Ειδήσεις

Παρέμβαση του ΣΒΘΣΕ για τις Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού


Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδος, απευθύνθηκε με Υπόμνημά του προς τον Υπουργό  Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, αναφερόμενος στην καθυστέρηση έκδοσης των αποφάσεων υπαγωγής των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί στο Καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» – 3η Προκήρυξη του Αναπτυξιακού Νόμου και έχουν αξιολογηθεί θετικά.

Συγκεκριμένα, στο Υπόμνημά του ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι:

Το καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» αποτελεί το πιο εύχρηστο εργαλείο χρηματοδότησης του Αναπτυξιακού Νόμου, καθώς παρέχει την δυνατότητα ένταξης και αξιοποίησης του κινήτρου της φορολογικής απαλλαγής με σχετικά απλοποιημένες διαδικασίες.

Για τον λόγο, αυτό, άλλωστε, πολλές υπήρξαν οι επιχειρήσεις, οι οποίες από την 20/2/2019, ημερομηνία προκήρυξης του καθεστώτος, έχουν υποβάλλει αιτήσεις υπαγωγής για σημαντικά και αξιόλογα επενδυτικά σχέδια.

Την μεγάλη, αυτή, ανταπόκριση και το ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, διέγνωσε έγκαιρα και η Πολιτεία, η οποία, πολύ ορθά, παρέτεινε διαδοχικά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής μέχρι την 30/09/2020, ώστε να παράσχει τη δυνατότητα αξιοποίησης του ευεργετήματος σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων προς όφελος της Ελληνικής οικονομίας.

Την ίδια στιγμή, όμως, διαπιστώνεται ότι δεν λήφθηκε ως τώρα αντίστοιχη μέριμνα για την σταδιακή και έγκαιρη έκδοση των Αποφάσεων υπαγωγής των επενδυτικών σχεδίων που έχουν αξιολογηθεί θετικά, με αποτέλεσμα, 14 μήνες από την προκήρυξη του καθεστώτος, να μην έχουν υπάρξει εντάξεις και οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις να μην γνωρίζουν την έκβαση και το αποτέλεσμα της αξιολόγησης των αιτήσεών τους.

Προκύπτει, δηλαδή, το παράδοξο, η Πολιτεία που, συνεκτιμώντας την ελκυστικότητα και δυνητική αποτελεσματικότητα του καθεστώτος, θέλησε την χρονική παράτασή του προκειμένου όλο και περισσότερες επιχειρήσεις να καταφέρουν να το αξιοποιήσουν, η ίδια να μην έχει φροντίσει για την σταδιακή έκδοση των Αποφάσεων υπαγωγής.

Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η διαδικασία αξιολόγησης είναι άμεση με βάση την αρχή της χρονικής προτεραιότητας και όχι συγκριτική και δεν απαιτείται η ολοκλήρωση των υποβολών των αιτήσεων υπαγωγής.

Ο Σύνδεσμος στη επιστολή του τονίζει ότι ο Αναπτυξιακός Νόμος αποτελεί ένα από τα κύρια χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι επιχειρήσεις στην διάθεσή τους για την ενίσχυση των επενδυτικών τους σχεδίων.

Αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητά του για την ενίσχυση και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, οι πρωτοβουλίες της Πολιτείας για την απλοποίηση και επιτάχυνση των διαδικασιών συντείνουν, ορθά, προς την κατεύθυνση  της αμεσότερης και πιο γρήγορης αξιοποίησης των κινήτρων και ενισχύσεων από τις επιχειρήσεις (π.χ. η διενέργεια των ελέγχων από ορκωτούς ελεγκτές – λογιστές).

Εν προκειμένω, όμως, και σύμφωνα με την ως τώρα επιδειχθείσα αδράνεια στην έκδοση των αποφάσεων ένταξης για αιτήσεις που έχουν αξιολογηθεί θετικά, εγείρονται εύλογες ανησυχίες και προβληματισμοί για το ενδεχόμενο, οι αποφάσεις υπαγωγής να εκδοθούν μετά την ολοκλήρωση των υποβολών τον Σεπτέμβριο, οπότε και θα έχουν παρέλθει 20 και πλέον μήνες από την ημερομηνία προκήρυξης του καθεστώτος.

Ο Σύνδεσμος θεωρεί πως η παρούσα  κατάσταση, σε καμία περίπτωση δεν συμβαδίζει με την επιδιωκόμενη επιτάχυνση απόδοσης των επενδυτικών κινήτρων,  σε μια χρονική συγκυρία, μάλιστα, όπου η χώρα έχει ανάγκη όσο ποτέ αυτές τις επενδύσεις.

Κλείνοντας την επιστολή του ο Σύνδεσμος ζητά την άμεση ολοκλήρωση των ενεργειών που απαιτούνται εκ μέρους του Υπουργείου προκειμένου για την  ταχεία και άμεση έκδοση των αποφάσεων υπαγωγής για τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί στο Καθεστώς «Ενισχύσεις Μηχανολογικού Εξοπλισμού» – 3η Προκήρυξη και έχουν αξιολογηθεί θετικά.

 

 

 

 

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Σημαντική συνεργασία μεταξύ της ΔΕΔΑ και της ΕΔΑ ΘΕΣΣ
Επόμενο άρθρο Μελισσοκομικό Πρόγραμμα 2020 - Οδηγίες συμμετοχής