Ειδήσεις

Eκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Λαογραφικό Μουσείο


Το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας στο πλαίσιο της νέας περιοδικής έκθεσης «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή λατρεία 18ος – 20ος αι.» μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2019-2020, θα υλοποιεί νέο ειδικά σχεδιασμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: «Γνωρίζω και Μαθαίνω για την εκκλησιαστική τέχνη».

 Το πρόγραμμα είναι ευέλικτα σχεδιασμένο ώστε να απευθύνεται σε σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων, προσαρμοσμένο στο ηλικιακό και γνωστικό επίπεδο τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι μαθητές θα  αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αλλά και με τα εκθέματα και θα τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία και να μάθουν βιωματικά βασικές πληροφορίες για την εκκλησιαστική τέχνη  και την εξέλιξή της.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές θα περιηγούνται με τρόπο διαδραστικό στην έκθεση όπου θα γνωρίζουν σπάνιες τοιχογραφίες εξαιρετικά φιλοτεχνημένες, μοναδικά εκκλησιαστικά αντικείμενα, όπως ιερά σκεύη, ιερατικά άμφια και εικόνες που βγήκαν από τα κειμηλιοφυλάκια των ναών και εκτίθενται για πρώτη φορά. Παράλληλα θα ενημερώνονται για τις διάφορες τεχνικές και τεχνοτροπίες με τις οποίες κατασκευάστηκαν αυτά τα αντικείμενα.

Με σύγχρονο τρόπο, μέσα από το  ολόγραμμα του κώδικα  του Αγίου Αχιλλίου, θα παίρνουν πληροφορίες για την ιστορία της Λάρισας την περίοδο 1810-1881 όπως αυτές αποτυπώνονται στο κατάστιχο του ναού. Για παράδειγμα, θα γνωρίζουν τα ονόματα των παλαιών συνοικιών, τα επαγγέλματα της εποχής, την ύπαρξη συντεχνιών, καθώς και σημαντικά γεγονότα που επηρέασαν την ιστορία της πόλης.

Επιπλέον, μέσα από το ολόγραμμα στην ενότητα της λαογραφίας, θα  γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα της Θεσσαλίας, θα μαθαίνουν στοιχεία για τον κύκλο του χρόνου, τον εθιμικό κύκλο, τον κύκλο της ζωής και για τους διάφορους συμβολισμούς που υπάρχουν στα παραδοσιακά χειροτεχνήματα: για τον σταυρό ως σύμβολο φυλακτικό και άλλα διακοσμητικά θέματα που έχουν φυλακτικό και αποτροπαϊκό χαρακτήρα.

Μέσα από το μεγάλο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ που εκτίθεται, τα παιδιά θα βλέπουν δημοσιεύματα που αναδεικνύουν θέματα θρησκευτικής λαογραφίας και εκκλησιαστικά της Λάρισας και της ευρύτερης περιοχής.

Τέλος, θα συμμετέχουν σε βιωματικό εργαστήριο με σχετικές με τη θεματική της έκθεσης χειροτεχνίες και κατασκευές .

Το πρόγραμμα θα διαρκεί  περίπου μιάμιση ώρα.

Δηλώσεις συμμετοχής καθημερινά στο τηλέφωνο: 2410-239446.

Κόστος συμμετοχής 1,5 €/μαθητή

 

Προηγούμενο άρθρο Κέλλας: Πρωτότυπη εκπαιδευτική πρόταση, να βρει μιμητές
Επόμενο άρθρο 18η Expo Wedding – Έκθεση γάμου & βάπτισης 2020 Θεσσαλονίκη