Ειδήσεις

Επιστολή-παρέμβαση του δημάρχου Τεμπών για τις ζημιές από τον παγετό


Επιστολή απέστειλε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης με θέμα «παγετός της 17ης  Μαρτίου 2020 σε δενδρώδεις καλλιέργειες στο Δήμο Τεμπών».  Η επιστολή εστάλη στη Διοίκηση του ΕΛΓΑ, στο Περιφερειακό Κατάστημα ΕΛΓΑ Λάρισας, καθώς και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βορίδη  και στην Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αραμπατζή.

Αναλυτικά, στην επιστολή αναφέρεται:

“Σας ενημερώνουμε ότι κατά τις πρώτες πρωινές ώρες της 17ης  Μαρτίου 2020, σημειώθηκε ισχυρός παγετός και έπληξε το σύνολο των δενδρωδών καλλιεργειών στο δήμο μας ήτοι: Αμύγδαλα, Βερίκοκα, Ροδάκινα και σε σύνολο περίπου 20.000 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να καταστραφεί σχεδόν το 100% της αναμενόμενης παραγωγής για το 2020. Δεδομένου ότι οι καλλιεργητές του Δήμου μας υπέστησαν  καθολική ζημία από παρόμοια αίτια το 2019 και αποζημιώθηκαν με  ψίχουλα  (80 ευρώ κατά στρέμμα, μόνο οι αμυγδαροπαραγωγοί) κρίνουμε απαραίτητα τα παρακάτω μέτρα:

Α) Καταβολή προκαταβολής στους καλλιεργητές για την ζημία του 2020 γιατί τίθεται πλέον για πάρα πολλούς άμεσο ζήτημα επιβίωσης.

Β) Επίσπευση των πληρωμών ΠΣΕΑ για τις ζημιές έτους 2017.

Γ) Περεταίρω παράταση της ημερομηνίας καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς ΕΛΓΑ για το έτος 2019

Δ) Να δοθούν οδηγίες μη είσπραξης από τον  ΕΛΓΑ των ασφαλιστικών εισφορών με την καταβολή των επιδοτήσεων για το 2020 και να δοθεί η δυνατότητα πληρωμής σε μεταγενέστερο χρόνο.

Ε) Ένταξη όλων των δενδρωδών καλλιεργειών στο πρόγραμμα αντιπαγετικής προστασίας και

ΣΤ) Δεδομένου της έκτακτης κατάστασης λόγω κορωνοϊού, να εξεταστούν όλες οι δυνατές λύσεις για την παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων ζημίας παγετού Μαρτίου 2020 και παράλληλα να προχωρήσει άμεσα η εκτιμητική διαδικασία».

Προηγούμενο άρθρο ΔΑΚΕ: Ας δείξουμε σεβασμό στους εκπαιδευτικούς του δημοσίου σχολείου
Επόμενο άρθρο Ο πολιτισμός ποτέ δεν κατεβάζει ρολά - Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου