Μάξιμος Χαρακόπουλος με νέα ερώτηση στη Βουλή: «Άδικη η μεταχείριση των επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στο ΙΚΑ»


Ανεπαρκείς θεωρεί ο Μάξιμος Χαρακόπουλος τις εξηγήσεις των συναρμόδιων υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας στην ερώτησή του για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ στο διαγωνισμό του ΙΚΑ που παραμένουν αδιόριστοι, καθώς στη θέση τους έχουν προσληφθεί επιτυχόντες σε άσχετο διαγωνισμό της ΑΤΕ, γί αυτό και επανέρχεται με νέα ερώτηση. Ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Λαρίσης ζητά να πληροφορηθεί  βάσει ποιών ΚΑΕ  (Κωδικοί Αριθμοί Εξόδων) πληρώνονται, από το διορισμό τους και μέχρι σήμερα, οι διορισθέντες της προκήρυξης 9Κ/2008 και ποιοι είναι συγκεκριμένα οι ΚΑΕ που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη της -κατά τα άλλα- εγκεκριμένης δαπάνης μισθοδοσίας των διοριστέων της προκήρυξης  8Κ/2008 του ΑΣΕΠ.
Η ερώτηση του κ. Χαρακόπουλου έχει ως εξής:
“Σε συνέχεια προηγούμενης ερώτησης με αριθ. Πρωτ. 2918/15.12.2011 που κατέθεσα στη Βουλή και σύμφωνα με τις σχετικές απαντήσεις των ηγεσιών των αρμόδιων Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εργασίας, επιβεβαιώνεται ότι  αντί των επιτυχόντων με την προκήρυξη 8Κ/2008 (ΦΕΚ 508/6-10-2008) στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την κάλυψη εκατοντάδων κενών οργανικών θέσεων σε υπηρεσίες του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), τελικά, με απόφαση της απελθούσας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι θέσεις καλύφθηκαν από άσχετο –μεταγενέστερο- διαγωνισμό που αφορούσε σε προσλήψεις στην Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος (προκήρυξη 9Κ/2008 για την ΑΤΕ, ΦΕΚ 575/3-11-2008).
Ειδικότερα, η καθυστέρηση διορισμού στο ΙΚΑ των επιτυχόντων με βάση την προκήρυξη 8Κ/2008 συνεχίζεται παρά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της επιλογής των διοριστέων από το ΑΣΕΠ εντός του 2010, χωρίς μάλιστα να τους έχει δοθεί καμία επαρκής εξήγηση. Βρίσκονται κυριολεκτικά «στον αέρα» σε δύσκολες οικονομικά συνθήκες, ενώ αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί επελέγη τελικά, με τη θέση σε ισχύ -περιέργως- του νόμου 3899/2010 (άρθρο 12, ΦΕΚ Αʼ212/17-12-2010) και κατ’ εξαίρεση του κανόνα της μιας πρόσληψης ανά πέντε αποχωρήσεις, να προσληφθούν εντός του 2011 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ επιτυχόντες στο διαγωνισμό για την ΑΤΕ, παρακάμπτοντας τους ως άνω διοριστέους στη συγκεκριμένη υπηρεσία με βάση προκαθορισμένα αντικειμενικά κριτήρια.
Επιπλέον, όπως προκύπτει από την απάντηση με αριθ. Πρωτ. Φ 90022/174/9/9-1-2012 του κ. Κουτρουμάνη στην προηγούμενη σχετική ερώτησή μου, στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ υπάρχει η σχετική πίστωση στους αντίστοιχους κωδικούς για τη μισθοδοσία των διοριστέων της προκήρυξης 8Κ/2008.
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους συναρμόδιους υπουργούς κκ. Ρέππα και Κουτρουμάνη:
1. Ποιοι είναι συγκεκριμένα οι ΚΑΕ (Κωδικοί Αριθμοί Εξόδων) που έχουν οριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών για την κάλυψη της -κατά τα άλλα- εγκεκριμένης δαπάνης μισθοδοσίας των διοριστέων της προκήρυξης  8Κ/2008  του ΑΣΕΠ;
2. Βάσει ποιών ΚΑΕ πληρώνονται, από το διορισμό τους και μέχρι σήμερα, οι διορισθέντες της προκήρυξης 9Κ/2008; Προκύπτει σχετική πρόβλεψη στον προϋπολογισμό του ΙΚΑ με την ψήφιση του νόμου 3899/2010;”

Προηγούμενο άρθρο Το Γυμνάσιο Γιάννουλης στο Λαογραφικό Μουσείο Τσαριτσάνης
Επόμενο άρθρο Θεσσαλοί Πολίτες του Κόσμου: «Ο ρόλος του Κράτους, της Αυτοδιοίκησης και των φορέων της κοινωνίας των πολιτών στην κοινωνική αλληλεγγύη»