Ειδήσεις

ΕΚΛ: Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη και την αντιιμπεριαλιστική πάλη


Η Διεθνής Μέρα Μεταναστών βρίσκει τους μετανάστες και τους πρόσφυγες στην Ελλάδα σε ακόμα χειρότερη θέση, η οποία επιδεινώνεται από τα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ, που δίνει όρκους πίστης στην κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, συνεχίζοντας με πιο αποφασιστικό τρόπο την πολιτική που χάραξαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το κύμα των εκατοντάδων προσφύγων-μεταναστών που καθημερινά είναι αναγκασμένοι να έρχονται στην χώρα μας είναι απόρροια των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται εδώ και χρόνια στην ευρύτερη περιοχή, των ανταγωνισμών, των πολέμων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου, για την αρπαγή του φυσικού πλούτου, για τον έλεγχο των δρόμων μεταφοράς

Η Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας καλεί τον εργαζόμενους της πόλης να εντείνουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη, ενάντια στους σχεδιασμούς ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, δυναμώνοντας συγχρόνως την αλληλεγγύη τους σε πρόσφυγες και μετανάστες. Καμία αντιμετώπιση του προβλήματος δεν μπορεί να υπάρξει από αυτούς που το δημιουργούν.

Η έκφραση αλληλεγγύης των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων είναι ασπίδα προστασίας απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ και δείχνει το ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους. Να στηρίξουν έμπρακτα όλους αυτούς που βιώνουν τον ξεριζωμό από τις πατρίδες τους.

Οι ρατσιστικές κραυγές δεν πρέπει να βρίσκουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Το να «εξεγείρονται» κάποιοι προσπαθώντας να παρασύρουν τον λαό εναντίον των προσφύγων εκφράζει θρασυδειλία αφού δεν τα βάζουν με τους υπεύθυνους, τους θύτες, αλλά τα θύματα τους πρόσφυγες.

Οι εργαζόμενοι όλων των χωρών έχουμε κοινό αντίπαλο τους εκμεταλλευτές μας που καρπώνονται τον πλούτο που παράγουμε. Μεταξύ μας δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.

Τις επόμενες ημέρες το Εργατικό Κέντρο Λάρισας  στα πλαίσια της Διεθνούς Βδομάδας Αλληλεγγύης των Συνδικάτων σε Πρόσφυγες και Μετανάστες 18-24 Δεκέμβρη, που έχει κηρύξει το ΠΑΜΕ μαζί με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις διεθνώς, θα προχωρήσει σε σχετική πρωτοβουλία με επίσκεψη σε χώρους προσφύγων-μεταναστών τοπικά και προσφορά υλικής βοήθειας. Καλούμε τα Συνδικάτα να δυναμώσουν αυτή την προσπάθεια με αντίστοιχες δράσεις.

Παράλληλα  να ενισχύσουμε την  ενημέρωσης-συζήτησης με τους συναδέλφους εργαζομένων μέσα σε χώρους δουλειάς  και την αγωνιστική διεκδίκηση απαιτώντας :

  • Να καταργηθεί το αίσχος των hotspots.Να μην δημιουργηθούν νέα.
  • Να πάρει πίσω η κυβέρνηση τα αντιδραστικά μέτρα.
  • Απεγκλωβισμός των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου και τη χώρα. Δημιουργία ανθρώπινων, προσωρινών και ανοιχτών χωρών φιλοξενίας.
  • Όχι στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που εγκλωβίζει ανθρώπους στα νησιά.
  • Να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες. Να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα και φροντίδα για τα ασυνόδευτα παιδιά.
  • Σεβασμός των δικαιωμάτων των προσφύγων που προβλέπει η Συνθήκη της Γενεύης.
  • Να απλοποιηθούν όλες οι διαδικασίες και να χορηγηθούν τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες για να φτάσουν στη χώρα του τελικού προορισμού τους ενάντια στο Δουβλίνο και όλες τις Οδηγίες και Συμφωνίες της ΕΕ.
  • Να λυθεί άμεσα το ζήτημα της επανένωσης οικογενειών. Είναι απαράδεκτο μικρά παιδιά, σύζυγοι, αδέρφια να εγκλωβίζονται στα hotspots και να μην μπορούν να επανενωθούν με τις οικογένειες τους που βρίσκονται σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
  • Να παρθούν μέτρα για την ολόπλευρη κοινωνική ένταξη όσων προσφύγων παραμείνουν στη χώρα μας.
  • Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση και η παροχή υγείας και πρόνοιας σε όλους τους πρόσφυγες.
  • Κανένας ανήλικος να μη ζει σε ακατάλληλες συνθήκες, απροστάτευτος, άστεγος ή φυλακισμένος.
  • Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι των νησιών έχουν υποστεί ζημιές από το διπλό εγκλωβισμό που επέβαλε η ΕΕ και οι κυβερνήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
  • Την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ.
  • Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.
Προηγούμενο άρθρο Πλούσιο πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων από την Περιφέρεια
Επόμενο άρθρο Δυναμική ανάπτυξη του τουρισμού με αύξηση στην επισκεψιμότητα