Ειδήσεις

Εκπαιδευτικές δράσεις από το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας


Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εορταστικές εκπαιδευτικές δράσεις που οργάνωσε το Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Επιστημών για τα Χριστούγεννα. Το Μουσείο πλημμύρισε από παιδικές φωνές που τραγουδούσαν τα κάλαντα.

Η πρώτη δράση, το εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο: «Τα Χριστούγεννα της Παράδοσης», υλοποιήθηκε για σχολικές ομάδες της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Eκπαίδευσης και πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Μουσείου.

Αναλυτικότερα για μια εβδομάδα το Μουσείο υποδεχόταν τους μικρούς του φίλους, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τα έθιμα του Δωδεκαημέρου και τα Χριστούγεννα της Παράδοσης. Στη συνέχεια συμμετείχαν σε εργαστήρια χειροτεχνίας  και δημιούργησαν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα στολίδια, ρόδια και πέταλα, από πηλό αποτυπώνοντας σχέδια-σύμβολα της Παράδοσής μας.

Στις 18 Δεκεμβρίου υλοποιήθηκε εκπαιδευτικό πρόγραμμα εθιμικού κύκλου για το Ειδικό σχολείο Γιάννουλης με τίτλο: «Φέρνουμε τα Χριστούγεννα», ενώ στις 20 Δεκεμβρίου οι εκπαιδευόμενοι από το σχολείο 2ης ευκαιρίας γνώρισαν τα  Ήθη και έθιμα του 12ημέρου μέσα από  ειδικά σχεδιασμένο βιωματικό εργαστήριο. Επιπλέον το Μουσείο επισκέφτηκε το ΚΑΑ Animus όπου οι ασθενείς έφτιαξαν παραδοσιακά Χριστόψωμα.

Οι συμμετέχοντες συζήτησαν για τα Χριστούγεννα της Παράδοσης με έμφαση στα έθιμα του Δωδεκαημέρου στη Θεσσαλία. Οι μεγαλύτεροι θυμήθηκαν και οι πιο μικροί έμαθαν για τους συμβολισμούς των Χριστουγέννων και τις τοπικές εθιμικές πρακτικές.

Το Σάββατο 20 Δεκεμβρίου το εργαστήρι έδωσε ραντεβού με τους μικρούς του φίλους στον εμπορικό χώρο Fashion City Outlet, όπου οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να κατασκευάσουν πρωτότυπα σταμπωτά χριστουγεννιάτικα στολίδια με παραδοσιακά σύμβολα,  τα οποία στη συνέχεια ζωγράφισαν με φαντασία και εορταστική διάθεση.

Καθόλη τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων τα παιδιά περιηγούνταν στην έκθεση: «Εκκλησία: Τέχνη και Λαϊκή Λατρεία 18ος-20ος αι.», μαθαίνοντας για την εκκλησιαστική Παράδοση του τόπου μας.

 

 

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μοίρασε δώρα, άκουσε ευχές και κάλαντα ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας
Επόμενο άρθρο Έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα το Τοπικό Συμβούλιο Μελίας