Ειδήσεις

Προστασία της καστανοκαλλιέργειας από την Περιφέρεια Θεσσαλίας


Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενημερώνει τους καστανοπαραγωγούς ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία και η δεύτερη φάση του προγράμματος βιολογικής καταπολέμησης της σφήκας της καστανιάς Dryocosmus kuriphilus, με την εξαπόλυση του παρασιτοειδούς ωφελίμου εντόμου Torymus sinensis, σε καστανοπερίβολα της ευρύτερης περιοχής των Τ.Κ. Αιγάνης και Κρανιάς Ολύμπου του Δήμου Τεμπών και της Τ.Κ. Γλυκομηλιάς του Δ. Μετεώρων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη φάση του προγράμματος υλοποιήθηκε στα τέλη Απριλίου σε καστανοπαραγωγικές περιοχές των Δ. Αγιάς και Τεμπών της Π.Ε. Λάρισας, οπότε και κλιμάκιο της ΔΑΟ ΠΕ Λάρισας σε συνεργασία με υπαλλήλους των ανωτέρω Δήμων εξαπόλυσε τις πρώτες παρτίδες του ωφελίμου εντόμου που προμηθεύτηκε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Δεδομένου ότι η  σφήκα της καστανιάς αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο εχθρό της καστανοκαλλιέργειας, καθώς μπορεί να προκαλέσει μείωση της παραγωγής κατά 60-85%, η Περιφέρεια Θεσσαλίας κινητοποιήθηκε άμεσα για την προμήθεια της απαραίτητης ποσότητας του ωφελίμου εντόμου, από ιδίους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού της, με σκοπό την πλήρη κάλυψη των αναγκών και την καλύτερη προστασία του φυτικού κεφαλαίου.

Eφιστάται η προσοχή των καστανοπαραγωγών των ανωτέρω περιοχών, να μην προβούν σε ψεκασμούς με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια της καστανιάς έως τα τέλη Ιουνίου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα η εγκατάσταση του παρασιτοειδούς εντόμου, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για την επιτυχή καταπολέμηση της σφήκας. Επισημαίνεται στους παραγωγούς ότι η αποφυγή των ψεκασμών με εντομοκτόνα στην καλλιέργεια τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο (δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου), δεν αφορά μόνο την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, αλλά και κάθε καλλιεργητική περίοδο στο μέλλον.

Για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, οι παραγωγοί μπορούν να επικοινωνούν με την αρμόδια Υπηρεσία της Περιφέρειας στα τηλέφωνα 2413 511119 και 2413 511157.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στο χώρο του πολιτισμού Ν. Λάρισας
Επόμενο άρθρο E-learning σεμινάριο από τον ΣΘΕΒ: Πωλήσεις σε περιόδους κρίσης