Ειδήσεις

Χρ. Κέλλας: Συντονιστής, με επιτελείο ειδικών για να προχωρήσουν τα έργα του Αχελώου


«Η ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, η οποία απειλείται με ερημοποίηση, λόγω υδάτινου ελλείμματος, αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ. Για να τρέξουν οι διαδικασίες θα πρέπει να οριστεί ένας συντονιστής, ο οποίος μαζί με επιτελείο ειδικών, θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα προκύψουν, λόγω της εμπλοκής πολλών υπουργείων στην υπόθεση».

Αυτό πρότεινε στη χθεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Γεραπετρίτης για τον Αχελώο, ο αν. Γραμματέας της Κ.Ο. της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας.

Αναλυτικότερα στην τοποθέτηση του, ο Χρ. Κέλλας ανέφερε τα εξής:

«Το όλο θέμα ξεκίνησε όταν έληξε η διαβούλευση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), από το οποίο απουσίαζε το έργο του Αχελώου. Με αφορμή σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΩΤΕΕ, παρουσία όλων των φορέων, ζήτησα και έγινε έκτακτη σύσκεψη στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, υπό τον Υφυπουργό Ενέργειας κ. Θωμά, με τη συμμετοχή του Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Αραβώση, των προέδρων του ΓΕΩΤΕΕ και του Γεωπονικού Συλλόγου Λάρισας, στην οποία έγινε σαφές ότι η ήπια μεταφορά νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία, η οποία απειλείται με ερημοποίηση, λόγω υδάτινου ελλείμματος, αποτελεί πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ. Άλλωστε το ίδιο είχε δηλώσει και ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης προ ημερών στα Τρίκαλα. Για να τρέξουν οι διαδικασίες θα πρέπει να οριστεί ένας συντονιστής, ο οποίος μαζί με επιτελείο ειδικών, θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τυχόν προβλήματα προκύψουν, λόγω της εμπλοκής πολλών υπουργείων στην υπόθεση.

Και στο πολύπαθο έργο του Αχελώου καλούμαστε να διορθώσουμε κακώς κείμενα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Θυμίζω πως το 2017 σημειώθηκε αδικαιολόγητα και αυθαίρετα από τον τότε υφυπουργό κ. Φάμελλο αλλαγή του Χωροταξικού Σχεδίου Διαχείρισης Υδάτων, με κίνδυνο να απειλούνται με πλημμυρικά φαινόμενα ολόκληρες περιοχές και να κινδυνεύουν με κατάρρευση τα ημιτελή υδροηλεκτρικά έργα. Αξίζουν συγχαρητήρια στον υπουργό Υποδομών Κ. Καραμανλή, ο οποίος δημοπρατεί με 3 εκατ ευρώ το έργο συντήρησης και επένδυσης της σήραγγας μεταφοράς νερού. Βλέπετε, κάποιοι κατεδαφίζουν, κάποιοι δημιουργούν.     

Κλείνοντας, αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι είναι πως το έργο του Αχελώου είναι περιβαλλοντικό, ενεργειακό, αρδευτικό. Χωρίς μεταφορά νερού θα έχουμε ερημοποίηση της θεσσαλικής πεδιάδας. Δεν γίνεται να μιλάμε για μείωση του κόστους παραγωγής και επιδότηση πετρελαίου και την ίδια στιγμή στη Λάρισα να «χτυπά» κάποιος μια γεώτρηση στα 400 μέτρα και το νερό να είναι αλμυρό, όταν η θάλασσα είναι χιλιόμετρα μακριά. Η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, όπως ανέφερε και ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός, επιτρέπει υπό όρους την ολοκλήρωση του έργου και αυτό είναι ένα ακόμη θετικό στοιχείο που δεν πρέπει να παραβλέψουμε».

Προηγούμενο άρθρο Πίτες έκοψαν κοινότητες και σύλλογοι στο Δ. Κιλελέρ
Επόμενο άρθρο Νέα οδικά έργα ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στα Φάρσαλα