Ειδήσεις

Παρέμβαση Μεϊκόπουλου για την έδρα του Συντονιστή για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας – Στερεάς


Τη σύσταση της έδρας του Επιχειρησιακού Συντονιστή του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως προβλέπεται στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε θέση που να εξασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή οργάνωση των απαιτούμενων δράσεων και τον καλύτερο συντονισμό και συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ζήτησε με ερώτησή του προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της οργάνωσης των απαιτούμενων δράσεων και της εξασφάλισης του καλύτερου συντονισμού και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας, συστήνονται ανά την Επικράτεια θέσεις Επιχειρησιακού Συντονιστή για το Πυροσβεστικό Σώμα. Για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, προβλέπεται ότι η έδρα του Επιχειρησιακού Συντονιστή του Πυροσβεστικού Σώματος θα βρίσκεται στη Λαμία.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής στην ερώτησή του, η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στο κέντρο της ελληνικής επικράτειας  συνδέοντας όλες τις άλλες περιφέρειες ενώ έχει πληθυσμό 732.000. Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας υπάγονται τα νησιά των Σποράδων, ενώ το λιμάνι του Βόλου συγκαταλέγεται στις κύριες διεθνείς θαλάσσες πύλες. Διαθέτει δύο πολιτικά αεροδρόμια, το ένα στο νησί της Σκιάθου και το άλλο στη Νέα Αγχίαλο που αποτελούν εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας. Επιπλέον, στη Μαγνησία εδρεύουν η 111 Πτέρυγα Μάχης στην αεροπορική βάση της Νέας Αγχιάλου καθώς και το αεροδρόμιο της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μεϊκόπουλος ζήτησε την παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργού ώστε να συσταθεί η έδρα του Επιχειρησιακού Συντονιστή του Πυροσβεστικού Σώματος για τις Περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στη Θεσσαλία και ειδικότερα, σε μία περιοχή που να εξυπηρετεί αποτελεσματικά τον επιχειρησιακό συντονισμό που εξ ορισμού περιλαμβάνει ενέργειες έγκαιρου εντοπισμού και επέμβασης, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων που προκαλούνται από πυρκαγιές και άλλες φυσικές καταστροφές και από τη φύση του απαιτεί χρονική και γεωγραφική εγγύτητα των εμπλεκόμενων φορέων.

Προηγούμενο άρθρο Παρουσιάζεται ο Δευκαλίων ο Θεσσαλός
Επόμενο άρθρο Απονομή υποτροφιών σε Υποψήφιους Διδάκτορες του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας