Πρωτοσέλιδο

Δυο νέοι κυκλικοί κόμβοι αλλάζουν την εικόνα της Λάρισας


Με γρήγορο ρυθμό προχωρούν  από την Περιφέρεια Θεσσαλίας οι εργασίες κατασκευής των δύο κυκλικών κόμβων στην Επαρχιακή Οδό Λάρισας – Φαρσάλων. Συγκεκριμένα, ο πρώτος κόμβος κατασκευάζεται στη διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Λάρισας με την οδό Φαρσάλων και ο δεύτερος στα Φάρσαλα στη διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Φαρσάλων με την Εθνική οδό Λάρισας – Λαμίας. Σε πρώτο στάδιο έχει προχωρήσει η μετατροπή του σηματοδοτούμενου κόμβου σε κυκλικό στη  διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Φαρσάλων με την Εθνική οδό Λάρισας  – Φαρσάλων, με την κατάργηση των σηματοδοτών και τη ρύθμιση της κυκλοφορίας του κόμβου να γίνεται  με  τη χρήση εργοταξιακού κυκλικού κόμβου , ο οποίος θα παραμείνει μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών στην  τελική μορφή του κόμβου. Το έργο είναι συνολικού προϋπολογισμού 3.500.000 ευρώ και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων της Θεσσαλίας.

«Ένα σημαντικό οδικό έργο με βαθύ αποτύπωμα στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας προχωρά από την Περιφέρεια Θεσσαλίας» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός και συμπλήρωσε:

«Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες μας υλοποιούμε το έργο της κατασκευής των δυο κυκλικών κόμβων στην Επαρχιακή Οδό Λάρισας – Φαρσάλων που πρόκειται να διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων και να ενισχύσουν την οδική ασφάλεια. Ένα σύγχρονο οδικό δίκτυο είναι κομβικό τόσο για την σωστή εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων, των επισκεπτών και των επιχειρήσεων, όσο και για την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειάς μας. Παρακαλούμε, τους χρήστες της οδού να σέβονται και να τηρούν τον Κ.Ο.Κ. και την εργοταξιακή σήμανση και να επιδείξουν υπομονή για το χρονικό διάστημα που απομένει, έως την ολοκλήρωση των εργασιών».

Στοιχεία έργου

Η διαμόρφωση του κυκλικού κόμβου στη διασταύρωση του Περιφερειακού Δακτυλίου Φαρσάλων με την Εθνική οδό Λάρισας – Φαρσάλων  αποτελείται από:

  • Την κεντρική νησίδα (συνολικής διαμέτρου d=22.00m), που είναι η διαμορφωμένη περιοχή στο κέντρο του κυκλικού κόμβου, γύρω από την οποία γίνεται η κυκλοφορία.
  • Το βατό κράσπεδο (apron area) συνολικού πλάτους μετά των κρασπεδόρειθρων 2,50μ.
  • Το πλάτος του κυκλικού δακτυλίου Wκ. Το κυκλικό οδόστρωμα έχει πλάτος b=10,0m όπως προκύπτει βάσει των γερμανικών κανονισμών και περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας από 5,00μ έκαστη.
  • Την εξωτερική διάμετρο του εγγεγραμμένου κύκλου. Έχει τιμή D=48.00m. Μετράται από το εξωτερικό άκρο του κυκλικού κόμβου και αποτελεί το απαραίτητο μέτρο για να περιγραφεί το μέγεθος του κυκλικού κόμβου.
  • Η αποχέτευση των ομβρίων από το κατάστρωμα της οδού γίνεται με ελεύθερη ροή στο έρεισμα της και κατόπιν στους υφιστάμενους αποδέκτες παραπλεύρως της οδού.

 

Προβλέπεται η τοποθέτηση οριζόντιας και κατακόρυφης μόνιμης σήμανσης και ΣΑΟ, σύμφωνα με την μελέτη οριζόντιας – κατακόρυφης σήμανσης και ασφάλισης. Η ασφάλιση του έργου επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση μονόπλευρων πλευρικών μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας (ΣΑΟ) στην περιοχή των κόμβων στις θέσεις όπου υπάρχουν τάφροι με βάθος άνω του 0,50μ.

Στο έργο θα γίνει εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού σε όλο το μήκος του.  Ο σχεδιασμός του συστήματος ηλεκτροφωτισμού του έργου θα είναι για εγκατάσταση συνεχούς ηλεκτροφωτισμού. Τα φωτιστικά σώματα οδικού φωτισμού τύπου βραχίονα, θα είναι τελευταίας τεχνολογίας με φωτεινές πηγές τεχνολογίας διόδων φωτοεκπομπής (LED), προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας – έως και 85%
  • Καλή απόδοση χρωμάτων, καθιστώντας ευκολότερο για τους χρήστες τον προσανατολισμό τους
  • Μεγάλη διάρκεια ζωής – μέχρι και 100.000 ώρες, με αποτέλεσμα σε λιγότερο συντήρηση
  • Ενιαίο, υψηλής ποιότητας λευκό φώς, με θερμοκρασία χρώματος 4.000Κ

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Θεματική για δημογραφικό στα 200 χρόνια από το 1821
Επόμενο άρθρο Μέλος της νέας Εκτελεστικής Επιτροπής της Ν.Δ. ο Κώστας Αγοραστός