Ειδήσεις

Σχετικά με τη συγκρότηση της Τ.Ε ΔΑΚΕ Λάρισας


Επειδή τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε σειρά αντικαταστατικών και αντιθεσμικών ενεργειών από τον Κοντσιώτη Κώστα, εκλεγμένο αιρετό με τη ΔΑΚΕ στο ΠΥΣΔΕ Λάρισας και προκειμένου να ενημερωθούν πραγματικά οι συνάδελφοι, επισημαίνω τα εξής:

  • Επί σειρά ετών λειτουργούσε αντικαταστατικά η 15μελής Συντονιστική Eπιτροπή της ΔΑΚΕ Λάρισας παρά το γεγονός, ότι ο κανονισμός εσωτερικής λειτουργίας προβλέπει Τ.Ε επταμελή με δικαίωμα διεύρυνσης έως τα έντεκα μέλη για ΕΛΜΕ που έχουν εννεαμελή Συμβούλια. Η συγκρότηση της εν λόγω επιτροπής ήταν καθαρά αντιδημοκρατική, δεδομένου ότι , ούτε εκλέγονταν με εσωτερική διαδικασία, αλλά ούτε επιλέγονταν οι επτά έως έντεκα πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης στις εκλογές της οικείας ΕΛΜΕ. Με τη λογική της γεωγραφικής αντιπροσώπευσης στη «Συντονιστική Επιτροπή» μετείχαν συνάδελφοι, που στις εκλογές της ΕΛΜΕ Λαρίσης είχαν λάβει μικρό αριθμό ψήφων, με τη δικαιολογία ότι εκπροσωπούσαν μία περιοχή της περιφερειακής ενότητας της  Λάρισας και αποκλείονταν συνάδελφοι με μεγάλο αριθμό ψήφων, επειδή κατοικούσαν στην πόλη της Λάρισας Παρ΄ όλα αυτά καμία αντίδραση δεν υπήρξε από την Ε.Ε της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε, όσο το όργανο ήταν γενικά αποδεκτό από όλους. Όταν όμως προέκυψε ζήτημα διχογνωμίας εντός της παράταξης στη Λάρισα, σχετικά με το καθοδηγητικό όργανο, η Ε.Ε ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε δεν είχε παρά να υποδείξει την εφαρμογή του κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας.
  • Η 15μελής Συντονιστική Επιτροπή, ακόμα και αν ήταν καταστατικά υπαρκτή, είχε τερματίσει τη θητεία της με τις πρόσφατες εκλογές της ΕΛΜΕ και επιβαλλόταν η ανασυγκρότηση του καθοδηγητικού οργάνου της παράταξης.
  • Η διαδικασία συγκρότησης Τ.Ε ΔΑΚΕ γίνεται ταυτόχρονα σε όλη την Ελλάδα με την ίδια διαδικασία και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση εκτός από αυτή του συναδέλφου Κοντσιώτη.
  • Σύμφωνα με την απόφαση του τελευταίου Συνεδρίου της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε συμπληρώθηκε ο τρόπος συγκρότησης των Τ.Ε και μετέχουν ως εξής:

Α. οι αιρετοί στο ΠΥΣΔΕ και στο ΑΠΥΣΔΕ

Β. οι εκλεγμένοι στο Δ.Σ της ΕΛΜΕ

Γ. οι υπόλοιπες θέσεις καταλαμβάνονται κατόπιν εσωτερικής εκλογικής διαδικασίας. Όπως προείπα οι Τ.Ε είναι επταμελείς και οι Γενικές Συνελεύσεις των μελών της ΔΑΚΕ αποφασίζουν τη διεύρυνση τους σε εννεαμελείς ή  ενδεκαμελείς. Εξυπακούεται ότι, για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν οργανωμένα μέλη στις τοπικές ΔΑΚΕ.

Σε περίπτωση που δεν  είναι δυνατή η εκλογική διαδικασία με τη συμμετοχή ικανού αριθμού συναδέλφων, τότε συμπληρώνονται οι Τ.Ε από τους έχοντες τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην τοπική ΕΛΜΕ.

