Πρωτοσέλιδο

Δημοπρατείται το έργο των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων Συκουρίου


Έγκριση για τη δημοπράτηση του έργου «Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Δ.Κ. Συκουρίου»,  έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. Το έργο, προϋπολογισμού 2.122.229 ευρώ χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 της Περιφέρειας Θεσσαλίας και υλοποιείται με κύριο και δικαιούχο τον Δήμο Τεμπών.

«Στο έργο αυτό διεισδύουν οι επιθυμίες όλων των κατοίκων του Συκουρίου. Πρόκειται για ένα έργο χρήσιμο για την περιοχή με βαθύ περιβαλλοντικό αποτύπωμα το οποίο ξεκινάει άμεσα, καθώς ο Δήμος Τεμπών ως φορέας υλοποίησης, προχώρησε τις διαδικασίες. Μέλημα μας ως Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι με σχέδιο και στρατηγική να προωθούμε έργα για το περιβάλλον. Δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες έτσι ώστε να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν έργα ανάλογης βαρύτητας. Οι Δήμοι από την πλευρά τους οφείλουν να είναι έτοιμοι με ώριμα έργα και να καταθέτουν τις προτάσεις τους.Ο οικισμός του Συκουρίου αποκτά πλήρες Αποχετευτικό Δίκτυο και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων  προκειμένου να μετεξελιχθεί σε μια σύγχρονη πόλη όπως το επιτάσσει η Ελληνική και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Θυμίζω ότι ο νόμος επιβάλλει σε πόλεις άνω των 2.000 κατοίκων την ύπαρξη βιολογικών καθαρισμών διαφορετικά επιβάλλονται χρηματικά πρόστιμα.» τονίζει σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός.

Στοιχεία έργου

Το έργο αποτελεί μέρος της Πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ (ΕΕΛ) ΣΤΗ Δ.Κ. ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΤΟΥ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ». Με την υλοποίηση, ο οικισμός του Συκουρίου αποκτά πλήρες Αποχετευτικό Δίκτυο και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων, ενώ παράλληλα επέρχεται συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 91/271 για κάλυψη του συνόλου των οικισμών της χώρας με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων με Δίκτυα Αποχέτευσης.  Το αντικείμενο του έργου, που δημοπρατείται με σύστημα μελέτη – κατασκευή, περιλαμβάνει   την εκπόνηση των οριστικών μελετών, την κατασκευή των έργων Πολιτικού Μηχανικού, την προμήθεια και εγκατάσταση όλου του ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, τη θέση σε αποδοτική λειτουργία και τις δοκιμές ολοκλήρωσης,  τη λειτουργία και συντήρηση του έργου για χρονικό διάστημα δώδεκα (12) μηνών.

Η επεξεργασία των λυμάτων προβλέπεται να γίνεται με τη μέθοδο ενεργού ιλύος/παρατεταμένου αερισμού σε σύστημα δεξαμενών απονιτροποίησης – αερισμού/ δευτεροβάθμιας καθίζησης. Για την αποφυγή της διόγκωσης ιλύος στην καθίζηση, αλλά και για την απομάκρυνση του εισερχόμενου φωσφόρου ώστε να ικανοποιούνται τα όρια εκροής, προηγούνται δεξαμενές αναερόβιας βιοεπιλογής/αποφωσφόρωσης. Το έργο της τριτοβάθμιας επεξεργασίας ποσού 67.850,00€ (χωρίς ΦΠΑ), που περιλαμβάνει: Δεξαμενή κροκίδωσης, Μονάδα φίλτρανσης, Κανάλι μέτρησης Παροχής,  Απολύμανση (χλωρίωση – αποχλωρίωση)  και Δεξαμενή καθαρών (μεταερισμού), βαρύνει στο ΠΔΕ .

Αναφέρουμε ότι το έργο κατασκευής του αποχετευτικού δικτύου του οικισμού Συκουρίου, συνολικού μήκους 13.500 μ., ενός αντλιοστασίου και του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού και αγωγού διάθεσης με μήκος 600 μ. και 1.180 μ. αντίστοιχα, είναι υπό υλοποίηση.

 

 

Προηγούμενο άρθρο Βαγενά: Σαφής η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού
Επόμενο άρθρο Μάξιμος: Επαναφορά του φρέσκου γάλακτος στις 5 ημέρες