Ειδήσεις

Ψήφισμα του συλλόγου εκπαιδευτικών του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας


Άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου που στοχοποιεί και αποδομεί τα ΕΠΑΛ, που θέτει φραγμούς στο ρόλο τους και αποκλεισμούς σε μεγάλη μερίδα των μαθητών τους, που επαναφέρει την τράπεζα θεμάτων, την αξιολόγηση και τιμωρεί τους αναπληρωτές!

Εν μέσω πανδημίας, με πολίτες σε καραντίνα, με κλειστά σχολεία και με εκπαιδευτικούς να πασχίζουν, με ανύπαρκτα από την πολιτεία μέσα, να βρεθούν κοντά σε μαθητές/τριες, αυτή ακριβώς τη στιγμή, επέλεξε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, να προωθήσει ένα σχέδιο νόμου  για την «Αναβάθμιση του Σχολείου και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο με πρόσχημα την αναβάθμιση, βρίθει αντιδημοκρατικών, αντιεκπαιδευτικών και οπισθοδρομικών μέτρων από το Νηπιαγωγείο έως το Πανεπιστήμιο!

Ειδικά με τα άρθρα 51 και 52 ξεκινά η «αναβάθμιση» της αποδόμησης των ΕΠΑΛ και του ρόλου τους, ορίζοντας όριο εγγραφής για τους μαθητές και τις μαθήτριες τα 17 έτη και καταργώντας από τους προϋπάρχοντες δύο κύκλους σπουδών τον μεταδευτεροβάθμιο (Μαθητεία).

Ειδικότερα, παραβιάζοντας το αρ. 16 του Συντάγματος, τίθεται ηλικιακό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ, αποκλείοντας έτσι το 1/3 των σημερινών μαθητών/-τριών του, που είναι άνω των 17, βάζοντας φραγμό σε μορφωτικά δικαιώματα και επιλογές νέων ανθρώπων και γενικά σε ενήλικους να συνεχίσουν τις σπουδές που επιλέγουν, στο πλαίσιο μιας διά βίου εκπαίδευσης. Έτσι στην πραγματικότητα «εκδικούνται» τους/τις μαθητές/-τριες άνω των 17 χρονών, που αγωνίζονται όχι μόνο να αποκτήσουν μια ειδικότητα δωρεάν στο δημόσιο σχολείο (απόφοιτους ΓΕΛ, ΕΠΑΛ, ΣΔΕ, ΕΝΕΕΓΥΛ και παλαιότερων δομών ΕΕΚ) αλλά και να συνεχίσουν, εφόσον το επιθυμούν, τις σπουδές τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Αν ψηφιστούν τα άρθρα 51 και 52 του νομοσχεδίου λοιπόν, οι μελλοντικοί εν δυνάμει μαθητές της Δημόσιας Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, θα βρουν την πόρτα του δημόσιου σχολείου κλειστή, όμως μπροστά τους ως μονόδρομος θα υπάρχει η ιδιωτική πρωτοβουλία με μεταγυμνασιακές σχολές πρόωρης κατάρτισης, ΚΕΚ, Ιδιωτικά ΙΕΚ, σύντομες καταρτίσεις κλπ, αρκεί να μπει το χέρι στην τσέπη εκείνου, του οικονομικά και κοινωνικά ασθενέστερου που παλεύει για αξιοπρεπή επιβίωση.

Εμείς, οι εκπαιδευτικοί της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που υπηρετούμε το δημόσιο σχολείο, δε θα το επιτρέψουμε. Ενώνουμε τις φωνές μας με μαθητές/τριες, γονείς και τοπικές κοινότητες και  ζητούμε:

  • άμεσα τη συνολική απόσυρση του σχεδίου νόμου εξαιτίας του αντιεπιστημονικού, αντιπαιδαγωγικού και αντιεκπαιδευτικού περιεχομένου του. Την επαναδιαπραγμάτευση του, ξεκινώντας από τη βάση του: εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές/τριες και τους φορείς που τους εκπροσωπούν. Εξάλλου τα σχολεία ανοίγουν!

 

  • σε κάθε περίπτωση την εξάλειψη άρθρων (όπως τα 51 & 52) τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο αποκλείουν την ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών/τριών, στα δημόσια ημερήσια Επαγγελματικά Λύκεια.

 

  • την υποστήριξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας με έμπρακτες πολιτικές και δράσεις, ως βασικό πυλώνα κοινωνικο-οικονομικής ανάπτυξης και συνοχής.

 

Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και καμία να χειραγωγήσει το έργο μας, τη γνώση μας και εν τέλει τη νοημοσύνη μας με κατ’ ευφημισμόν «εξορθολογισμούς» και δήθεν «επιστημονικές» επιταγές όπως ανυπόστατα προφασίζονται στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο!

Προηγούμενο άρθρο Επίκαιρη ερώτηση Κέλλα σε Βορίδη για αγροτικά ζητήματα
Επόμενο άρθρο Να στηριχθούν οι επαγγελματίες στην εστίαση και τον τουρισμό