Ειδήσεις

ΕΚΛ: Δυναμώνουμε τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας


Εμείς που συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ, εκπρόσωποι σωματείων, σε αυτή τη συμβολική συγκέντρωση, γνωρίζουμε ότι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία την επιδημία του κορονοϊού, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό και να παρθούν μέτρα για την προστασία της υγείας εργαζομένων και ασθενών.

Κόντρα στην κοροϊδία κυβέρνησης και διοικήσεων που προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλα κυλούν ρολόι, ενώ ταυτόχρονα πνίγουν κάθε φωνή που προσπαθεί να αποκαλύψει την αλήθεια, ιδιαίτερα των υγειονομικών υπαλλήλων που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή του πολέμου, ενάντια στον κορονοϊό με τρομακτικές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα ακόμη και για την ατομική προστασία τους.

Συγκεκριμένα  στο ΓΝΛ από τους 120  γιατρούς που προβλέπει ο οργανισμός του νοσοκομείου υπάρχουν μόνο 95 ενώ για την αντιμετώπιση της πανδημίας προσλήφθηκαν 3 επικουρικοί!! Ενώ από το υπόλοιπο προσωπικό που πριν το 2012 ήταν 830   και τώρα είναι μόλις 480 προσλήφθηκαν μόλις 19 όλων των ειδικοτήτων (νοσηλευτές παραϊατρικό προσωπικό ) ως επικουρικοί.

     Στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο που είναι και κέντρο αναφοράς για τον κορονοιό από τους 228 γιατρούς που προβλέπει ο πετσοκομμένος οργανισμός υπάρχουν 159 ενώ για τη αντιμετώπιση του κορονοιού προσλήφθηκαν μόλις 4 επικουρικοί.

Για το υπόλοιπο προσωπικό λείπουν 53 της νοσηλευτικής, υπηρεσίας,103 του παραιατρικού προσωπικού,13 τεχνικοί,121 διοικητικοί . για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες το υπουργείο προσέλαβε 41 συνολικά άτομα όλων των ειδικοτήτων  και μάλιστα ως επικουρικούς (συμβασιούχους) κα όχι με μόνιμους διορισμούς.

Δεν πρόκειται να σιωπήσουμε, αλλά θα σπάσουμε τη σιωπή, δυναμώνοντας τη φωνή που διεκδικεί μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού!

Και τα φιμωμένα στόματα μπορούν να φωνάξουν!

Πρόκειται για τις ζωές μας! Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε έρμαια στη λογική του κόστους – οφέλους, να γίνουμε παιχνίδι στα χέρια των εμπόρων της Υγείας.

 

Απέναντι μας δεν είναι μόνο ο «αόρατος» εχθρός αλλά και ο ορατός, αυτός που γνωρίζουμε καλά, γιατί ευθύνεται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε

Πρόκειται για την πολιτική που θεωρεί «σπατάλη δημοσίου χρήματος» την προμήθεια επαρκών μέσων ατομικής προστασίας και «ιδεοληψία» την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Διαθέτουν 10 δις ευρώ για επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές σε μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ στους εργαζόμενους, που συχνά δουλεύουν απλήρωτοι, δίνουν επίδομα 800 ευρώ για να βγάλουν το δίμηνο

Με παραλλαγές της ίδιας αυτής πολιτικής, όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, υλοποιούσαν και υλοποιούν την στρατηγική Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία η υγεία είναι «ατομική ευθύνη» και η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα και πρέπει να υπόκειται στους νόμους της αγοράς.

Είναι η πολιτική που καλεί τους ασθενείς «με ήπια συμπτώματα» να μείνουν σπίτι, αναζητώντας «τηλεφωνική ιατρική εξέταση» απ’ τον ανύπαρκτο οικογενειακό γιατρό, για να μην καταρρεύσουν τα δημόσια νοσοκομεία.

Που μετατρέπει ακόμα και την εξέταση για τον κορονοϊό σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα στις ιδιωτικές κλινικές ενώ την στερεί ακόμα και από  νοσούντες υγειονομικούς, που ήδη έχουν ξεπεράσει τους εκατό.

Με αυτήν την πολιτική, όσους την υλοποιούν και τους επιχειρηματικούς ομίλους που την απαιτούν, χρειάζεται να συγκρουσθούμε, για να εξασφαλίσουμε το προσωπικό και τον εξοπλισμό, που χρειαζόμαστε για προστατέψουμε την υγεία μας και όλων των λαϊκών οικογενειών.

Συμμετέχουμε στη σημερινή Πανελλαδική Μέρα Δράσης, και  διεκδικούμε:

Να εξασφαλιστεί η επάρκεια και ο συνεχής εφοδιασμός των νοσοκομείων  σε ατομικά μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, στολές υψηλής προστασίας, γυαλιά, αντισηπτικά) . Να επιταχθούν τα αναγκαία υλικά για την υποδομή του δημόσιου συστήματος Υγείας και για τον άμεσο εφοδιασμό των υγειονομικών.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με επείγουσες διαδικασίες. Μονιμοποίηση των εργαζόμενων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις, καμιά απόλυση συμβασιούχου.

Άμεση κάλυψη όλων  των κενών σε ιατρικό , παραϊατρικό, νοσηλευτικό , με μόνιμους διορισμούς και στα 2 νοσοκομεία της πόλης μας. Οι όποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού που έγιναν τις τελευταίες βδομάδες δε καλύπτουν σε καμιά περίπτωση ούτε καν τους πετσοκομμένους οργανισμούς των νοσοκομείων  , πολύ περισσότερο τις ανάγκες  λόγω της επιδημίας του κορονοιού.

Στελέχωση  και εξοπλισμό για τουλάχιστον 3500 κλίνες ΜΕΘ

Επίταξη ξενοδοχείων  της  πόλης μας για τη διαμονή εργαζομένων  των δημόσιων νοσοκομείων στη διάρκεια της επιδημίας προκειμένου να προφυλάσσονται οι οικογένειές τους και οι ίδιοι.

Άμεση επίταξη των ιδιωτικών μονάδων υγείας, μαζί με το προσωπικό τους, να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο καθώς και ένταξη υποχρεωτικά των αυτοαπασχολούμενων γιατρών στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας.

Μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ.

Προηγούμενο άρθρο Σύλληψη δύο ατόμων για κλοπή
Επόμενο άρθρο Λάρισα Μπροστά: Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του Κώστα Σαμουρέλη