  • Στην περίπτωση της ΔΑΚΕ Λαρίσης, όπως και στις υπόλοιπες τοπικές ΔΑΚΕ, το πρώτο έγγραφο που εστάλη από την Ε.Ε ΔΑΚΕ (27 Ιανουαρίου 2020) την καλούσε να προχωρήσει σε διαδικασία εσωτερικών εκλογών για τη συμπλήρωση της Τ.Ε. Όμως ο πρώτος στις ψήφους στις εκλογές για το Δ.Σ της ΕΛΜΕ ,που είχε τη σχετική υποχρέωση να εκτελέσει τη διαδικασία, αδράνησε χαρακτηριστικά, ενώ ο Κοντσιώτης Κώστας επέμενε αυθαίρετα στη λειτουργία της «Συντονιστικής Επιτροπής».
  • Επειδή παρήλθε άκαρπο το 10ημερο που είχε δοθεί ως προθεσμία, η Ε.Ε της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε προχώρησε στη δεύτερη περίπτωση του καταστατικού και απαίτησε τη συγκρότηση της Τ.Ε με βάση τις ψήφους που πήραν οι υποψήφιοι στις εκλογές για το Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λαρίσης. Σε τελική ανάλυση είναι μία πλήρως δημοκρατική διαδικασία άμεσης δημοκρατίας, στην οποία ο ψηφοφόρος της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε ψηφίζει την εκπροσώπησή του στην ΕΛΜΕ Λάρισας αλλά καθορίζει και την τοπική καθοδήγηση της ΔΑΚΕ Καθηγητών. Δε μπορώ να καταλάβω πού είναι η αντιδημοκρατική λειτουργία που επικαλείται ο Κοντσιώτης Κώστας. Προς ενημέρωσή σας μάλιστα οι περισσότερες τοπικές ΔΑΚΕ ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία, γιατί τη θεώρησαν πιο δημοκρατική. Σε κάθε περίπτωση είχε το δικαίωμα να προκαλέσει Γενική Συνέλευση εντός του 10ημερου που οριζόταν, δικαίωμα το οποίο ο ίδιος και ο Παναγιώτου Νίκος απεμπόλησαν.
  • Γιατί άραγε προκύπτουν όλα αυτά τα προβλήματα ειδικά στη Λάρισα θα ρωτούσε ένας καλόπιστος συνάδελφος από άλλη περιοχή; Μα επειδή τόλμησε κάποιος άλλος συνάδελφος, που δεν χαίρει της ευνοίας του Κοντσιώτη Κώστα, να διεκδικήσει και αυτός τη θέση του Προέδρου της ΕΛΜΕ Λαρίσης!!! Ο αιρετός της παράταξης, αντί να λειτουργήσει πυροσβεστικά και να επιδιώξει να λύσει το πρόβλημα, τάχτηκε υπέρ ενός υποψηφίου και εναντίον του άλλου. Απαίτησε μάλιστα να ακολουθήσουν όλοι την άποψη του χωρίς καμία δημοκρατική διαδικασία, η οποία γίνεται εντός των επίσημων οργάνων της παράταξης. Επειδή η θεσιθηρία δε χαρακτηρίζει την παράταξη της ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε και τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε εναλλαγή στη θέση του Προέδρου της ΟΛΜΕ , ώστε και οι τρεις εκπρόσωποί μας να έχουν θητεύσει στη θέση του Προέδρου, ανεξάρτητα από τον αριθμό ψήφων που έλαβε έκαστος στο Συνέδριο της ΟΛΜΕ, αδυνατούμε να κατανοήσουμε αυτή την εμμονή. Άλλωστε και για την επιλογή του υποψηφίου Προέδρου για το Δ.Σ της ΟΛΜΕ αποφασίζει δημοκρατικά η Ε.Ε ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε.
  • Είναι εκπεφρασμένη η αντίληψη ότι η ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε ανήκει στους ψηφοφόρους της και σε κανέναν άλλον. Αρνούμαστε την ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχουν ορισμένοι (ευτυχώς ελάχιστοι) μέσα στην παράταξη. Εμείς έτσι πορευόμασταν τόσα χρόνια και έτσι θα πορευτούμε και τα επόμενα.
  • Κατόπιν τούτου, οι αποφάσεις της νέας Τ.Ε Λάρισας είναι για μας ισχυρές. Είναι προφανές ότι, όσοι επιχειρούν με σχήματα φαντάσματα να οικειοποιηθούν την ιστορία της παράταξης, βαδίζουν σε ολισθηρό και μοναχικό δρόμο. Σε δρόμο χωρίς επιστροφή.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Επαναφορά του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες
Επόμενο άρθρο Προστατεύουμε τις Μέλισσες, προστατεύουμε τη σοδειά μας