Ειδήσεις

6.000.000 ευρώ από την Περιφέρεια για ηχοπετάσματα κατά μήκος των γραμμών του ΟΣΕ


Με 6.000.000 ευρώ  χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας την κατασκευή ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την πόλη της Λάρισας,  προστατεύοντας τη ζωή και την ασφάλεια των κατοίκων στις συνοικίες που γειτνιάζουν στις γραμμές. Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και ο ΟΣΕ καλείται να καταθέσει άμεσα πρόταση, από τις 11 Μαΐου προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την  υλοποίηση του.

« Αναπτύσσουμε δίχτυ ασφαλείας συνολικού μήκους 9,5 χιλιομέτρων, κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών που διασχίζουν την πόλη της Λάρισας, όπου σήμερα δεν υπάρχει περίφραξη» δηλώνει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  Κώστας Αγοραστός. « Πρόκειται για ένα έργο ουσίας, που ασφαλίζει τις συνοικίες της Λάρισας από σοβαρά ατυχήματα, αφού τα ηχοπετάσματα είναι στιβαρές κατασκευές που δύσκολα παραβιάζονται. Συγχρονίζουμε τη Λάρισα με την εποχή της, αναβαθμίζουμε το αστικό περιβάλλον σε συνοικίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή, βελτιώνουμε την καθημερινότητα του πολίτη αφού μειώνεται σημαντικά η όχληση  λόγω του θορύβου από τις διελεύσεις των συρμών. Σημαντικά οφέλη υπάρχουν και για τον ΟΣΕ αφού μειώνεται το κόστος συντήρησης και φύλαξης των διαβάσεων με το οποίο επιβαρύνεται σήμερα  ο Οργανισμός. Ευχαριστώ τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Κώστα Σπηλιόπουλο, για τη συνεργασία που έχουμε και που οδηγεί σε χρήσιμα έργα για την πόλη της Λάρισας» προσθέτει ο Κ. Αγοραστός.

Το αίτημα

Ο κ. Αγοραστός είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΟΣΕ στην Αθήνα και σε συνέχεια της σύσκεψης η Περιφέρεια Θεσσαλίας κατέθεσε  γραπτό αίτημα, όπου ανέφερε τα εξής: «Τα ηχοπετάσματα, ως γνωστόν προσφέρουν πολύ καλή προστασία στο ανθρωπογενές περιβάλλον, που στη συγκεκριμένη περίπτωση γειτνιάζει άμεσα με τις σιδηροδρομικές γραμμές, έναντι του θορύβου από τις συχνές διελεύσεις των συρμών. Επιπλέον, θεωρούμε ότι τα ηχοπετάσματα μπορούν να λειτουργήσουν με διττό τρόπο και να καλύψουν και την έλλειψη περίφραξης σε πολλά τμήματα εντός του κατοικημένου ιστού της πόλης ή την μη συντηρημένη επαρκώς (λόγω συχνών βανδαλισμών) περίφραξη, που όπως σας είναι γνωστό έχει οδηγήσει πολλές φορές σε δυστυχήματα όπου εμπλέκονται παιδιά, καθώς οι γραμμές δεν προφυλάσσονται επαρκώς. Επιπροσθέτως η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων θα μπορούσε να λύσει και το πρόβλημα της διαρκούς ανάγκης για συντήρηση της όποιας περίφραξης, καθώς πρόκειται για πολύ πιο στιβαρή κατασκευή η οποία δεν καταστρέφεται τόσο εύκολα, ούτε μπορεί να υπερπηδηθεί, πιθανόν από κάποιο παιδί. Συμπερασματικά, θεωρούμε ότι η τοποθέτηση ηχοπετασμάτων κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών εντός της πόλης της Λάρισας, θα εμφανίσει μακροπρόθεσμα σημαντικά οφέλη για τον Ο.Σ.Ε., καθώς θα μηδενιστούν οι δαπάνες για τη διαρκή ανάγκη για συντήρηση αλλά και φύλαξη των περιφράξεων. Ωστόσο, ιδιαιτέρως σημαντικά οφέλη θα προκύψουν για την πόλη της Λάρισας, αλλά και για τους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με τις γραμμές, καθώς το έργο θα οδηγήσει σε σημαντική αναβάθμιση των περιοχών αυτών που μέχρι σήμερα είναι αρκετά υποβαθμισμένες, εξ’ αιτίας και της διέλευσης των γραμμών από αυτές».

 

Προηγούμενο άρθρο Στη λαϊκή αγορά της Νεάπολης ο Χρήστος Κέλλας
Επόμενο άρθρο Ξεκινά στο Δ. Κιλελέρ η διαχείριση των κενών πλαστικών συσκευασιών φυτοφαρμάκων