Ειδήσεις

Βαγενά: Η πανδημία βάζει από την πίσω πόρτα τα ιδιωτικά θεραπευτήρια στη δημόσια υγεία


Το εξωφρενικό ποσό των 30 εκατομμυρίων ευρώ εγκρίθηκε από το Υπουργείο Υγείας στον ΕΟΠΥΥ ως αποζημίωση στα ιδιωτικά θεραπευτήρια – κλινικές και τους ιδιώτες για τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό. Το κόστος αυτό είναι εξωφρενικό, γιατί υπάρχουν πολλά εργαστήρια σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα που διαθέτουν την υποδομή γι’ αυτούς τους ελέγχους σε κόστος τουλάχιστον στο 1/5 σε σχέση με τα ιδιωτικά κέντρα.

Ταυτόχρονα, με ψήφιση προκλητικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου βλάπτεται το δημόσιο συμφέρον, γιατί οι ιδιωτικές ΜΕΘ για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ σε διπλάσια τιμή από την ισχύουσα σήμερα (από 800 € στα 1.600 € ημερησίως). Ενώ η ΝΔ αρνείται να προχωρήσει στο άνοιγμα των 185 κλειστών κρεβατιών του ΕΣΥ, ενισχύοντάς τα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, όπου αποτελεί και διαχρονικό πρόβλημα.

Και σε αυτόν τον τομέα, όπως φοβάμαι και σε άλλους στην παρούσα κρίση, θα επιβραβευθούν αυτοί που θα κάνουν την «αρπαχτή» και όχι εκείνοι, που με τεράστιες θυσίες τόσα χρόνια, στήριξαν την οικονομία και κατόρθωσαν να την κρατήσουν όρθια μέσα στη λαίλαπα των μνημονίων.

Προηγούμενο άρθρο Συλλογική αλληλεγγύη και αγώνας για να κερδηθεί η ζωή
Επόμενο άρθρο Νέα υπαίθρια εθελοντική αιμοδοσία από την Περιφέρεια Θεσσαλίας