Ειδήσεις

Μάξιμος: Να μπει τέλος στην ταλαιπωρία πρώην εργαζομένων της ΕΑΣ


«Η εξόφληση κατά προτεραιότητα των πρώην εργαζομένων σε Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) που βρίσκονται υπό εκκαθάριση είναι πράξη δικαιοσύνης και ανθρωπισμού. Ελπίζω και εύχομαι η επανεξέταση του ζητήματος, που αναγγέλλει με την απάντησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, να έχει ευτυχή κατάληξη από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική Επιτροπή, θέτοντας έτσι ένα τέρμα στην άδικη ταλαιπωρία πολλών συμπολιτών μας». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα σε σχετική του ερώτηση.

Ο κυβερνητικός βουλευτής είχε θέσει μετ’ επιτάσεως το θέμα των χρεοκοπημένων ΕΑΣ κατά τη συζήτηση στη Βουλή, στις 21.02.20, του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, επισημαίνοντας ότι «πίσω από όλες αυτές τις ιστορίες βρίσκονται ανθρώπινα δράματα». Αναφερόμενος στους πρώην εργαζόμενους στην ΕΑΣ Λάρισας, υπογράμμισε ότι «σε κρίσιμες ηλικίες, λίγο πριν την συνταξιοδότηση, βρέθηκαν στον δρόμο, απλήρωτοι για δεδουλευμένα σχεδόν δύο χρόνων, χωρίς να λάβουν τις αποζημιώσεις τους. Δυστυχώς, με τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, τον 4384 του 2016, οι εργαζόμενοι αυτοί έχασαν το προβάδισμα που είχαν για την καταβολή των οφειλομένων της ΕΑΣ, το προβάδισμα πέρασε στις τράπεζες του δημοσίου και τα ασφαλιστικά ταμεία». Απαντώντας, τότε, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκης Βορίδης παρέπεμψε την επίλυσή του στην τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

 

Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή 

Ο Θεσσαλός πολιτικός επανήλθε για το ίδιο ζήτημα στις 05.03.20, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καλώντας τον υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει «νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε να υπάρξει μέριμνα για την κατά προτεραιότητα εξόφληση των δεδουλευμένων σε πρώην εργαζόμενους συνεταιριστικών σχημάτων που βρίσκονται σε εκκαθάριση».

Στην απάντησή του ο κ. Τσιάρας γνωστοποιεί ότι «στο Υπουργείο Δικαιοσύνης επίκειται η σύσταση ειδικής νομοπαρασκευαστικής επιτροπής με αντικείμενο την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Η ως άνω Ερώτηση θα τεθεί υπόψη της προαναφερόμενης Επιτροπής ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η σύστασή της».

Προηγούμενο άρθρο Φτιάχνουμε Λαμπάδες της Λαμπρής με το Λαογραφικό Μουσείο
Επόμενο άρθρο Ασθένειες και εχθροί πυρηνόκαρπων