Ειδήσεις

Ανοιχτή επιστολή Φοιτητικών Συλλόγων του Παν/μίου Θεσσαλίας


Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τους φοιτητές και τις οικογένειές τους, μπροστά στην πανδημία του κορονοϊού, στέλνουμε την παρακάτω επιστολή προς την Πρυτανική Αρχή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διεκδικούμε τη λήψη μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που πρόκύπτουν από την αναγκαία αναστολή της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και να εξασφαλιστεί ότι δεν θα χαθεί το εξάμηνο για κανέναν φοιτητή.

Είναι γνωστό ότι από τις 11/3 τα Πανεπιστήμια της χώρας είναι κλειστά λόγω της πανδημίας. Από την Δευτέρα 23/3 το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας λειτουργεί ηλεκτρονική πλατφόρμα, μέσα από την οποία έχουν ξεκινήσει μαθήματα εξ αποστάσεως.

Είχαμε τονίσει εξ αρχής ότι η εξασφάλιση της ισότιμης και καθολικής συμμετοχής των φοιτητών στα εξ αποστάσεως μαθήματα απαιτεί από την κυβέρνηση και την πρυτανεία συγκεκριμένα μέτρα. Εξαιτίας της -εδώ και χρόνια- υποχρηματοδότησης των Πανεπιστημίων από το κράτος οι υποδομές είναι ανεπαρκείς να σηκώσουν τέτοιο βάρος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλά μαθήματα το δίκτυο «κολλάει» ή το σύστημα πέφτει όταν συνδέονται πολλοί φοιτητές ταυτόχρονα. Αν αυτά συμβαίνουν ενώ υπάρχουν μαθήματα για τα οποία ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εξ αποστάσεως διδασκαλία (δεν έχουν βγάλει ακόμα κωδικό στο eclass), μας προβληματίζει τι θα συμβεί σε συνθήκες πλήρους λειτουργίας του συστήματος.  Ταυτόχρονα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εκατοντάδες φοιτητές που επέστρεψαν στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους  και δεν έχουν πρόσβαση σε υπολογιστή ή γρήγορη σύνδεση ίντερνετ!

Οι φοιτητικοί σύλλογοι τονίζουμε ότι η αξιοποίηση των τεχνολογιών αποτελεί ένα από τα μέτρα και όχι τη λύση προκειμένου να μπορέσουν οι φοιτητές προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί να ολοκληρώσουν το εξάμηνό τους. Δεν μπορεί να αποτελέσει προϋπόθεση ώστε να εξεταστούν οι φοιτητές στο τέλος του εξαμήνου. Για παράδειγμα είναι αδύνατο να γίνουν σωστά μέσω e-learning τα εργαστηριακά μαθήματα που συχνά είναι υποχρεωτικά και απαραίτητα.

Προβληματισμό προκαλεί και το τι θα γίνει με τους φοιτητές των Παιδαγωγικών Σχολών αλλά και των πρώην ΤΕΙ που διέκοψαν την πρακτική τους λόγω της πανδημίας.

Ιδιαίτερα για τα πρώην ΤΕΙ, το εξάμηνο είναι πραγματικά στον αέρα αφού πολλοί ωρομίσθιοι προσλαμβανονται μόλις αυτή την εβδομάδα (!) με αποτέλεσμα δεκάδες μαθήματα να μην έχουν αρχίσει καθόλου από την αρχή του εξαμήνου!!!

Σε κάθε περίπτωση προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι θα μας βρει απέναντί της σε κάθε προσπάθεια να αξιοποιήσει τη σημερινή έκτακτη κατάσταση για να μονιμοποιήσει μέτρα που σχεδίαζε εδώ και καιρό. Θα μας βρούνε απέναντι στην επιχείρηση να ενισχυθούν οι μπίζνες  σε βάρος των φοιτητών πουλώντας “εξ αποστάσεως προγράμματα”, κολοσσιαίες συμφωνίες με εταιρείες και μονοπώλια που σήμερα κυριολεκτικά “σκυλεύουν” πάνω στις έκτακτες και διαχρονικές ανάγκες των φοιτητών, των διδασκόντων. Με την ευγενική χορηγία του κράτους επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν μέσω των προγραμμάτων αυτών, να εισβάλουν μέσα στα Πανεπιστήμια εκτοπίζοντας τις βασικές εκπαιδευτικές λειτουργίες, όπως η ζωντανή διδασκαλία, η επαφή δια ζώσης με τον διδάσκοντα, με τον συμφοιτητή, σε βάρος της επιστημονικής γνώσης, της μόρφωσης, του τι διδασκόμαστε και τι εφόδια παίρνουμε.

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση λοιπόν καλούμε την πρυτανική Αρχή να στηρίξει τα αιτήματα των φοιτητικών συλλόγων και να απαιτήσει από την κυβέρνηση:

  • Να δοθεί τώρα κονδύλι χρηματοδότησης για τα Ιδρύματα προκειμένου να εξασφαλιστούν μέτρα πρόληψης και υγιεινής αλλά και οι αναγκαίες υποδομές και υλικοτεχνικός εξοπλισμός.
  • Με ευθύνη του Υπουργείου και των διοικήσεων να αποκτήσουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες (πχ σταθερή και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο κλπ).
  • Με κρατική χρηματοδότηση, με κάθε κόστος να αναβαθμιστούν άμεσα εργαστήρια, αίθουσες, υποδομές, ώστε όταν ξαναλειτουργήσουν κανονικά τα Ιδρύματα να μπορούν να καλύψουν τις νέες ανάγκες που θα έχουν προκύψει. Να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό και να μονιμοποιηθούν οι ωρομίσθιοοι καθηγητές ώστε να μην ξεκινάει το εξάμηνο … με 2 μήνες καθυστέρηση στα πρώην ΤΕΙ.  Να προσληφθεί και να μονιμοποιηθεί το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης.

Καλούμε την Πρυτανική Αρχή να πάρει άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε:

  • Κανένας φοιτητής να μη χάσει το εξάμηνό του, να μη χαθούν μαθήματα, εργαστήρια, πρακτικές ασκήσεις.
  • Να αρχίσουν άμεσα όλα τα εξ αποστάσεως μαθήματα. Να γίνουν όλες οι κατάλληλες εργασίες για να μην «κολλάει» το δίκτυο.
  • Για τα εργαστηριακά μαθήματα, να γίνουν άμεσα αναπληρώσεις μόλις ανοίξουν πάλι τα τμήματα. Για τους φοιτητές των Παιδαγωγικών τμημάτων και των πρώην ΤΕΙ να υπάρξει η δυνατότητα να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση στην πόλη που επιθυμούν.
  • Να προσληφθούν άμεσα όλοι οι ωρομίσθιοι για να καλυφτούν τα κενά.
  • Να ενισχυθούν και να σταθεροποιηθούν τα μέτρα καθαριότητας και υγιεινής στους χώρους των ΑΕΙ, των εστιών, των φοιτητικών εστιατορίων (απολυμάνσεις, αναγκαία υλικά κλπ.).

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Η κρίση ως ευκαιρία για περισσότερη Ευρώπη!
Επόμενο άρθρο Ένεση 7 εκατ. ευρώ στα Νοσοκομεία της Θεσσαλίας