Ειδήσεις

Η περιφερειακή αρχή έχει σοβαρή ευθύνη, γιατί δεν έκανε ελέγχους στις ιδιωτικές δομές υγείας


Τα δεκάδες επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοιού σε νοσηλευόμενους και εργαζόμενους στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι Αττικής και οι 4 θάνατοι μέχρι σήμερα, δικαιολογημένα προκαλούν μεγάλη ανησυχία, όχι μόνο στους εκατοντάδες ανθρώπους που εργάζονται, νοσηλεύονται ή συνοδεύουν ασθενείς στην συγκεκριμένη κλινική, αλλά και στους χιλιάδες εργαζόμενους, στους νοσηλευόμενους και τους συγγενείς τους, σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης της χώρας μας.

Στην Θεσσαλία και ιδιαίτερα στη Λάρισα, υπάρχει μεγάλος αριθμός τέτοιων ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης, που η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, όφειλε με βάση τις αρμοδιότητες που έχει η διεύθυνση υγιεινής της περιφέρειας Θεσσαλίας (άρθρο 54 του Οργανισμού της), να είχε πραγματοποιήσει προληπτικούς μοριακούς ελέγχους για την ανίχνευση κρουσμάτων Covid-19, τόσο στους ασθενείς, όσο και στο προσωπικό, όλων αυτών.

Όμως αντι να αναλάβει την ευθύνη της και να προχωρήσει έστω και καθυστερημένα σ’ αυτή την υποχρέωσή της, το Σάββατο 25/4/2020, διαβάσαμε ανακοίνωσή της, με την οποία προτρέπει τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης, να προβούν σε τέτοιους ελέγχους!!!

Η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, που αυτοπαρουσιάζεται ότι είναι στην «πρώτη γραμμή» της μάχης κατά της πανδημίας και ότι η προστασία της δημόσιας υγείας αποτελεί προτεραιότητα, συλλαμβάνεται απούσα σ’ αυτόν το κρίσιμο τομέα των ιδιωτικών δομών υγείας, όπως και άλλων μεγάλων χώρων εργασίας (εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, κλπ), όπως ήταν και στην περίπτωση των Ρομά, πριν εκδηλωθούν τα κρούσματα στην Ν. Σμύρνη, παρά τις προειδοποιήσεις της Λαικής Συσπείρωσης.

Γιατί η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, δεν προχώρησε με την έναρξη της έξαρσης της πανδημίας στους απαιτούμενους ελέγχους που πρέπει να γίνονται και υπό κανονικές συνθήκες σε ετήσια βάση; Πόσο μάλλον τώρα που η κατάσταση επιβάλλει πιο εντατικούς και λεπτομερείς ελέγχους.

Άλλωστε ήταν κάτι που και το Σωματείο προσωπικού ιδιωτικών κλινικών και κέντρων αποκατάστασης Νομού Λάρισας, είχε ζητήσει, να γίνουν δηλαδή έλεγχοι, χωρίς τελικά καμία ουσιαστική ενέργεια από πλευράς Περιφέρειας αλλά και από πλευράς Υπουργείου Υγείας και ΕΟΔΥ.

Φαίνεται ότι η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, τάσσεται υπέρ της λογικής του «αυτοελέγχου» από τους ίδιους τους κλινικάρχες, που υποβαθμίζει τους προληπτικούς ελέγχους και γραφειοκρατικοποιεί την λειτουργία της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας. Γι’ αυτό ακόμα και τώρα που προέκυψε το μεγάλο πρόβλημα με την ιδιωτική κλινική στο Περιστέρι, δεν παρεμβαίνει, αλλά κάνει προτροπή στους κλινικάρχες για «αυτοέλεγχο».

Αποδεικνύεται έτσι ότι η πραγματικότητα σε σχέση με την προτεραιότητα της υγείας του λαού είναι στον αντίποδα όσων προπαγανδίζει η διοίκηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

 

Η Λαική Συσπείρωση, καλεί την περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, αντί να επιδίδεται σε μια διαρκή πασαρέλα στα ΜΜΕ για να «ξεπλύνει» τις ευθύνες της, να οργανώσει άμεσα τον έλεγχο σε όλες τις ιδιωτικές κλινικές και κέντρα αποκατάστασης με την αρμόδια υπηρεσία της περιφέρειας σε όλους τους Θεσσαλικούς νομούς.

Να γίνουν μαζικά test σε όλους τους υγειονομικούς και στους ασθενείς που υποβάλλονται σε υψηλού κινδύνου ιατρικές και νοσηλευτικές πράξεις και να ληφθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για εργαζόμενους, ασθενείς και συνοδούς με ιδιαίτερη μέριμνα για τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Να γίνει επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων και των διαγνωστικών κέντρων και να ενταχθούν κάτω από ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Να αντιμετωπιστεί με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, η υποστελέχωση των υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας, για να προχωρήσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα.

Να εξασφαλιστεί επάρκεια σε μέσα ατομικής προστασίας που θα έχουν κατάλληλη πιστοποίηση.

Προηγούμενο άρθρο Δωρεάν διανομή τροφίμων στους δικαιούχους ΤΕΒΑ στο Δήμο Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Γιατί δεν προχωρά η σύνδεση internet στη Συκέα Ελασσόνας;