Ειδήσεις

Μάξιμος: Μόνο ηλεκτρονικά λόγω κορονοϊού οι δηλώσεις ΟΣΔΕ


Να επανεξετάσει, για λόγους δημόσιας υγείας, την επανέναρξη της υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ και αυτές να υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, μέχρι να υπάρξουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πανδημία, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η απόφαση επανενεργοποίησης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ), εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία μεταξύ των αγροτών, που εγείρουν σοβαρά ερωτηματικά για την προστασία της δημόσιας υγείας. Με δεδομένο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των 600.000 αγροτών που πρέπει να υποβάλουν τη δήλωση είναι άνω των 55 ετών, δηλαδή ανήκουν στην εν δυνάμει ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, θεωρούν επιβεβλημένη την επανεξέταση της απόφασης, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους.

Μάλιστα, η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Τύπου Α΄ (Π.Ε.Φ.Α.), που εκπροσωπεί τους φορείς που επισήμως αποτελούν κέντρα υποδοχής για την υποβολή των δηλώσεων καλλιέργειας, χαρακτηρίζει την έναρξη της διαδικασίας “υγειονομική βόμβα” για την επαρχία. Αντιπροτείνει δε, να μην ξεκινήσει η διαδικασία πριν το τέλος Απριλίου, οπότε θα υπάρχουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η διαδικασία των δηλώσεων καλλιέργειας ξεκίνησε στις 10 Απριλίου, ενώ φέτος λόγω της πανδημίας, με απόφαση της ΕΕ παρατείνεται και η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας κατά έναν μήνα, δηλαδή μέχρι την 15η Ιουνίου.

Αναλογιζόμενοι την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού σε όλο τον κόσμο, η απόφαση της κυβέρνησης να λάβει εγκαίρως τα απαιτούμενα μέτρα, απεδείχθη σωτήρια για τη χώρα και τους πολίτες της. Στο ίδιο πνεύμα ευθύνης θα πρέπει να επανεξεταστεί η απόφαση έναρξης των δηλώσεων καλλιέργειας μέχρι να υπάρξει μια ασφαλής εκτίμηση της κατάστασης, με πρώτιστο στόχο την προστασία της δημόσιας υγείας του αγροτικού πληθυσμού και ευρύτερα των κατοίκων της περιφέρειας».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1) Προτίθεστε για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας να επανεξετάσετε την απόφαση επανεκκίνησης της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) των αγροτών, μεταφέροντάς την σε μεταγενέστερο χρόνο, ώστε να υπάρχουν ασφαλέστερα συμπεράσματα για την πανδημία του κορονοϊού;

2) Για ποιο λόγο, εφόσον υπάρχουν αντιδράσεις από τους εν λόγω φορείς, δεν υφίσταται η δυνατότητα να υποβληθούν οι δηλώσεις μόνο ηλεκτρονικά για αρχή και, όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να δοθεί στους φορείς το δικαίωμα να δέχονται όπως πριν τους αγρότες για υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας;

Προηγούμενο άρθρο Ο ΕΛΓΑ στη ΔΕ Πλατυκάμπου για τις πρώτες εκτιμήσεις ζημιών
Επόμενο άρθρο Οι Οικοδόμοι Επαρχίας Ελασσόνας διεκδικούν το επίδομα των 800 ευρώ