Ειδήσεις

Νέο Πολυδύναμο Κέντρο του ΚΕΘΕΑ αποκτά η Λάρισα


Τη δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου του ΚΕΘΕΑ αποκτά η Λάρισα καθώς με απόφασή του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ενέταξε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας το έργο προϋπολογισμού 220.620 ευρώ. Το Έργο αφορά στη χρηματοδότηση για 24 (εικοσιτέσσερις) μήνες μίσθωσης ακινήτου και κάλυψη της μισθοδοσίας 5 ατόμων πλήρους απασχόλησης, για τη λειτουργία Πολυδύναμου Κέντρου στην περιοχή της Λάρισας. Βασικός στόχος του είναι η παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υποστήριξης και βραχείας παρέμβασης σε όλες τις επιμέρους ομάδες εξαρτημένων ατόμων ανάλογα με τις ανάγκες τους (εξαρτημένοι από ναρκωτικά, περιστασιακοί χρήστες, χρήστες αλκοόλ, άτομα με διπλή διάγνωση κ.α) και την παραπομπή σε εξειδικευμένες δομές εφόσον κρίνεται αναγκαίο και εφικτό (προγράμματα υποκατάστασης, θεραπευτικές κοινότητες, μονάδες ψυχικής υγείας, κλ.π.). Άμεσα επωφελούμενοι του έργου υπολογίζεται να είναι 50 άτομα που θα λάβουν τις υπηρεσίες.

«Στη διάρκεια της πολυετούς κρίσης, η εξάρτηση ως κοινωνικό φαινόμενο έχει οξυνθεί, καθώς οι χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών είναι πολλαπλά επιβαρημένοι κοινωνικά, σωματικά και ψυχικά, ενώ «νέου τύπου» εξαρτήσεις έχουν εμφανιστεί ειδικά στις ευαίσθητες ηλικίες των εφήβων και των νέων. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας, σε συνέργεια και συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς που ασχολούνται με την αντιμετώπιση των ζητημάτων των εξαρτημένων συμπολιτών μας, έχει δημιουργήσει ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ενισχύοντας τις κοινωνικές δομές και υποδομές με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Δεν δικαιούμαστε λοιπόν, να κλείνουμε τα μάτια απέναντι στο πρόβλημα. Η  Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν το έκανε και δεν θα το κάνει ποτέ» τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κύρια χαρακτηριστικά του έργου

Το Πολυδύναμο Κέντρο έχει διττό χαρακτήρα, αναπτύσσοντας δυο παράλληλες αλλά διαφορετικές λειτουργίες:

  1. Λειτουργεί ως Συμβουλευτικός Σταθμός, που υποδέχεται και υποστηρίζει άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες με κίνητρο ή χωρίς κίνητρο για θεραπεία, περιστασιακούς χρήστες ναρκωτικών ουσιών που διατηρούν υψηλό επίπεδο λειτουργικότητας, άτομα εξαρτημένα από το αλκοόλ καθώς και άτομα που εμφανίζουν προβληματική ενασχόληση με τα τυχερά παιχνίδια.
  2. Λειτουργεί ως κέντρο άμεσης πρόσβασης, παρέχοντας πρωτογενή φροντίδα σε άτομα εξαρτημένα από ναρκωτικές ουσίες που διαβιούν στο δρόμο ή σε μη σταθερές συνθήκες διαβίωσης και δεν επιθυμούν απαραίτητα να ενταχθούν σε θεραπευτικό πλαίσιο.

Κύριο χαρακτηριστικό του Πολυδύναμου Κέντρου θα είναι η λειτουργία του εντός του αστικού ιστού, προκειμένου να είναι προσβάσιμο από όλους. Θα είναι ένας χώρος ασφαλής και καθαρός από ουσίες, όπου παρέχονται υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υποστήριξης και πρωτογενούς πρόληψης σε όλες τις ομάδες εξαρτημένων, ανάλογα με τις ανάγκες τους

 

 

Προηγούμενο άρθρο Μάξιμος: Ανάγκη νέων φυλακών με σύγχρονες διεθνείς προδιαγραφές
Επόμενο άρθρο Διανομή Τροφίμων σε Νίκαια και Πλατύκαμπο