Δίκτυα αποχέτευσης σε οικισμούς του Δ. Αγιάς προϋπολογισμού και βιολογικός καθαρισμός για τα παράλια


Την υλοποίηση ενός σημαντικού έργου για το Δήμο Αγιάς προωθεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός υπέγραψε  την ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ του έργου «Δίκτυα Αποχέτευσης Ακαθάρτων των οικισμών Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας, Βελίκας και της Δημοτικής Ενότητας Δήμου Αγιάς – Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων» προϋπολογισμού 18.581.510,56 ευρώ.
Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή δικτύων αποχέτευσης και κοινής εγκατάστασης βιολογικού καθαρισμού για τους οικισμούς της Βελίκας, της Σωτηρίτσας και του Αγιοκάμπου του Δήμου Αγιάς. Επιπλέον προβλέπεται η ολοκλήρωση του δικτύου αποχέτευσης της Αγιάς και του Μεταξοχωρίου, που αποτελεί ενιαίο οικιστικό συγκρότημα με την Αγιά.
«Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο υποδομής, που θα σηματοδοτήσει την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων με την αποχέτευση στην παραλιακή ζώνη. Η υλοποίηση του έργου αυτού αποτελεί επιτακτική ανάγκη για τον Δήμο Αγιάς αφ’ ενός γιατί για οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων επιβάλλεται η ύπαρξη και λειτουργία δικτύων ακαθάρτων και μονάδων Βιολογικού Καθαρισμού (σύμφωνα με τις Κοινοτικές Οδηγίες) και αφ’ ετέρου για την διασφάλιση της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, από τις επιπτώσεις της διάθεσης των αστικών αποβλήτων στο έδαφος» υπογράμμισε ο κ. Αγοραστός.
Απ’ την πλευρά του ο δήμαρχος Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας ανέφερε τα εξής: «Ένα όνειρο γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται ότι χωρίς βιολογικό καθαρισμό δεν μπορούμε να μιλάμε για περιβαλλοντική προστασία σε συνδυασμό με ισόρροπη ανάπτυξη για τα παράλια. Σε ότι αφορά τα δίκτυα αποχέτευσης Αγιάς και Μεταξοχωρίου πρόκειται για σημαντικές παρεμβάσεις, που ιδιαίτερα για το Μεταξοχώρι, ως ένας από τους λίγους παραδοσιακούς οικισμούς της Π.Ε. Λάρισας, σημαίνει και αναβάθμισή του ως τουριστικού προορισμού».
Ο κ. Γκουντάρας ευχαρίστησε θερμά τους συνεργάτες της ΔΕΥΑ Αγιάς καθώς και τη διοίκηση και τα στελέχη της ΔΕΥΑ Λάρισας, που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφεραν να συντάξουν και να επικαιροποιήσουν τόσο σημαντικές μελέτες. Ιδιαίτερα δε ευχαρίστησε τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό που από την πρώτη στιγμή αντιμετώπισε με πολύ σοβαρότητα το σημαντικό αυτό έργο αλλά και για την αποτελεσματικότητα που επέδειξε ώστε να ενταχθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελείται από 3 υποέργα που περιλαμβάνουν:
– Ολοκληρωμένο και λειτουργικό δίκτυο αποχέτευσης συνολικού μήκους 37 χιλιομέτρων και 9 Α/Σ για τους οικισμούς Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας
– Ολοκληρωμένο και λειτουργικό δίκτυο αποχέτευσης της Αγιάς συνολικού μήκους 4ων χιλιομέτρων και δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων Μεταξοχωρίου μήκους 4,2 χλμ.
– Ολοκληρωμένη και λειτουργική Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων των τοπικών κοινοτήτων Αγιοκάμπου, Κάτω Σωτηρίτσας και Βελίκας δυναμικότητας 11.400 Ι.Κ. (Ισοδύναμων Κατοίκων επί 20ετίας) στη θέση Πουρί.
Το έργο υλοποιεί ως Τελικός Δικαιούχος η Περιφέρεια Θεσσαλίας μετά από Προγραμματική Σύμβαση με τον Κύριο του έργου που είναι η ΔΕΥΑ Αγιάς. Η κατασκευή του αναμένεται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι του 2012. Σε ότι αφορά τα έργα αποχέτευσης του Δήμου Αγιάς αναμένεται σύντομα και η ένταξη του έργου «Δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων στην περιοχή του Στομίου» με προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ ώστε να καταστεί λειτουργικός ο βιολογικός καθαρισμός της περιοχής.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών
Επόμενο άρθρο Σύλληψη ημεδαπού για κατοχή ναρκωτικών ουσιών