών, και β) των εμπλεκομένων στο Πρόγραμμα Καταπολέμησης του Δάκου της ελιάς, για τα συμπτώματα της ασθένειας, τις άμεσες ενέργειές τους και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση ύποπτων συμπτωμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι αποτελεί υποχρέωση των εμπλεκομένων να γνωστοποιούν άμεσα στην Υπηρεσία μας οποιαδήποτε ύποπτη εμφάνιση επιβλαβών οργανισμών ή συμπτωμάτων.

Οι ενδιαφερόμενοι για οποιαδήποτε πληροφορία μπορούν να απευθύνονται στην Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας, Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου (τηλέφωνα: 2413 511110, 119, 181).

Προηγούμενο άρθρο Τους 76 υγρότοπους της Θεσσαλίας αναδεικνύει η Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Οι μετρήσεις του Σταθμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας